in , ,

A legkiválóbb óvodapedagógus jelöltet keresték a GFF Pedagógiai Karán

Végzős hallgatóink közül heten léptek be a GFF Pedagógiai Karának impozáns tanácskozójába 2016.április 20-án délután. Abba a terembe, ahol éppen egy izgalmas verseny előkészítésének utolsó fázisa zajlik. Hamarosan kezdetét veszi a „Legkiválóbb óvodapedagógus jelölt” – díj kiválasztásának szakmai délutánja. A cím elnyerése nappali tagozatos, végzős óvodapedagógus hallgatók köréből lehetséges, a szükséges feltételrendszert komoly szabályzat rögzíti.

Ebből az évfolyamból a mentorok ajánlása, valamint személyes tapasztalataim alapján hét tehetséges diák kapott jelölést a versenyre: Benkő Nóra, Barna Noémi, Germán Gréta, Kis Katalin, Kiss Erika, Sárközi Dorina Nóra és Takács Evelin mutathatta meg a szakma iránti elkötelezettségét, a gyermekek irányában mutatkozó érzékenységét, pedagógus személyiségének bontakozó egyedi vonásait.

Ünnepi alkalom az áprilisi hétköznapok sokaságában egy ilyen megmérettetés. Intézményünk 11. alkalommal teremtett arra lehetőséget, hogy sok ügyes hallgatónk közül a legjobbak versenyezhessenek e kitüntető címért.

Folyamatosan érkeznek díjat odaítélő zsűri tagjai: Hodálik Pál alpolgármester úr és Földesi Zoltán vezető főtanácsnok Szarvas város képviseletében, Lestyán Erzsébet főiskolai tanársegéd a Pedagógiai Kar részéről, Montvajszkiné Bátor Anna, nyugalmazott gyakorlati képzés vezető, valamint Huszár Istvánné a gyakorlóintézmény igazgatóhelyettes asszonya.

A rendezvény résztvevőit, zsűrijét Bíró Gyula igazgató úr köszöntötte, bevezetőjében megfogalmazta a verseny jelentőségét, keresztény pedagógiai, erkölcsi értékét. Üdvözölte a nívós szakmai versengés jelöltjeit Ft. Dr. Kozma Gábor rektor úr, majd Hodálik Pál alpolgármester úr ünnepi gondolatai következtek. A köszöntők hangsúlyozták a város és az intézmény jó kapcsolatát, a tradíciók erősítésének fontosságát és annak a küldetésnek a fontosságát, amit a szarvasi pedagógiai műhely megvalósít a köznevelésben és felsőoktatásban egyaránt. A délután résztvevőinek Panda csoportos óvodásaink természeti képeket idéző verssel kedveskedtek.

Ebben az évben a délután programja háromfordulós, amelyből egyet már teljesítettek is hallgatóink: Hitvallásom címmel fogalmazták meg gondolataikat arról, hogyan készülnek az óvodapedagógus pályára. A benyújtott pályamunkák számunkra jelezték a verseny színvonalát, hiszen a személyes indíttatás, a nagyfokú alázat mutatta, hogy a lányok a pályára való felkészülés végső szakaszába érkeztek. Szeretettel hallgattuk értékválasztásukat, tudatosan választott példaképük emberi vonásait, szakmai munkásságát. Talán nem meglepő, szüleik, pedagógusaik állnak mintaként a fiatalok előtt. Számunkra megnyugtatóan jelenítették meg azokat az értékeket, amelyeket mi is örök érvényűnek tartunk. Korunk szellemiségét csempésztük a feladatba, hiszen diasorozatot prezentáltak a versenyzők, amint teszik majd a pedagógus életpálya egy-egy minősítő állomásához érkezve. A második fordulóban a gyakorlati készségeké volt a főszerep. Az időben kicsit előre utaztunk, a hétköznapi munka világába. Mint egy képzeletbeli óvoda nevelőtestülete kellett kooperálniuk, egy Gyermeknap rendezvénytervét készítették el saját ötleteik alapján. A zsűri közben figyelte, hogyan osztják meg a szerepeket, kik képesek a legjobb színvonalon együttműködni, a gyermekek egy fantasztikus napjáért ki mennyi energiát áldozna…Az utolsó fordulóban a közelmúlt eseményeit idéztük: hallgatóink a zárógyakorlatuk egy sikeresnek ítélt tevékenységét osztották meg velünk, tervezési kompetenciáikból, majd a jól felépített reflexiókból ismét árnyalódott a róluk kialakult kép.

A zsűri a szokásosnál is nehezebb helyzetbe került, a kiválóan felkészült hallgatók között sokáig minimális különbség mutatkozott. A személyes értékelés, a pályaorientáció megerősítése után Hodálik Pál alpolgármester úr, a zsűri elnöke mondta ki, a győztes nevét: ebben az évben Kis Katalin a Legkiválóbb óvodapedagógus jelölt 2016 -ban.

Kati szerényen, és meghatottan fogadta a gratulációkat. A díjat az ünnepélyes diplomaosztó tanácsülésen a Gyakorlóintézmény igazgatójától és a Kar dékánjától veheti majd át. Hallgatóink természetesen mindannyian értékes jutalmat vehettek át, valamint a jelölést igazoló oklevelet, amely munkába állásuk, szakmai életútjuk kísérője lesz mindig.

Kedves Hallgatók! Az a bizonyos ajtó Önök előtt továbbra is nyitva áll… Bátran lépjenek tovább, hiszen remek tanítványnak bizonyultak! Büszkék vagyunk Önökre, sok sikert kívánunk tanulmányaik befejezéséhez!

A pályakezdés idején se feledjék Bosco Szent János – a fiatalság atyja és mestere bölcs gondolatát: „ Egy fiatal legszebb dísze: a szerénység, az alázatosság, az engedelmesség és a szeretet.”

Podani Mihályné Gyakorlati képzés vezető-szakvezető óvodapedagógus

Vélemény, hozzászólás?

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház / Facebook

Legjobb előadás a Jókai Színházban

Hévízi Róbert és Jordán Ágnes

A kubikosok tiszteletére nyílt kiállítás Szentandráson