in ,

Termelői bolt nyílhat a piac szomszédságában

A lakosság és a helyi termelők igényeire reagált az önkormányzat, amikor elkészíttette a helyi termelői boltra vonatkozó terveket. Az eredeti elképzelés még öt évvel ezelőttre nyúlik vissza. Akkoriban a Komép Városgazdálkodási Kft. nyújtott be ilyen irányú pályázatot, de sajnos sikertelenül.

Az üzlet a Kossuth utcán, a régi papírbolt helyén kerülne elhelyezésre, az épített környezethez igazodva. A tervek ismertetése és véleménycsere céljából hirdetett lakossági fórumot a város vezetése, meglehetősen csekély számú részvevővel.

– A projekt helyi gazdaságfejlesztéshez kapcsolódik. Mindig érkeznek hozzánk kritikák ezzel kapcsolatban, ami elsősorban nem feladatunk, de a TOP-os pályázatok lehetővé teszik, hogy ebbe is beleártsuk magunkat. El kell, hogy mondjam, ha sorrendbe állítjuk Békés megye 76 települését, akkor Szarvas sorrendben hátulról a hatodik helyen szerepel. Elég kicsi esélyünk van arra, hogy nyerjünk, de ez nem jelenti azt, hogy nem pályázunk – latolgatta az esélyeket Hodálik Pál alpolgármester.

Lukácsi László főépítész részletesen ismertette a piac szomszédságába tervezett komplexum legfőbb paramétereit. Előnyként értékelte a telek elhelyezkedését, utalva az forgalmas utcára, ill. a piaccal való közvetlen összeköttetésre.

– Az 24×13 m-es épület L-alakban helyezkedik el a telken, egy kis udvart is hagyva, amit kirakodó célra lehetne használni. Az alapkoncepció szerint a Kossuth utca felé megnyitható, nagy portálokat terveztünk, befelé pedig pultos rendszer valósulna meg. Az egynegyedét olyan bérbe adható pultok tennék ki, ahol mindenki a saját portékáját árusíthatná. Emellett WC, öltözőhelyiség és hűtőraktár kapna helyet az alsó részen, ahová a termékeket éjszakára be lehetne tenni – magyarázta az bolt külső és belső elrendezését.

Az emeleti részen teakonyha, férfi, női öltöző és két iroda kerülne kialakításra, ill. eredetileg egy gyermekmegőrzőt is álmodtak erre a részre. Ez utóbbit a pályázat nem támogatja, ezért valószínűleg egy kisebb termékbemutatók, kiállítások és konferenciák befogadására alkalmas terem veszi át a funkcióját.

A termelői bolt nemcsak a piacnapokon, hanem minden nap nyitva tartana, de az üzemeltetés részletei még nem kidolgozottak. Javaslatként felmerült az is, hogy a Komép Kft. egyfajta bizományosként működne közre a kistermelők és az üzlet között, ami hosszú távon némileg megkönnyíthetné a felvásárlás menetét.

A terveket a megjelentek egyhangú igenléssel fogadták, és apróbb ötletekkel álltak elő a formát és a tartalmat illetően.

A legoptimistább becslések szerint nyertes pályázat esetén a közbeszerzést még idén kiírnák, Szarvas első termelői boltja pedig 2017 őszén nyitná meg a kapuit.

Vélemény, hozzászólás?

Tusjak Tamás tájékoztatója a közgyűlésen

Tusjak Tamás: Nagyon pozitív és nagyon jó a megítélésünk

Tóth Eszter

A Kazinczy-díj bronz fokozatát érdemelte ki Tóth Eszter