in , ,

Hagyományőrzés és karneváli hangulat a Gyakorlóban

A farsang téltemető és a tavasz eljövetelét váró ünnep. A keresztény egyház a farsangi szokásokat a nagyböjt előtti utolsó vigadozásként megengedte vízkereszttől hamvazószerdáig. A nagyböjt első napjáig tart a mulatozás, evés-ivás, bálozás, karneválozás időszaka.

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskolában nagy izgalommal készültek gyerekek és felnőttek a farsangi rendezvényre. Az idei évben két napon keresztül tartott a vigadalom. Csütörtökön délután az osztályok a Cervinus Teátrum színpadán mutatták be káprázatos profizmussal készült zenés műsorszámaikat.

A 2. osztályosok hagyományőrző műsora indította a rendezvényt. Az erdélyi gyűjtésből vett csúfolódók és lakodalmas megteremtette a jó hangulatot a mulatozáshoz. Bíró Gyula az intézmény igazgatója megköszönte a szülők támogatását, a tanulók és felkészítőik munkáját. Az elsős fiúk nagyon komolyan élték bele magukat a „Csillagok háborúja” film lézerkardos lovagjainak szerepébe, a lányok pedig Leia hercegnőként bájosan lejtettek. A mindig vidám 4. osztály zeneválasztása és tanulóinak mozgáskultúrája egy fergeteges táncot eredményezett. Az 5. osztály nagyon elegáns jelmeze és kitűnő koreográfiája nagy sikert aratott. A 6. osztály esernyős tánca tetszett a nézőknek. A 2. osztály tanulói cowboynak öltözve közönségsikert arattak vidám táncukkal. Az iskola legidősebb tanulói a 7. osztályosok megmutatták, hogy egy igazi közösség hogyan tud együtt élni a színpadon is. A műsort a 3. osztály kalóz tánca zárta, melyben a tanulók színészi oldalukat is megmutatták.

A szünet után az egyéni jelmezesek készülődtek fellépésre. Sorszámot kaptak majd a színpadon bemutatkoztak. A három tagú zsűri kritikusan figyelte és értékelte a jelmezeket. Nagyon ötletesek, egyediek voltak az öltözékek. Míg a zsűri tanácskozott, addig a gyerekek és tanítóik a színpadon közös tánccal múlatták az időt. A díjazott jelmezek között sok oklevelet osztottak ki. Pl.: a legmodernebb, a legmókásabb, a legmunkásabb, a legsárkányabb, a legötletesebb, és még számtalan jutalom talált gazdára.

Egy sikeres rendezvényt zártunk. Minden kisdiák és vendég remekül érezte magát. Köszönet a „Cervinus Teátrum” dolgozóinak, akik helyet adtak és segítették az iskola rendezvényét.

A tanulók nagyon várták a másnapi „Farsangi  Pajti-Partyt”. Pénteken délután az intézmény tornaterme diszkó klubbá alakult. Erősítő, hangfalak, fénynyalábok és zene! Az iskolai DÖK tagjai már kora délután a terem díszítésével töltötték az idejüket. A többi tanuló a tantermekben megterített az otthonról hozott finomságoknak. Majd megkezdődött a közös tánc. Jó volt látni, ahogy az elsős tanuló együtt ugra-bugrált a felsősökkel. Remek hangulat uralta az iskolát. Leghamarabb az elsősök és másodikosok, majd a harmadikosok és negyedikesek, legvégül a felsősök mentek haza a csodálatos hangulatú farsangi diszkóból.

Köszönet a szülőknek a sok finom falatért, a DÖK tagjainak a kitűnő szervezésért.

Grunerné Harmati Mária szakvezető tanító, munkaközösség-vezető

Folytatódik a „Földet a gazdáknak!” program

A jóakarat csendben jár, nem beszél, hanem cselekszik