in ,

Huszonkettedik alkalommal nyílt meg a szarvasi gobelinesek kiállítása

Vasárnap délután nyílt meg a szarvasi Gobelin Hímző és Kézimunkaszakkör szokásos éves kiállítása a Tessedik Sámuel Múzeumban. Erre az alkalomra az ország minden tájáról, de elsősorban a Dunától innen, Aggtelekről, Mezőkövesdről, Mindszentről, Gyomaendrődről, Szolnokról, Füzesgyarmatról, Ceglédbercelről, Makóról, Tázlárról, Kecskemétről, Békéscsabáról, Akasztóról, Újszilvásról, Békésszentandrásról és természetesen helyből, Szarvasról, 39 alkotótól érkeztek kiállítási darabok Kurucz Jánosné, Terike felhívására. Távolság ide, távolság oda, egy szarvasi nevező kivételével minden hölgy eljött a megnyitóra.

– Úgy kezdődött ennek a kiállításnak az ötlete, hogy gondoltak egy merészet és szépet, hogy mi lenne akkor, ha országosan meghirdetnénk, hogy gobelin és keresztszemes témában pályamunkákat várnánk, és egy díjazásos versenyt rendeznénk – árulta el a szakkör vezetője. A gondolatot tett követte, aminek a következtében vasárnap megtelt a Tessedik Sámuel Múzeum díszterme.

A 39 alkotótól 107 kiállítási tárgy került bemutatásra gobelin és keresztszemes témában, de érkeztek munkák olyan különleges technikákkal is, mint a gyöngyhímzés, ami Szarvason eddig nem volt kiállítva.

Ha verseny, akkor kellenek támogatók és zsűri is. Jelen esetben a zsűrizésben Terike mellett két férfi vett részt, Boross Árpád és Csizmadia István.

– Bármilyen rendezvényt szervez a szakkör, mi általában mögé szoktunk állni – mondta Boross Árpád, aki szarvasi textilüzletén keresztül az esemény egyik főtámogatója. – Az a cél, hogy a kézimunkát a fiatalok körében, minél szélesebb körben megismertessük, és érezzék ennek a pozitív hatásait minden tekintetben – árulta el a zsűrizés után az üzletvezető.

– Elsőre külön néztük a technikákat, keresztszemes, szálon varrott, gobelin és bármi jellegű kézimunkák. Utána néztük az összhangot, a képnek az elhelyezkedését, hogy történt, kerteben befoglalva, illik-e hozzá keret, illik-e hozzá a passzpartúra, szükséges-e hozzá, tehát maguk az egyéniségek mögé próbáltunk bebújni, és mindenkinek a saját képét próbáltuk az ő szemszögéből vizuálni. Volt, amikor összenéztünk, és azt mondtuk, hogy mi ezt másképp látjuk, mert mi esetleg más szemet öltöttünk volna, vagy hiányzik onnan valami, ami befolyásolta a döntésünket. Azt meg kell mondani, hogy nívós képek érkeztek. Természetesen mint mindenhol, vannak kiemelkedőbb képek. Ezeket próbáltuk első körben díjazni – foglalta össze a zsűrizés irányelveit kérdésünkre Csizmadia István, a nagyatádi cérnagyár képviselője.

Nyolcan kiemelt díjazásban részesültek, de senki sem ment hazaüres kézzel. Az Újszilvásról érkezett Kiss Mária három fotorealisztikus hímzésével került a kiemelt díjazottak közé. Egyikről, egy állomáson álló mozdonyról elmondta, hogy több mint hét hónapig készítette. Most egy hercegi esküvőre érkezett egy megrendelése, amin a leendő pár kedvenc kastélya szerepel majd. Ennek elkészítése várhatóan egy évnél is tovább tart majd.

A kiállítás a Makan Zsuzsi vezette szentandrási táncosok és Egriné Rácz Anita éneke tette ünnepélyesebbé. A képek kb. még két hónapig tekinthetők meg a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Vélemény, hozzászólás?

Pozsonyi színház: Görbe tükör a társadalom előtt

Átfogó fejlesztés előtt a Szentesi úti lakópark