in , ,

Érik a hagyomány: Másodszor is félmaraton Csabacsűdön

Tavaly közel nyolcvanan, az idén körülbelül feleannyian regisztráltak a csabacsűdi II. Becsület Félmaraton és 23. Futógála 21 kilométeres számára Csabacsűdön. Hát igen, az egy nappal később rendezett budapesti félmaratonnal, a Vivicittával nem lehet versenyezni külsőségekben, ismertségben, épített környezetben. De mi az, amiben a csabacsűdi Becsület Félmaratonnak fel tudja venni a kesztyűt a Vivicittával szemben? A becsületben mindenképp, mert itt nem futja hivatalos időmérésre, mindenki saját magával, saját idejével versenyzik, ill. az útvonal, ami zöldellő rétek mellett vezet, és amiben ilyen fordulópontok vannak, mint “Hudák nagymamánál jobbra”. Hányan érnének célba Pesten, ha az útvonal leírásában az szerepelne, hogy Hudák nagymamánál kell dobni egy jobbost?

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola közösen szervezi Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatával a versenyt, aminek Dankó Béla országgyűlési képviselő vállalta a fővédnökségét. A fiatalabbaknak kijelöltek egy egy egykilométeres kisvkört, a nagyobbak pedig egy négykilométeres, úgynevezett nagy kört. Az útvonal mentén folyt a hangulatteremtés is. Itt-ott gépzenével, de egy hölgy szintetizátorral is beszállt a lelkesedés fokozásába.

– Becsület félmaratonról van szó, tehát hivatalos időmérés nincsen. Mindenki a saját idejét figyeli. A profik már figyelik a saját tempójukat, időbeosztásukat. Nálunk az még egyelőre nem tud összejönni, hogy időt mérjünk, mert rengeteg költséggel járna a chipes megoldás, a fordulópontokban érzékelőkapu felállítása. Az komolyabb szervezést, komolyabb anyagi hátteret igényel – mondta Sutyinszki Zoltán. Egyelőre ez egy amatőr szervezés, amatőr verseny, hangsúlyozta.

Antal Béla, Csabacsűd futónagykövete a szervezésben is részt vett. Meg is kapta a 001-es rajtszámot.
– Azért tényleg nagy dolog egy ilyen kis falu életében, hogy egy kimért, de nem hitelesített pályán félmaratont rendeznek. Ide senki sem azért jön, hogy a félmaratonját megjavítsa vagy megdöntse – állítja a 001-es futóügynök. Tavaly reklamáció érte a szervezőket, árulta el önkritikusan, mert pár száz méterrel rövidebbre sikerült a táv mint 21 kilométer, de ezt az idén orvosolták azzal, hogy Nagyrátánál kicsit kijjebb tették a fordulót.

– Élménnyel és éremmel gazdagodtak. Nagyon sokan itt futották életük első félmaratonját tavaly. Nem kellett sokat utazni, nem kellett nevezési díjat fizetni, ugyanúgy megkapták a frissítőket, szalámis kenyeret, zsíros kenyeret, almát, banánt, répaszeleteket – sorolja Antal Béla az előnyöket, még a rajt előtt.

Az érmeket, a mentőt, zsírt, ásványvizet az önkormányzat biztosította, mondta Molnár József, Csabacsűd polgármestere.

– Annak idején Antal Béla kezdeményezésére az iskola és az önkormányzat összefogásával kezdődött a futógála. Az általános iskolával összefogva megpróbáljuk ezt évről-évre biztosítani ezt a lehetőséget, hogy létrejöhessen ez a Becsület Félmaraton. Nem egy költséges rendezvény, de sok apróság kell hozzá, aminek egy részét felajánlások fedezik.

A rajt előtt köszönetet mondtak Pljesovszki Rolandnak Szarvas futónagykövetének, Antal Bélának és Hajdúné Erzsike tanítónéninek, aki nélkül nem jöhetett volna létre az őszi és a tavaszi futógála.

Eredmények:

Óvodások: 1. Iványi Bence, 2. Kiszel Adrienn, 3. Gazsó Laura

Kiskör:
fiúk: 1. Gulyás Viktor, 2. Horváth János Dániel, 3. Tusjak Viktor
lányok: 1. Illés Gabriella, 2. Mizik Tamara, 3. Balogh Alexandra

Nagykör:
alsós fiúk: 1. Beregszászi Tícián, 2. Bárdos András, 3. Szatmári Raul
alsós lányok: 1. Sovány Dorina, 2. Komáromi Réka, 3. Viszkok Bernadett
felsős fiúk: 1. Bálint Attila, 2. Gerhát Krisztián, 3. Urbancsok Ákos
felsős lányok: 1. Szatmári Amanda, 2. Neparáczki Bettina, 3. Illés Dóra

Félmaraton: 1. Pljesovszki Roland, 2. Palicska Csaba, 3. Szklenár Tamás

A félmaratont teljesítette két általános iskolai tanuló Magyar Botond (5.osztály) és Jansik Norbert (6.osztály) is.

Vélemény, hozzászólás?

Tessedik Sámuel szobra

Tessedik mindkét szeme sír

Takács Miklós

A repülés története után a muszlim hadifoglyokról lesz szó 1915-ből