in , ,

Kajakos évértékelő: Egy hajóban a sikerrel

Dobruczky Zsolt és Kuli István
Dobruczky Zsolt és Kuli István

Nemcsak hangban, hanem képekben is visszaidézték a kajakosok 2015 legszebb pillanatait, a január 15-én tartott évindító rendezvényükön. Köztük a legelőkelőbb helyet Kuli István nagy menetelése vívta ki, aki júliusban ifjúsági VB-i címet szerzett Portugáliában. De mindezen kívül számtalan rangos országos és nemzetközi eredménnyel dicsekedhet a Kajak-Kenu Klub, aminek csak hosszas summázás után értek a végére az edzők.

– Egy jó sportoló önmagában nagyon sokat tud tenni, de egy jó edző nélkül ez nem megy. Vagyis a történet egyik részét az edző, a másikat a sportoló jelenti, egy pici részét a vezetés és a körülmények – fogalmazta meg a siker kulcsát Dobruczky Zsolt, egykori elnök.

Évértékelő beszédéből egyebek mellett kiderült, a nemzetközi eredmények a legsikeresebb évek egyikévé emelték az tavalyit. A kiemelt sportági és az MKKSZ támogatásoknak a révén tovább folytatódhattak a fejlesztések, amiből a motorcsónak tárolót és csónaktárolót építettek. A Sport21 támogatásból egy millió Ft-ot nyertek el, amelyből kajakokat vásároltak. Nyerges Attila és Bátor György edzői munkájához 2014-től Molnárné Krajcsovicz Magdolna és Rohony Balázs segédedzőkként csatlakoztak, egyben aktívan kivéve a részüket az egyesületi feladatokból is. A szövetségi ranglistán összesítve – egy helyet visszacsúszva – a 20. helyen állnak, ami továbbra is előkelőnek számít a 86 fős mezőnyben.

Dobruczky Zsolt elcsukló hangon idézte fel a tavaly májusi lemondását, amelyet képviselői összeférhetetlenség indokolt. Helyére régi tagtársuk és elnökségi tagjuk, Szűcs Mihály került.

A gazdasági működésről szólva elmondta, továbbra is az önkormányzat tekinthető a legfőbb támogatónak. Nagyságrendileg ez azt jelenti, hogy ez és egy 1,5 millió Ft értékű tiszteletdíj felajánlása adja a 10-11 millió Ft összértékű működési költségvetés felét. A fennmaradó rész a már korábban említett támogatásokból, tagdíjakból, vízi turizmusból, 1%-okból és szponzori adományokból tevődik össze.

– Az elmúlt 25 évben régi vesszőparipám volt, hogy vissza kellene hozni a kenu szakágat. Ezt két dolog akadályozta eddig: sem kenunk, sem edzőnk nem volt. Kenu már van, edzőnk még nincs. A másik terület a Masters korcsoport beindítása volt, amiben már tettünk lépéseket. Bátor György kollégámmal közösen megígértük, hogy amennyiben újra beférnénk a hajóba, hatvan évesen elindulnánk ebben a kategóriában – szólt némi humorral fűszerezve a jövőről.

Az edzői beszámolók után Babák Mihály polgármester kért szót. Elsőként köszönetet mondott a szülőknek és a támogatóknak a segítő munkáért, majd elismerését fejezte ki azért a küzdeni akarásért és sikerért, amelyről a szarvasiak is példát vehetnek.

Egy apró hiba miatt végül az archívumból a londoni olimpiai helyett egy szegedi VB felvétel került elő meghívott díszvendégük, Szabó Gabriella olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok és hétszeres Európa-bajnok tiszteletére. A sportoló ellenben örömmel fogadta a rég nem látott kópiát, amely szülőhelyét idézte.

– Életem egyik legkedvesebb győzelme, mert hazai közönség előtt történt, és gyanítom, voltak közöttetek is páran, akik nagyon szurkoltak nekünk – mondta, mielőtt az egyesület ajándékkal köszönte volna meg látogatását.

A helyiek örömére Kuli István is rövid élménybeszámolót tartott a győzelméről, majd Marik Lászlóné sportvezető és Kovács Tamás, az MKKSZ szakmai koordinátorai szavakban és ajándékokban fejezték ki elismerésüket. Az egyesület vezetése folytatta a megkezdett sort, és a sportág legeredményesebb versenyzőit szerény tárgyi jutalomban részesítette.

Vélemény, hozzászólás?

A tudomány előtt eddig ismeretlen halfajt találtak a Sebes-Körös vízrendszerében

Ruzsinszki György (a képen jobbról az utolsó)

Olimpia 2020: éremesélyesek lehetnek a magyar karatésok