in , ,

Az Együtt Szaval a Nemzet program idén is több százezer óvodást, diákot kapcsolt össze közös szavalással

Jordán Tamás
Jordán Tamás

A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. Három évvel ezelőtt a világ több ezer magyar nyelvű iskoláját figyelembe véve egy hosszú távú program indult útjára, melynek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad otthont.

Idén, harmadik alkalommal a történelmi Nagy-Magyarország földrajzi közepére – SZARVAS városára esett a választás, ahol a rendezvénynek a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara és szarvasi Gyakorló Általános Iskolája és Gyakorlóóvodája, illetve a Cervinus Teátrum adott otthont.

Az elmúlt évek gyakorlata alapján a program előkészítésével kapcsolatos hírlevelek intézményekhez történő eljuttatásán keresztül a rendezvény szervezésében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal is bekapcsolódott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkársága Magyarország több mint 100 külképviseletére juttatta el a hírleveleket azzal a céllal, hogy a külföldön élő honfitársaink, valamint a külföldi magyar nyelvű iskolák, a magyar kulturális közösségek is részt vehessenek a Magyar Kultúra Napjának egyik legnagyobb eseményébe.

Az ünnepi program január 22-én 9.30-kor az ünnepélyes staféta átadóval vette kezdetét. A 2015. évben a rendezvénynek otthont adó Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – illetve Orosháza Város átadta a rendezvény stafétáját dr. Kozma Gábornak, a Gál Ferenc Főiskola rektorának, dr. Lipcsei Imrének, a Szarvasi Pedagógiai Kar dékánjának, Bíró Gyulának, a Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda igazgatójának, valamint Babák Mihálynak, Szarvas Város polgármestere számára.

Az öt kontinens magyar nyelvű óvodáinak, általános és középiskoláinak, a hazai és határon túli magyar kulturális közösségek részvételével megvalósuló program 10 órakor vette kezdetét.

Hagyományőrző módon a HIMNUSZ első versszakaival indult, majd Petőfi Sándor: NEMZETI DAL c. versével folytatódott. Új kezdeményezésként az idén az óvodás korú gyermekek is bekapcsolódtak a programba, így az együtt szavalást Kisfaludy Károly: SZÜLŐFÖLDEM SZÉP HATÁRA c. verse zárta 138 óvodás előadásában.

A szavalatokat 2016-ban is Jordán Tamás vezényelte, a Google YouTube – Együtt Szaval a Nemzet csatornán keresztül. Az intézményi regisztrációk, valamint a YouTube csatlakozások száma alapján az internetes kulturális rendezvényhez csatlakozók száma ez idén elérte az 1000-es értéket. Bár pontos létszám nem áll rendelkezésre, a regisztrációkban szereplő részvételi adatok alapján, együttesen több százezer óvodás, diák szavalatával ünnepeltük a Magyar Kultúra Napját.

A versek szavalásra alkalmasan betördelt szövege és Jordán Tamás szakmai irányítása minden résztvevő számára segítségként szolgált a Youtube csatorna online közvetítésén keresztül.

A programhoz a technikai adottságok függvényében iskolák, osztályok, iskolai szavaló közösségek csatlakozhattak. A résztvevő csoportok az elhangzó szavalataikat saját Youtube csatornájukon rögzítették, ezek bármikor visszanézhetőek az érdeklődők számára. A kezdeményezés fontos szempontja, hogy minimális technikai felszereléssel és tudással (internet kapcsolatos számítógép és webkamera), bármely iskolai közösség ki tudja alakítani saját kulturális csatornáját.

A kezdeményezés eredeti célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon az internet adta új technológiák felhasználásával. Az elmúlt években a hazai és határon túli intézményektől beérkező javaslatok alapján felmerült az igénye annak, hogy a digitális, illetve internetes kultúra adta nagyszerű, folyamatosan bővülő és megújuló lehetőségek ne csak 1 napon szolgálják a Nemzeti Kultúránkat, hanem váljon a határon belüli és határon túli kulturális életünk szerves részévé.

A Gál Ferenc Főiskola, a Szarvasi Pedagógiai Kar, valamint Szarvas Városa ezt a kezdeményezést felkarolva döntött úgy, hogy 2016-tól az internetes kulturális kezdeményezés számára pedagógiai és kulturális módszertani oktató és fejlesztő hátteret biztosít.

A történelmi Nagy-Magyarország földrajzi középpontjában fekvő Szarvas, a szarvasi Cervinus Teátrum és Vízi Színház, a Gál Ferenc Főiskola hazai és határon túli pedagógiai, kulturális oktatási és kutatási tevékenysége hosszútávon biztosítani tudja a kulturális kezdeményezés fenntartását, és folyamatos módszertani fejlesztését, kiszélesítését.

A Gál Ferenc Főiskola és Szarvas Város együttműködésével olyan konzorciumi szervezet jön létre, amely fő célkitűzései közé tartozik:

– Az internetes kultúra, a digitális kultúra által kínált lehetőségek kiaknázásával a magyar és a külhoni magyar, valamint a magyarországi nemzetiségi kulturális szervezetek összekapcsolása.

– Internetes rendezvények, események, platformok létrehozása, amely lehetővé teszi a kulturális közösségek együttműködését.

– Módszertani fejlesztő központ létrehozása, amely az internetes kultúra pedagógiai és kulturális, valamint technológiai fejlesztésére jön létre – egy fejlesztő közösségbe kapcsolva a hazai és határon túli szakembereket.

– Internetes kulturális központ létrehozása, amely gyűjti és ápolja a Magyarországon élő nemzetiségek digitális kulturális értékeit, és lehetővé teszi annak többségi társadalom számára történő megismerését. Segíti és támogatja a nemzetiségi kulturális értékek köznevelési és kulturális programok számára történő elérhetőségét.

– Digitális kulturális központ létrehozása, amely a digitális kultúrán keresztül bekapcsolja a külhoni magyarságot, a határon túli magyar kulturális szervezeteket és közösségeket a hazai kultúra, közművelődés, kreatív ipar fejlesztéseibe, rendezvényeibe, a digitális kultúra oktatásába.

– Segítségnyújtás a külhoni magyarság kulturális értékeinek digitalizációjában, a már meglévő digitális kulturális értékek megismerésében.

– A határon túli magyar kulturális intézményekkel, szervezetekkel közösen pályázati programok szervezése, előkészítése – kiemelten a Kreatív Európa Programokban való közös részvételre.

A 2016. évi tervek között szerepel:

– A Kodály Zenekarok nemzetközi közös internetes koncertjének megszervezése.

– Kárpát-medence internetes iskolai koncertek megrendezése.

– Közös internetes műsorok szervezése a Kárpát-medence magyar színházainak részvétele mellett.

– A történelmi Nagy-Magyarországra kiterjedő digitális utca kiállítások megrendezése szerte az országban és határainkon túl.

– A Nemzeti Kultúra Terének létrehozása, amely a Kárpát-medence magyar kulturális értékeit mutatja be – okostelefon, tablet alkalmazásokon keresztül.

További részletek a programról: www.gff-szeged.hu,  www.szavalanemzet.hu,  Facebook: Együtt Szaval a Nemzet, YouTube: egyuttszavalanemzet

Vélemény, hozzászólás?

Tíz terméket tulajdonított el egy szarvasi áruházból

Elnézést, vajdás lányok!