in , ,

Advent második hétvégéjén adott karácsonyi koncertet a Szarvasi Kamarazenekar

A Szarvasi Kamarazenekar és a Chován kórusa
A Szarvasi Kamarazenekar és a Chován kórusa

Hagyomány, hogy advent második hétvégéjén ünnepi koncertet ad a Szarvasi Kamarazenekar. Ahogy már két évtizede, így történt ez az idén is. A második gyertya betlehemi jászolnál történt meggyújtása után a zeneszerető közönség a Cervinus Teátrum színháztermébe vonult.
Pechan Zoltán vezénylete mellett Bach D-dúr szvitjével kezdődött a koncert.

A következőkben két díszvendég következett. Mozart 1779-ben komponált kettős versenynek, az Esz-dúr Sinfonia Concertante hegedűre, brácsára ünnepélyes első tételét Czetner Vera hegedűművész és Várnagy Mihály brácsaművész közreműködésével adta elő a Szarvasi Kamarazenekar.

Egy korszak és stílus váltás után 150 évvel ugrottunk előre az időben Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperájának részleteivel. Shakespeare meséjét, a Capulet és a Montague család viszályát Leonard Bernstein New York-i környezetbe ültette. A West Side Story után természetesen nem maradhatott ki a kortárs zeneszerző, a Liszt Ferenc-díjas Hamar Zsolt se. Három mese című művével napjainkba értünk. A háromtételes mese “A dühös boszorkán”y, a “Tiszavirág”, és “A katona tánca” című tételekből állt.

Astor Piazzolla argentin szerző műveit többnyire a harmonikaegyüttes előadásában halljuk. A tangó, a dzsessz és Johan Sebastiann Bach volt a legnagyobb hatással a zeneszerzőre, akinek nagy érdeme, hogy a tangót és a harmonikát beemelte a klasszikusok közé. Most az Oblivion című darabját adta elő zenekar.

Ady Endre Karácsony című verse Brachna Irén szerint a magyar irodalom talán legszebb karácsonyi verse. Ezt a Chován igazgatónője mondta el.
Dvorzsák Szláv táncok nyolc tánca közül az utolsó, a leggyakrabban elhangzó tételét hallhattuk, a Chován kórusa Tamás Gergely Alajos Betlehemi királyok című dalát Szabados-Tóthné Kozák Ilona vezetésével adta elő.

– Kívánom önöknek, hogy béke legyen legalább az otthonunkban karácsony este, de ne csak akkor, hanem egészen a jövő karácsonyig folyamatosan. Én azt hiszem, hogy mindannyiunknak a vágya az is, ahogy Fekete István írja, béke legyen a világon, nem csak karácsonykor. Kívánom önöknek, hogy teljék nagyon szépen az ünnep, legyen nagyon boldog a karácsonyuk, és legyen nagyon szerencsés éd örömteli az új esztendő – köszönt el Bracha Irén a közönségtől a Csendes éj című dal előtt. Ezt Gruber feldolgozásában tolmácsolták a chovános énekesek és a

A koncertmester ezúttal is Vas István volt. A zenekart Pechan Zoltán karmester vezényelte.

Vélemény, hozzászólás?

Szarvasi nagycsaládhoz érkezett a karácsonyi segítség

Bölényetetés a Körösvölgyi Állatparkban

A bölények is kaptak csemegét a madarak karácsonyán