in , ,

Megvédte tavalyi szilveszteri elsőségét Bogár Gábor

Elindult a Szarvas 2715
Elindult a Szarvas 2715

Hagyományosan futással búcsúztatják az óévet Szarvason. Így történt 2015 utolsó délelőttjén is, amikor új útvonalon rajtolt el a korábbi Polgármesteri Hivatal, most Szarvasi Járási Hivatal elől az a 127 résztvevő, akik az idei leghidegebb napon, -4 fokban is vállalták a 2715 méteres távot. A mezőny a Bethlen Gábor utca felé indult, hogy majd a Jókai–Petőfi–Damjanich–Bocskai–Jókai–Árpád utcák után a Fő téren át visszaérjen a kiinduló pontra. Már itt az élre állt Bogár Gábor és Konstatntinovics Máté, hogy mutassa az új útvonalat a többieknek.

Az újabb útvonalat a karácsony előtt átadott lámpasor indokolta, ami kizárta a versenyből a főutcát, ugyanis egy futóversenyben a közlekedési szabályok betartása megkérdőjelezi a verseny, azok be nem tartása pedig az élet értelmét. A korábbi években is volt olyan, hogy pirosat kaptak a kerékpárúton a futók, akik szabálykövetően megvárták a zöldet. Addig helyben futottak.

Míg egy éve 106-an, az idén 127-en startoltak el a Szarvas 2715-ön, hogy sportosan búcsúztassák 2015-öt. Nyári Mihály rajt- és célbíró, valamint minden statisztikai adat tudója szerint közülük 55 nő és 72 férfi volt.

A Szarvas 2715-öt néhány méteres előnnyel Bogár Gábor nyerte, aki még száz méterrel a vége előtt is fej-fej mellett haladt az egy korcsoporttal fiatalabb Konstantinovics Mátéval. Utánuk harmadikként érkezett meg Pekár Tibor az abszolút dobogó harmadik helyére.

Befutók sorrendje korosztályonként:
I. lányok: Száva Fanni, Pusztai Liza, Lipcsei Laura
I. fiúk: Magyar Botond, Kiss Ákos, Somogyi Máté
II. lányok: Bontovics Petra, Mester Dóra, Lehoczky Renáta
II. fiúk: Pekár Tibor, Zvara Levente, Sárkány Tibor
III. lányok: Rohony Noémi, Mester Zsófia, Jani Janka
III. fiúk: Konstantinovics Máté, Somogyi Róbert, Ruzsinszki Viktor
IV. lányok: Szigeti Anna, Fanny Lavisse, Nyemcsok Márta
IV. fiúk: Bogár Gábor, Csilik Attila, Váncsodi Norbert
V. lányok: Kissné Balogh Tünde, Zelei Bernadett, Skorka Andrea
V. fiúk: Kiss Zoltán, Nagy Imre, Détár Levente
VI. lányok: Bajusz Istvánné
VI. fiúk: Sebők György, Csípai Pál, Melich Pál

A legfiatalabb induló Pusztai Fanni (2006) és Niko Riesco (2015), a legtöbb évet számláló Bajusz Istvánné és Melich Pál, a leggyorsabb evangélikus esperes ezen a versenyen Lázár Zsolt volt. Elméletileg a legötletesebb jelmezesek között is szoktak ilyenkor díjat osztani, de ez most valahogy feledésbe merült.

Az abszolút győztest, világ- és Európa-bajnoki bajnoki ezüstérmest, Bogár Gábort kérdeztük, hogy edz így, télen, az alapozó időszakban.

– Hetente két kondiedzés, két futás, két úszás. A futás úgy szokott kinézni, hogy az egyik hosszú szokott lenni, olyan 14-15-16 kilométer, attól függően, hogy hogy találja ki az edző. A résztávos pedig 10×600, 10×400, 10×300. Ezeket végig 180-190-es pulzussal, üveghangon futjuk – árulta el a szarvasi kajakos, aki jelenleg Szolnokon edz.

– Mi az álomcél?
– Az olimpia. A világbajnokságon, Montemor-o-Velhóban, Portugáliában, ahol K1 1000-en lettem harmadik, 1000 négyesben pedig 15 centivel másodikok lettünk. Majdnem megnyertük. Az EB-n ugyanezekben a számokban két ezüstérmet hoztam el, ott egyesben egy helyet előre léptem.

Az olimpia augusztusban lesz. Addig kvalifikálnia kell magát. Miután Magyarország nem szerzett kvótát az idén 1000 egyesben és 1000 párosban, ezért válogatók során keresztül vezethet Gábor útja Rióba, szóval sűrű tavasza és nyara, de reméljük, hogy még sűrűbb augusztusa lesz a szarvasi kajakosnak, és látjuk Rióban!

Vélemény, hozzászólás?

Tűzijáték az Árpád felett

Boldog új évet, Szarvas!

Együttes összefogásnak köszönhetően a Székely nyerte a kerti mobilkemencét