in , ,

Fülemülék éjszakája után itt a következő nemzeti parkos program, az I. Túzokfesztivál

Április 23-án, szombaton rendezték meg a Fülemülék éjszakáját a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban, amit idén a Föld napjához időzítettek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egy évtizede hirdette meg a programot, Szarvason 2008 óta tartják a Körös-Maros Nemzeti Park területén két helyszínen, a Körösvölgyi Látogatóközpontban, ill. Dévaványán, a Réhelyi Látogatóközpontban.

– Az Anna liget Szarvason kifejezetten alkalmas ennek a programnak a megtartására, hiszen 10-15 fülemülét is detektálni lehet így a korai időszakban, aztán ahogy a fülemülehímek párt találnak, folyamatosan hallgatnak el ezek a madarak – árulta el Ezer Ádám ökoturisztikai ügyintéző, a túra vezetője.

Korábban éjfélkor kezdődött a túra, de korábbra hozták, mert a kései időpont sokakat elriasztott. A naplemente előtt még más énekes madarakat is lehetett hallani, majd ahogy ezek az alkonyat egy bizonyos pontján elhallgattak, és olyankor már csak tényleg a fülemülét lehetett hallani.

A program a madarak énekhangképzésének megismerésével kezdődött egy-két érdekességgel fűszerezve, pl. hány decibellel énekelnek, milyen messzire hallatszik, mire használják a hangjukat, vagy egyéb hangképzésre használható testrészüket. A madarak vonulásáról is szó esett a fülemülékkel kapcsolatban, mert ahogy visszaérkeznek a Száhel-övezetből, egyből elkezdenek dalolni. A három fülemülefaj, a nagy fülemüle, a fülemüle és a kékbegy nagyon szépen felosztják maguk között Európát és a különböző típusú élőhelyeket is. Nálunk a fülemülét lehet hallani az Anna ligetben és az Arborétumban, esetleg a kertekben, a városból kijjebb, pl. a rizsföldeken, vagy a nádasokban pedig a kékbegyet.

A túrát, mint általában most is Petőfi Sándor Három madár című versének a második madárról, a csalogányról szóló versszakával zárta.

A fülemülék éjszakáját a Réhelyi Látogatóközpontban is megrendezték. Itt a hétvégén, május 7-én, szombaton tartják az I. Túzokfesztivált.

– Dévaványán él Magyarország legerősebb túzokállománya. A dévaványai és ecsegi pusztákon több mint 500 egyedes túzokállomány él, ami a hazai populációnak az egyharmada, de azt is elmondhatjuk, hogy a jelenlegi pillanatnyi állapot szerint a Körös-Maros Nemzeti Parkban él a legtöbb túzok – mondta Ezer Ádám a park következő rendezvényéről.

A korai tavasz érkezte miatt március végén megkezdődött a dürgés, és május elejéig tart, tudtuk árulta el, úgyhogy még dürgő túzokkakast is láthatnak a Dévaványára, a Réhelyi Látogatóközpontba látogatók.

A rendezvény címe I. Túzokfesztivál, ami jelzi, hogy a szervezők, a Körös-Maros Nemzeti Park és a dévaványai önkormányzat komolyan gondolja, hogy ezen a hétvégén hagyományt teremtenek, ahogy tették azt a Fehértó napjával, vagy a Bihari táj napjával korábban.

Az érdeklődők ezen a nyílt napon is számíthatnak arra az igényességre, ami a park többi rendezvényét is jellemzi, úgyhogy mindenképp érdemes lesz kilátogatni a Túzokfesztiválra. Ilyenkor olyan dolgokat is láthat az ember, ami egyébként zárva tart a látogatók előtt. pl. beléphetnek a Túzokvédelmi állomásra, ahová a mentésből kerülő tojások kerülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Kituljak Eszter és Katajkáné Szántai Mária

„Diákbarát” volt az idei matematika érettségi

Igaz volt a mondás Csabacsűdön: Utolsókból lettek az elsők