in ,

Polcz Alaine-díjat kapott Csapó Julianna

Csapó Julianna
Csapó Julianna

2016. május 05-07-ig Kecskeméten rendezték meg a Magyar Hospice Palliatív Egyesület XII. Országos Kongresszusát. A három napos tudományos ülések mellett Polcz Alaine emléklapokat adtak át a Magyar Hospice Mozgalomban kiemelkedő dolgozóinak. Polcz Alaine a Magyar Hospice Mozgalom és szellemiség megalapítója volt. A négy díjazott között volt Csapó Julianna hospice szakápoló és koordinátor is.

A Magyar Hospice Palliatív Egyesület 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy a legsúlyosabb állapotú daganatos betegek minőségi, életvégi ellátását elősegítse. Kiemelkedő hangsúlyt fektet a hatékony tüneti terápia, fájdalomcsillapítás, és az ellátásra szoruló egyén életminőségének javítására. Másik fő célkitűzése a társadalom szemléletének formálása, mely lehetővé teszi hogy a haldoklás és a halál az ember elidegeníthetetlen jogainak, valamint emberi méltóságának megfelelően mehessen végbe.

Csapó Julianna Katalin 1977 óta, közel 40 éve dolgozik az egészségügyben. Munkáját a Szarvasi Egyesített Gyógyító Megelőző Intézetben kezdte, mint orvosírnok. 1985-ben általános ápoló és asszisztensi képesítést szerzett, 1994-ben pedig körzeti ápolói szakosító képesítést. 2011-ben hospice szakápolói és koordinátori bizonyítványra tett szert. 1993 óta a Dr. Bencze és Társa Kft. munkatársa. 1997 óta vezeti az otthoni szakápolást is, 2009 –től pedig a Kft. által működtetett otthoni hospice szolgáltatást is.

Munkája kezdete óta folyamatos és személyes kapcsolatban áll a betegekkel, ezek közül a daganatos betegségben szenvedőkkel is. Körzeti szakápolói munkája során nem csak a szokványos betegségeket kezelte, hanem már akkor is „hospice” ellátást folytatott hisz a körzet betegei között nagyon sok daganatos, palliatív ellátásra szoruló eset volt. A hospice ellátás bevezetése óta, munkája szakmailag is kiteljesedett. A hospice szellemiséget teljesen magáénak vallja és munkáját hatalmas egyéni tapasztalatait ezzel ötvözve végzi. Rendkívüli pontosság, a betegek és a szakma iránti alázat, valamint a betegek és a családjuk iránt érzett empátia jellemzi. Tudását, tapasztalatait szívesen megosztja munkatársaival.

Vélemény, hozzászólás?

Csellár Sándor és Dankó Pál

Visszatekintés és előretekintés is a NACSE 25. születésnapján

Szarvas–Moszkva: Győzelemnapi megemlékezés