in , ,

Gazdafórum: Kihasználatlan potenciál, vissza nem térő lehetőségek

Galláné Holp Mária Éva
Galláné Holp Mária Éva

A pohár félig sincs tele – ezt állítja Fórián Zoltán vezető agrárszakértő, vagyis hogy még nagy üres tér tátong benne, amit eddig a mezőgazdaság nem használt ki. Ezt pótolhatja valamelyest az elkövetkező két év, amikor jelentős források érkeznek hazánkba. A szakértők szerint vissza nem térő lehetőségeket pedig átgondoltan kiaknázva az agrárium nagyot léphet előre.

A Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet pénzintézetként és szaktanácsadóként ebben szeretne aktívan közreműködni, amelynek első állomásaként február 10-én egy gazdafórumot hívott össze.

– Érzékeljük, hogy a pénzintézeti szektorban már nem igazán a hitelezési kondíciók teremtik a versenyhelyzetet, hanem a hozzáadott szolgáltatások. Országosan több mint 1500 telephellyel rendelkezve úgy látjuk, hogy a takarékok vannak leginkább a mezőgazdaságba beágyazódva, a mezőgazdaságnak pedig szaktanácsra, előrejelzésekre van szüksége. Ezért hoztuk létre egy saját szakmai műhelyt, amely segítségével a gazdák részéről megalapozott szakmai döntések születhetnek – véli Fórián Zoltán, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. agrárszakértője.

A megjelenteket elsőként Babák Mihály polgármester köszöntötte. Kiemelte, a megmaradt agráriumot meg kell becsülnünk, és kellő szakértelemmel ki kell használnunk az EU-s ciklus kínálta jövőbeli lehetőségeket.

Galláné Holp Mária Éva, a Szarvas és Vidéke Körzeti Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője kifejtette, céljuk, hogy az agráriumot közelebb hozzák a pénzügyi szektorhoz. Tapasztalataik szerint a jelenleginél többszörös potenciál rejlik az ágazatban, ami a népességgyarapodás és a klímaváltozás miatt a jövőben felértékelődik.

– A tavalyi évben 26 jogcímen tudtak támogatást igényelni a gazdák az Egységes Kérelmen belül. Összességében azt láttuk, hogy a felkészülten várták a megváltozott feltételrendszert, és jól vizsgáztak belőle – summázta a 2015-ös év gyakorlatát Rákóczi Attila kirendeltség vezető.

Az MVH munkatársa kérte, a benyújtás előtt ellenőrizzék annak tartalmi részét, és ügyeljenek a határidők betartására. A helyszíni ellenőrzések során figyeljenek a hasznosítási kódtáblázat pontos használatára, és adjanak meg egy olyan telefonszámot, amin keresztül minden időben elérhetők. Ezáltal ugyanis kölcsönösen időt és pénzt takaríthatnak meg.

– A termékeink palettája folyamatosan bővül, jelenleg úgy gondolom, hogy minden igényt ki tudunk elégíteni. Hiteltermékeink közül aktuális a Takarék termőföld vásárlási kölcsön, amit azoknak a vállalkozóknak ajánlunk, akik a Nemzeti Földalap által meghirdetett ingatlanokat kívánják megvásárolni, és ehhez forrásra van szükségük. Ezen túlmenően persze a támogatás előfinanszírozási kölcsön az, amelyről úgy véljük, hogy idén kiemelt termékünk lehet – állítja Lajtos János, a takarékszövetkezet bankműveleti ügyvezetője.

A Vidékfejlesztési Program keretében 1300 milliárd Ft kerül az idei évben kiírásra, amelynek közel felét már nyilvánosságra hozták. Ennek köszönhetően nagy lendületet vehet az agrárium fejlesztési oldala, ami 2017-ben már a mezőgazdasági kibocsátáson is érzékelhető lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Intézkedés ittas vezetés, elfogás zaklatás miatt

Egy nap, amikor megbocsájtható a torkoskodás