in ,

A Don-kanyarban történt tragédiára emlékeztek a szarvasiak szombaton

Szenes János és Lázár Zsolt
Szenes János és Lázár Zsolt

A 73 éve történt doni tragédiára emlékeztek a szarvasiak az Ótemetőben szombat borongós, esős délutánján. A megemlékezés szónoka ezúttal is Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke volt, aki kutatásaira alapozva évről-évre újabb és újabb részleteket tud feltárni arról, hogy mi is történt 1943. január 12-e és 24-e között a Don-kanyarban.

– Tisztelt honfitársaim, az a tragédia, amire ma emlékezünk 73 esztendeje történt – kezdte emlékező beszédét Szenes János. – Pontosan január 12-én lesz a II. Magyar Királyi Honvédhadsereg, tragédiájának, kálváriájának 73. évfordulója. […] Vajon a ma élő szarvasi ifjak közül hányan szembesülnek azzal, hogy mi történhetett 43 szörnyű telén az ő szépapjukkal, üknagyapjukkal, dédnagyapjukkal… – tette fel a kérdést, és rögtön köszönetet mondott azoknak a szarvasi pedagógusoknak, akik régen nem látott tömegben hozták el az ifjúságot a megemlékezésre.

A könyvtárban színházi anyagot gyűjtve a kezébe akadt a Szarvasi Közlöny 1943-as januári és februári néhány száma. A régi szarvasi újságokat forgatva sokadjára is megdöbbentő volt számára, találkozni azon hősi halottak nevével, akikről elsőként érkezett hír. Kiemelte a 33 éves Dell Antal szabómestert, aki 1942. december 10-én esett el. Róla a Szarvasi Közlöny 1943. január 17-i száma a következőképpen emlékezett meg:

“Gyászszertartás egy szarvasi hős emlékére. Múlt évi decem­ber hó 10-én a magyar égbolt egy csillaggal lett szegényebb. E napon esett el az orosz harc­téren Dell Antal szarvasi jónevű szabómester, a 3. honvéd gya­logezred kiváló katonája. Ham­vait bajtársai Korolajakibati te­mették el. A szarvasi róm. kat. egyház január 10-én gyászszer­tartás keretében áldozott a hős emlékének. A szertartást Fetzer József pápai kamarás, apátple- bános celebrálta. A gyász-istentiszteleten megjelent dr. vitéz Zerinváry Szilárd országgyűlési képviselő, a Szarvasi Bajtársi Szolgálat és Hadigondozó Szö­vetség elnöksége és képviseltette magát az Ipartestület, a Tűz­harcosok Szarvasi Csoportja és a Szarvasi Levente Egyesület parancsnoksága is.”

Szenes János emlékezését és Lázár Zsolt evangélikus esperes áldását követően az iskolák, az önkormányzat és a civil szervezetek elhelyezték koszorúikat Kepenyes Pál Don-kanyarban elesett katonák tiszteletére emelt emlékművénél.

Vélemény, hozzászólás?

Lili bárónő

Lili bárónővel búcsúztak a Cervinus színészei 2015-től

Kasik György, Závoda Ferenc és dr. Melis János

Szerencsepatkóval és búzakalásszal köszöntötték a városvezetést a hagyományőrző gazdák és a lovasok