Menu
in , ,

Készülnek a robotok a Vajdában

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium sikeresen pályázott a Nemzeti Tehetség Program keretében, és így útjára indíthatott egy tehetséggondozó szakkört. Ennek során a kiválasztott tanulók megismerkedhetnek a robottechnika, a programozás alapjaival. A program segítségével a korábban beszerzett LEGO MINDSTORMS EV3 készletekhez további szoftvereket, és eszközöket vásárolhat az iskola, továbbá a programban résztvevő tanulók több tanulmányúton vehetnek részt az iskolai foglalkozások mellett.

Az előkészületek után elkezdődött a készletek használatba vétele, az első alapmodellek elkészítése. Ami talán a felnőtteknek fejtörést okozhat, az a LEGO-n felnőtt nemzedék számára szinte gyerekjáték. Így már az első foglalkozáson is mozgásba tudtak hozni néhány robotot. Persze a neheze ezután jön, hiszen önálló ötletekkel, egyedi tervek alapján kell majd különböző problémákat megoldó robotokat készíteniük, és az ehhez szükséges programot megírni. A bonyolult mozgásformák megtervezésekor a robotok az információkat érzékeny érzékelők, szenzorok útján gyűjtik be, és ezen adatok alapján lehet mozgásukat, tevékenységüket szabályozni.

Az első tanulmányúton is túl vagyunk. Jó kapcsolatokat ápolunk a békéscsabai Belvárosi Gimnáziummal, ahol szintén működik Öveges laboratórium, és ahol már néhány éve működik hasonló program. A kis csapat ellátogatott ide, és az ott dolgozó kolléga, és tanulók tapasztalatait igyekezett megfigyelni. Láthattunk már kész, működő robotokat, ötleteket kaptunk megoldandó problémákra. Végül a két csapat közösen is elkészített néhány robotot. A mobiltelefonokra letöltött alkalmazás segítségével távirányított robotokkal már rögtönzött foci bajnokságot is tartottunk.

Az itt szerzett tapasztalatok birtokában alig várjuk, hogy a jövő héten folytathassuk a munkát saját iskolánkban.

A program keretében a szakköri foglalkozásokon túl egy szegedi, és egy kecskeméti kirándulásra, valamint több bemutatóra is sor kerül, ahol a diákok bemutathatják elért eredményeiket az érdeklődőknek.

Kitajkáné Szántai Mária igazgató

Leave a Reply

Exit mobile version