in ,

A szarvasi moziban is tarolt az Ébredő Erő

Ébredő sor a Turul Moziban
Ébredő sor a Turul Moziban

Óriási felhajtás előzte meg a Star Wars hetedik epizódjának bemutatóját. Az idei év leginkább várt filmjét először december 18-én éjfél után egy perckor láthatta a közönség. Han Solo, Leia hercegnő, Finn és Luke Skywalkeer legújabb kalandjaira itthon is tömegek voltak kíváncsiak. Szarvason már napokkal a premiervetítés előtt ki lehetett volna tenni a megtelt táblát, annak ellenére, hogy ezúttal csak személyesen volt lehetőség jegyvásárlásra.

– A világpremier sarkában jártunk, vagyis majdnem azzal egy időben tudtuk indítani a filmet. Az előzetes számításaink beigazolódtak, vagyis hogy az igazi Csillagok háborúja-hívők erre a vetítésre lesznek kíváncsiak. Minden olyan film, amihez egyfajta mítosz is társul és hatalmas médiafelhajtás övez, a rajongókat is fellelkesíti. Még az sem számít, hogy az éjszaka közepén kell moziba jönni vagy sem, gyermekkoruk hőseiért gondolkodás nélkül megteszik – mondja Kugyeláné Décsei Mónika, a Cervinus Teátrum munkatársa.

Az első 221 szerencsés néző tehát izgatottan toporgott a bejáratnál a kezdés előtti percekben. Többen a büfében fellelt, jól ismert arcokból merítettek erőt – a popcornból pedig energiát – hogy megkönnyítsék a várakozás utolsó perceit.

– Nyolc évesen láttam először a filmet, akkor még VHS-kazettán és hangalámondással – idézi fel a filmes szerelem kezdeteit Rácz Árpi, aki ugyancsak ott toporgott az előcsarnokban. Már akkor teljesen lenyűgözött a látványa a filmnek, rögtön meg is néztem az azt követő további két részt. Gyűjteményem is van a karakterekből, persze nem sok, de ez épp elég arra, hogy ha nap mint nap megpillantom a polcomon mutató egyik űrhajót, akkor eszembe juttatja, hogy része lehetek a Star Wars univerzumnak, és ez örömmel tölt el.

Az új részt korábban némi kétkedéssel fogadta, de a rendező J.J Abrams neve megnyugtatta, hogy jó kezekben van a Galaktikus Birodalom sorsa. Nem csalódott: a film szerinte történet és látvány szempontjából is felveszi a versenyt az ikonikus elődökkel.

Fábri János az egész családját megfertőzte fanatizmusával. A családfő már a ’80-as évek eleje óta hódol a sorozatnak, elmondása szerint az elmúlt 30 évben kb. 50-szer látott minden részt, ebből ráhangolódásképp az legutóbbi két hónapban ötször valamennyit.

– Nem tettem magasra a mércét, mert az első három rész nem tudta felülmúlni a trilógiát. Így most már óvatos voltam. Végül kellemesen csalódtam. Mint utóbb kiderült, az előzetes szinte csak félrevezetés volt, jól összevágták, egészen mást üzent, mint maga a film. A fiaimmal egy párszor még egész biztosan megnézzük, és már nagyon város a 2017-es folytatást – avat be rajongása részleteibe.

Érdekesség, hogy a tapasztalatok alapján leginkább a 25-50 éves korosztályt varázsolja el a film, azon belül is leginkább az erősebbik nem tagjait. A napi 2-3 vetítést átlagosan 100 néző látta, az érdeklődés pedig azóta nem fogyatkozik.

Aki pedig a karácsonyfa alá szeretné odatenni ezt az élményajándékot, megteheti. A szarvasi Turul Mozi ugyanis év végéig folyamatosan műsoron tartja az Ébredő Erőt.

Vélemény, hozzászólás?

Sakk: Békésszentandrás Kupa 2015

Varga László, Hévizi Róbert és Gazsó János

Sportpálya karácsonyra