in , , ,

Új környezetben a Csodaszarvas

December 7-én délután és este két előadás erejéig visszatért a Csodaszarvas legendája a Cervinus Teátrum színpadára, amelyben az volt az újdonság, hogy kisebb térben, kevesebb táncossal és díszlettel valósították meg, hiszen a Vízi Színház nagyobb teréből kőszínházba került.

Az előadás nem vesztett varázsából! Maróti Attila alakította Bese szenvedélyes dala itt is hatással volt a közönségre. Szinte állandó jelenléte a színpadon – bár sokszor nem is látható -, de függöny mögötti kikandikálásai, mesterkedései erős koncentrációt igényeltek a színésztől. A másik sámán Benkő Géza Ajanduk szerepében a manír nélküli játék nagy mestere utánozhatatlan alakítással volt jelen. Dósa Zsuzsa Enéh az erős asszony, aki Nimród királyt is irányítja, szerető feleség és gyöngéd édesanya. Az előadásban még mindig felfedezhetőek újnak ható dalok, például Enéh előadásában a „Túl messze jársz”című, fiainak szóló dal, amit a színésznő nagyon meghatóan énekelt, szövege, nagyon szép dallama a mai édesanyák himnusza is lehetne, akiknek gyermekük hazájuktól messze élnek. Zsuzsa az esti előadáson már felszabadultabban kezdett, mert mosolyogva jelentek meg Nimróddal a színpadon. Nádházy Péter Nimród királya megfontolt, bölcs, szelíd, de ha kell, határozott, hangja kiemelkedően, szépen szól. Polák Ferenc egyre jobban, határozottabban játssza a nagyon is öntudatos Magort, több jó dalt is írtak a kisebb királyfi számára, amit a fiatal színész ki is használ, így alakítása emlékezetes. Boronyák Gergely Hunorja Magorhoz képest kevesebb lehetőséget kapott mind prózában, mind dalban, de tetszett megfontolt, visszafogott alakítása az okosabb, türelmesebb, de szerető testvér szerepében. Dúl király két szépséges lányát Tatár Bianka (Emese) és Bardon Ivett (Ara) kiváló énekhanggal és játékkal varázsolták színpadra. Végül a három Kabart Csasztvan András, Magyari László és Nánási Attila vitte színre.

A kisebb színpadon fényjáték a díszletre is jutott, így különösen a fehér szarvas törzse elveszett. Lehet, hogy az egyik díszletelemre abban a pillanatban nincs igazán szükség, igaz akkor nem lenne meg az összkép a másik oldallal, de a vetítés hatásosabb. Ez azonban nem von le az előadás értékéből semmit. Gulyás Levente zenéje, Belinszki Zoltán szövege, Varga Viktor rendezése, a színészek játéka mindkét előadáson hatásos volt és nagyon élvezték az előadás varázsát a gyermekek, tizenévesek, felnőttek.

A Csodaszarvas megkezdte második életét, ezúttal kőszínházban, és folytatja sikersorozatát.

Részlet Belinszki Zoltán szövegkönyvéből:

Túl messze jársz
Féltelek!
Itt hagytál, most mégis téged látlak.
Csillagként az égboltról vigyázlak.
Idegen föld szőnyegén
vadászt játszol kicsikém.
Győztesen vagy vesztesen,
várlak haza szép gyermekem.
Túl messze jársz,
Senki se tudja hol a határ.
Túl messze jársz.

Vélemény, hozzászólás?

Több óra a várakozás Románia irányába

Éri Nóra Bianka, Brusznyiczki Adél Anna, Bencze Hunor és Bartolák Levente

A GFF Gyakorló Általános Iskola díjazottainak élménynapi kirándulása