in ,

Csak akkor lesz teljes az ünnep, ha befogadjuk Jézust

A ropogós hó helyett latyak és sár fogadta az evangélikus templomba érkezőket Csabacsűdön. Az ünnepi hangulatot azonban az időjárás cseppet sem tudta befolyásolni. Vasárnap végre az utolsó gyertya lángja is fellobbant a településen, Molnár József polgármester segítségével.

– Ne feledjük, hogy életünk örömteli eseményei bizony olyan múló pillanatok, amelyek soha nem térnek vissza. Később lehet vágyakozva visszagondolni, visszaemlékezni, de ha az adott pillanatban nem értékeltük megfelelő örömteli pillanatként, akkor az csak emlék marad – szólt az elmúlt év számadásaként a mögöttünk álló történésekről.

Az előttünk álló ünneppel kapcsolatosan elmondta, sokszor egy jó szó, egy ölelés fontosabb, mint a gondosan kiválasztott ajándék, ezért ne fukarkodjunk vele.

Láng Pál evangélikus lelkész rámutatott, a szívünkben – az adventi koszorúhoz hasonlóan – meggyújthatjuk a hit, remény, béke és a szeretet lángját, amik teljessé tehetik az Istennel való kapcsolatunkat. Ha mindez hiányzik belőlünk, maga az ünnepi készülődés lényege veszik el. Kérte a híveket, karácsonykor fogadják be Jézust, aki egy személyben testesítette meg ezeket a jellemzőket, ezáltal mi is megtelhetünk mindezekkel.

– Fontos a külső készülődés, a tiszta ruha felvétele, a lakás kitakarítása, feldíszítése, de kérdés, mit teszünk a szív tisztaságáért. Nemcsak az ünnepet megelőzően, hanem egész évben. Hiszen minden nap követünk el bűnöket, amiket meg kell bánni, magunkban és felebarátaink előtt is. Jézus maga is azt mondta, ne féljünk a külső változástól, mert a test bármikor összeomolhat, inkább attól, akinek a lelkünk felett van hatalma, ezért éljünk mindig tiszta szívvel – intett óva mindenkit a külsőségek félreértelmezésétől.

A lelki töltetet ezúttal a csabacsűdi Hagyományőrző Népdalkör és Citerazenekar és a szarvasi ótemplomi evangélikus egyházközség kórusa, a Luther’s Roses biztosította, aki klasszikus és egyházi dalokat hoztak el a közönségnek.

Rövid vendéglátás után a résztvevők átvonultak a községháza elé, ahol a népdalkör újra dalra fakadt, hogy a település jelképes koszorúján is valamennyi láng éghessen.

Végül Jansik Györgyné, a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület elnöke szólt a megjelentekhez, megköszönve a hetek óta tartó közös ünneplést. Kérte, a meggyújtott lángot ne oltsák el, hanem jelképesen vigyék haza az otthonokba, és hordozzák a szívükben az ünnep ideje alatt is.

Vélemény, hozzászólás?

Porcelán bögrét dobott az autóra – vádemelési javaslattal zárult a nyomozás

Sakk: Békésszentandrás Kupa 2015