in , ,

Esernyő-programokkal bővült a Pepi-kert

Ezen túl az esős napokon sem kell nemet mondani az Arborétumra – ez volt az egyik célja a Pepi-kertben megvalósított legújabb attrakcióknak. Április 22-én, a Föld napja alkalmából ugyanis két újdonságot is tartogatott a kert az érdeklődőknek: látogathatóvá tették az üvegházat és átadták Szarvas legújabb kiszabadulós játékának helyszínét, a Titkok kertjét.

– Mi magunk is kapcsolódunk a természethez, ezért két olyan dolgot nyitottunk meg, ami azt az eszmét képviseli, amit a Föld napja hirdet. Az üvegházat a közelmúltban újítottuk fel, egy pályázati forrásból. Az idei évben ilyen nem áll rendelkezésre, ezért úgy döntöttünk, hogy önerőből igyekszünk továbbhaladni a megkezdett úton. Az üvegház szépsége eddig is sokak kíváncsiságát felébresztette, ezért elhatároztuk, hogy látogathatóvá tesszük – avat be az egyik látványos fejlesztés részleteibe dr. Hanyecz Katalin igazgatónő.

Az egyedi vízellátást és páratartalmat lehetővé tevő falak között nemcsak a legkülönbözőbb korú és formájú kaktuszok és pozsgás növények tekinthetők meg, hanem egy „ékszerteknős menhely” szerencsés példányai is felfedezhetők. Ennek előzménye, hogy az arborétum másfél éve gyűjti azokat az állatokat, akiket gazdáik meguntak vagy egyszerűen már nem tudnak tovább gondozni. A számuk jelenleg tíz körül mozog, de továbbra is előszeretettel várják a cammogó páncélosokat, mivel – a mocsári teknősöket kiszorítva – gyakran a Holt-Körösben kötnek ki.

Az üvegház bejáratánál egy ásványgyűjteményt helyeztek el. A felajánlás Hegedűs Rudolftól érkezett, aki segítségükkel a különböző földtörténeti korokba és bányászatba is bevezeti a betérőket.

A másik felújítást is a kreativitás és az csapatmunka hozta létre: az egykori szolgálati lakást egy elvarázsolt kertté alakították át, ahol a növények rejtekében egy logikát, figyelmet és ügyességet kívánó kihívás várja a családokat, baráti társaságokat és munkahelyi közösségeket.

A szárazmalom portáján működő Titkos szoba mintájára itt is 60 perc alatt kell teljesíteni a küldetést, mindamellett, hogy a természet kódolt üzenetét is meg kell fejteni. A szórakoztató és izgalmas kalandot a játékmester kamerán keresztül figyeli, hogy szükség esetén segítséget tudjon nyújtani az elszánt résztvevőknek.

–  Köszönettel tartozom az arborétum vezetésének és valamennyi dolgozójának, mert nemcsak hogy mindenben a segítségemre voltak, hanem a kezdetektől az utolsó napok hajrájáig együtt gondolkodtak, és dolgoztak velem. Legalább akkora örömet leltem az alkotásban, mint abban, hogy mától a helyiek és a turisták egy újabb szabadidős programot próbálhatnak ki – mondja az ötletgazda.

A Titkok kertje – Rejtély a kertészlakban játékra előzetes telefonos egyeztetés alapján lehet jelentkezni, a próbatételt követően pedig mindenki előtt kitárul a kertészlak ajtaja, ahol egyfajta jutalomként a pávák és a Pepi-kert egyedi növényvilága várja a bátor csapattagokat.

Vélemény, hozzászólás?

Gyakorlós bronzérem a diákolimpia megyei döntőjében

Orbán Viktor és Szarvas Péter

Orbán: Nyár végére kapavágás lesz