in , ,

Új vendégek az Öveges laborban

Tavaly kezdte működését ,,A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban”projekt keretében az Öveges laboratórium. A program során a gimnázium tanulóin kívül 10 általános iskola diákjai vesznek részt a laborban kémia, fizika és biológia órákon. A megvalósítás időszakát szeptembertől a fenntartási időszak követi, amelynek keretében még öt évig folytatódik az iskolák közötti együttműködés.

Az idei tanév során heti egy napon a partneriskolákból érkező 7. és 8. osztályos tanulók veszik birtokba a labort. A Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Iskolájának tanulói a tavalyi évben még csak szakköri tevékenység során, és a népszerűsítő foglalkozásokon tudtak bekapcsolódni a programba. Az idei tanévben viszont már 7. osztályosok lettek. Már ők is tanulják a könnyűnek nem nevezhető természettudományos tárgyakat, mint a fizika, kémia, biológia. Így ebben az évben már tanítási órákon is kipróbálhatják a labor által nyújtott lehetőségeket.  Iskolánk pedagógusai örömmel tartották meg számukra az első labor órákat.

A meglévő partnerek mellett igyekszünk minél több általános iskolával felvenni a kapcsolatot, és vendégül látni a laborban. Így került sor a múlt héten első alkalommal a nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola diákjainak fogadására. Külön öröm, hogy kísérő tanáruk is egykori vajdás diákunk volt. Tervek szerint az első látogatást hamarosan több is követi.

Már folynak az egyeztetések egy mezőtúri általános iskolával, reményeink szerint a közeljövőben őket is köszönthetjük a labort használók sorában.

Iskolánk természettudományos tanárai nagy szeretettel várják az általános iskolásokat, hiszen nagyon fontos, hogy ezeket a tárgyakat minél közelebb hozzuk a tanulókhoz, minél inkább megszerettessük őket. A laborban a tanulók közvetlenül figyelhetik meg a jelenségeket, maguk kísérletezhetnek, amire saját iskolájukban nem mindig biztosítottak a feltételek. Öveges laborban tett látogatás remek alkalom a tárgyak iránti érdeklődés felkeltésére, amire később az általános iskolás kollégák is alapozhatnak.

A laborórákon kívül számos alkalmat igyekszünk találni az együttműködésre nemcsak a diákokkal, hanem az általános iskolákban tanító kollégákkal is. Így a hamarosan megrendezésre kerülő reál hét során is több rendezvényre hívjuk, és várjuk Őket.

Reméljük, hogy közös munkával minél több diákot sikerül a természettudományos pályák felé irányítanunk.

Kitajkáné Szántai Mária igazgató

Folder Gallery Error: Unable to find the directory tartalom/160208oveges.

Vélemény, hozzászólás?

Tolató személygépkocsi gyalogost ütött el

Farsangi szokások újratöltve