in , ,

Városvezetés ózdi módra

Janiczak Dávid
Janiczak Dávid

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere volt a vendége annak a Samu Tamás Gergő által moderált lakossági fórumnak, amit az “Így működik egy jobbikos város” címmel hirdettek meg szombat estére a Jobbik irodájába.

Ózdon a nyolcvanas években még 48 ezren laktak. A ma 34 ezres a borsodi városban 14 fős képviselő-testület látja el a vezetését Janiczak Dávid polgármestersége mellett. Ebből 8 fő a Fidesz, 5 a Jobbik, 1 pedig az MSZP-DK koalíció képviseletében került a városvezetésbe. A polgármester, Janiczák Dávid Jobbikos. Az 2014. október 12-én tartott önkormányzati választásokon 66 szavazattal megelőzte a Fidesz jelöltjét, az akkor regnáló polgármestert. Az eredményt megtámadták, a választást november 9-én megismételték, amin minden idők legnagyobb választási részvétele mellett majdnem a dupláját szerezte a korábbi polgármester által kapott szavazatoknak.

Első kérdésünk a lakossági fórum címére utalt, miben működik másképp egy jobbikos polgármester vezette város a többitől.

– Hatalmas különbség van egy fideszes és egy jobbikos városvezetés között alapvetően, hiszen a Fideszbe bele van égve az, hogy arrogánsok, nagyképűek, fellengzősek. A lakosságot úgy kezelik, mint valami csordát és ők meg ott állnának az élén. Mi teljesen másképp csináljuk a városvezetést. Mi emberközeliek vagyunk, mi az emberek véleményére rengeteget adunk. Ezt meg lehet egy nagyon egyszerű példával mutatni. Például a fideszes városvezetés alatt Ózdon csinálni akartak egy cigány világsátor néven elhíresedett beruházást, amit egy rendkívüli ülésen, zárt ülésen döntöttek el és úgy varrták a a lakosságnak a nyakába. Ezt egyébként megállítottuk. Aláírást gyűjtöttünk és népszavazás volt Ózdon. 93 százalék elutasította ezt a kezdeményezést. Mi tavaly pályáztunk börtönre. Az államnak volt egy ilyen pályázata börtönberuházásra, amit egyébként meg is nyertünk, csak mi azzal kezdtük, hogy a lakosságot először tájékoztattuk, hogy miről van szó. Körbejártuk a kérdéseket, tájékoztattuk őket, majd pedig meg lett kérdezve a lakosság szórólapon is és interneten is. Miután 83 százalékos támogatottsága volt a lakosság körében ennek a beruházásnak, ennek a pályázatnak, utána nyújtottuk be és egy nyílt ülésen döntöttünk – sorolta Janiczák Dávid.

A Fidesz KDNP-s vezetés alatt 200 milliós, a 2016-os évben 1 milliárdos megtakarítást terveztek a költségvetésbe úgy, hogy intézményrendszerüknek 175 millió forintot tudtak adni az elmarad bérkompenzációk pótlására. A közelmúltban cikkezett az országos sajtó arról, hogy Ózdon 300 ezer forinttal támogatnák a fiatalokat az első gyerek után.

– Minket tényleg érdekel az, hogy a lakosságnak a közérzete jobb legyen, jó legyen Ózdon élni. Ennek tekintetében éppen a héten döntöttünk testületi ülésen arról, hogy a 20. életévüket betöltött párok amikor az első gyermeküket vállalják 300 ezer forintos nettó támogatásban részesülnek valamint az ózdi középiskolás diákokat is tudjuk támogatni, hiszen 4,5-es átlag felett tanulmányi eredménytől függően 10, 15 vagy 20 ezer forintos havi jövedelmezésben tudnak részesülni.

Arra az észrevételünkre, hogy ha ez így megy tovább, akkor radikálisból demokratikus párt lesz a Jobbik, Janiczák Dávid mosolyogva mondta, hogy egyébként a Jobbik demokratikus párt.

– A radikális annyit jelent, hogy gyökeres változtatásokra van szükség. Ezeket Ózdon is megtettük. Kiűztük a korrupciót a városból – jelentette ki.

A tipikus ózdi problémák közül elsőként azt említi, hogy az országosan is jelentkező munkaerőhiány mellett markánsan jelen van a városban munkanélküliség is, amit az oktatás elégtelenségére vezet vissza a borsodi város polgármestere.

– Együtt él a munkaerőhiány és a munkanélküliség. Sajnos előbb-utóbb az egész országra jellemző lesz, mert a kormányzat politikájának hála, ironikusan, de inkább a kormányzat intézkedéseinek hiányában a szakemberek eltávoztak az országból. Először a szegényebb régiókból, mint Ózdról Budapestre, de főként külföldre mentek el az emberek, s akkora mértékű szakemberhiány van ,amit a vállalkozások már megéreznek. Megsínylik az ózdi vállalkozások is. Folyamatosan panasz van, hogy nem tudnak megfelelő számú és megfelelő képességű munkaerőt alkalmazni. A másik oldalról pedig jelentkezik egy munkanélküliség, ami pedig abból ered, hogy nem megfelelő az oktatás, az országban nem megfelelő a szakképzés. Sokan szakképesítés mellett sem találnak munkahelyet úgy, hogy szükség lenne a szakképzett munkaerőre. Meg van róla a papírja, de attól függetlenül nem biztos, hogy ért a szakmájához.

Ózdon ráadásul 1300 olyan van, akinek általános iskolai vagy az alatti végzettsége van. Őket a közmunkaprogramban tudják foglalkoztatni és értékteremtő közmunkát végeznek. A startmunka programban 1100 főt tudnak alkalmazni, de az összes közfoglalkoztatott száma 2016-ban ennek a duplája lesz.

A lakossági fórumon vendéglátója, Samu Tamás Gergő kérdezte Janiczák Dávidot. A sorokban ott ült Békésszentandrás jobbikos polgármestere, Sinka Imre is, akinek szintén fideszes többségű testülettel kell ellátnia a község vezetését.

Vélemény, hozzászólás?

Reál hét a Vajdában

Telt házas Alapítványi Bál