in ,

Az otthon íze: Ötszáz fánk fogyott a mozgáskorlátozottak farsangján

Csak az orrunkat kellett követni, mert már a Cervinus Teátrum előcsarnokában érezhető volt a farsangi fánk összetéveszthetetlen illata. Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesülete idén sem hazudtolta meg önmagát, és egy teljes délelőttöt szánt a téli csemege elkészítésére.

– Amikor elválik az edény falától, és verés közben nagy hólyagok látszanak a tésztán, akkor jó a fánktészta – világosítottak fel azonnal a legfontosabb alapszabályról a dolgos asszonyok.

Hozzátartozik, hogy az ideális állapotig nem könnyű eljutni. Legalább negyed órán keresztül lassú, de határozott mozdulatokkal kell verni az alapanyagot. Kötelesné Esztike, Huszárikné Annuska és Podmaniczky Jánosné Marika felváltva veselkedtek neki a munkának, majd végül nagymamákra jellemző, jó szándékú okítással fordították felém a végeredményt.

Eközben egy másik sarokban az egyesület tagjai már formázták és szaggatták a kelt tésztát, amiből idővel egyre nagyobb mennyiség halmozódott fel a Cervinus Teátrum kistermében. A szorgos munka közben persze nemcsak a kezek jártak, a jókedvű baráti közösség beszélgetett, és jókat nevetgélt a kis zugban.

– Egy nagy adaghoz kell két liter tej, egy pici cukor és só, 25 dkg margarin, 2 tojás, 2 csomag élesztő, és egy kis rumot is löggyinthetünk bele. A liszt mennyisége változhat, 3-3,5 kg között van valahol, attól függően, mennyit vesz fel a tej– osztja meg Antal Andrásné Erzsike néni a biztos recept hozzávalóit, miközben a több órányi sürgés-forgás után ő is megenged magának néhány percnyi szusszanást.

Csicsári Lajosné Ica néni bizakodva fűzte hozzá, hogy szeretnék megosztani tapasztalataikat a fiatalsággal is, akiket tárt karokkal várnak a rendezvényeiken.

A másik helyiségben már a szalagok kerültek fel a fánkokra, persze nem kötözés, hanem egy kiadós sütést követően. Öt asszony forgatta a fánkokat, volt, aki egyszerre több serpenyőn is rajta tartotta a tekintetét.

– Ez az év első rendezvénye, ami a hagyományok jegyében telik. Köztudott, hogy a farsang a jó hangulatról és a vidámságról szól, mi pedig szeretnénk, hogy nálunk az egész év ezeknek a jegyében teljen – foglalta össze röviden a rendezvény legfontosabb célját az egyesület elnöke.

Hogy ezt sikerült-e megvalósítani, nem kétséges. A délután ugyanis jelmezbállal, falatozással, ill. mulatsággal folytatódott, békésszentandrási, kardosi, örménykúti és csabacsűdi vendégek részvételével.

Vélemény, hozzászólás?

Dankó Béla

Dankó Béla: 2016-ban minden magyar ember tehet egy lépést előre a saját életében

Kerekes Sándor (sárgában)

Tisztes helytállás a VIII. Szarvas-kupa U-11 utánpótlás teremlabdarúgó tornán