in ,

Mozgalmas évet zárt a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat

Valkovszki Mihály és Major József
Valkovszki Mihály és Major József

Rafinált módon kötötte össze a kellemeset a hasznossal a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat. December 9-én délután karácsonyi műsorral hívta a Művelődési Központ falai közé a Szlovák Kör tagjait, ezzel együtt pedig közmeghallgatás keretében az elmúlt évet is értékelte.

Valkovszki Mihály elnök az ünnepi várakozás jegyében köszöntötte a népes közönséget, majd Láng Pál evangélikus lelkész Ézsaiás próféta szavaival utalt az egyre növekvő várakozásra, ami Isten fiának az újbóli eljövetelére irányul.

– Nagyon sóvárgok rá, hogy Jézus valójában eljöjjön, és megszűnjön ebben a világban minden bűn. Teremjen meg az igazi békesség, legyen igazi szeretet, amellyel Isten szeret bennünket. Lehet, hogy nem máról holnapra fogja teljesíteni Isten ezt a kérésemet, lehet, hogy el fog telni egy-két nap, évek, 10 év vagy akár 100 is. De kérem Istent, hogy hallgasson meg bennünket – fogalmazott.

Az ünnepi műsor nyelve ezúttal is a szlovák volt, kezdve a legkisebbektől, a Hársliget Óvoda katica csoportjától egészen a helyi általános iskola tanulóinak verscsokráig. A fellépők sorát a citerakör zárta, akik univerzálisan a zene szárnyán hozták el a karácsony üzenetét.

A program hivatalos részeként a helyi önkormányzat elnöke beszámolt az év eseményeiről, és rövid költségvetési áttekintést is végzett.

– Erre az évre hat ülést, egy közmeghallgatást terveztünk, amit túltejesítettünk. Eddig tizenöt ülést tartottunk és a mai közmeghallgatást. Törekedtünk a tőlünk megkövetelt pontosságra, mindent időben dokumentálni, hogy mulasztásunk ne legyen. Határozataink száma a 11 hónap alatt 142 volt, amely egy része kemény munkával volt végrehajtható – kezdte összegzését.

Az elmúlt hónapokban 7 nagyobb rendezvényt bonyolítottak le, köztük a hagyományos ételek bemutatóját, a szlovák nemzetiségi napot, újdonságként pedig találkoztak a bükkszentkereszti szlovák nemzetiséggel is.

Jó kapcsolatot ápolnak a helyi önkormányzattal, intézményekkel, egyesületekkel, kiemelten a Hagyományőrző Népdalkörrel és Citerazenekarral valamint a Szlovák Körrel. Ugyanez igaz a környező szlovák lakta településekre is, akikkel rendszeresen találkoznak.

Az önkormányzat gazdálkodása kiegyensúlyozott. Éves költségvetése 3 millió 61 ezer 34 Ft, aminek kétharmadát a feladatalapú költségvetési támogatás teszi ki. Kiderült, a bevételek egy részét rendezvényekre, az intézmények támogatására költötte, de nagyobb tételt tettek ki az utazási költségek és az eszközbeszerzések is.

– Úgy gondoljuk, hogy az elköltött pénzeszközök működésünkkel kapcsolatos hasznos célokra lettek fordítva, és nemzetiségünk javát szolgálják – összegezte gondolatait.

Zárásként a vendégeket szerény megvendégelés várta, búcsúzóul pedig mindenki hazavihetett egy tartós élelmiszereket és az önkormányzat életét bemutató kiadványt tartalmazó csomagot.

Vélemény, hozzászólás?

Székely szalagavató

Székely szalagavató: A világnak olyan emberekre van szüksége, akiknek álmaik vannak

Závoda Ferenc és Hodálik Pál

Advent harmadik hétvégéjén ismét megérkezett a betlehemi láng