in ,

Hova tűnt a sok virág?

A kérdése megválaszolásához ezúttal nem a rét, hanem a városközpont felé érdemes az irányt vennünk. A Zenepavilon környékén nem kerülheti el a figyelmes szemlélődő tekintetét a kőedények mélyedési, amikben néhány napja még tavaszi virágok pompáztak.

– A Szirénnek az oldaláról begóniákat, a Kossuth téri játszótérről vinka virágok, a Szlovák Általános Iskola előtti kőedényekből ugyancsak begóniák, a református templom környékéről pedig gazániák tűntek el – sorolja egy szuszra az elmúlt néhány nap káreseteit Debreczeni Erika, kertész szakvezető.

Hozzátette, a tolvajokat még a rend őrei sem riasztották vissza, amit a Bethlen Gábor utca sarkán lévő, félig üresen tátongó virágládák bizonyítanak.

A Szarvasi Komép Városgazdálkodási Kft. munkatársai azért is állnak megdöbbenve az eset előtt, mert korábban nem találkoztak hasonló arányú rongálással. Az korábbi tapasztalatok alapján, évente a kiültetett virágok alig 1-5%-nak kélt lába, ami 100-200 egyedszám között mozog. Ezzel szemben alig néhány nap alatt – a pünkösdi hosszú hétvégén – megközelítőleg 60-70 egynyári növényt tulajdonítottak el. Ez a virágok vasárnapján elültetett mennyiség 10%-a.

– Találtunk olyan virágvázákat is, amiket teljesen kifosztottak – panaszolja. Értetlenül állunk a történtek előtt, hiszen úgy tűnik, nem tudunk olyan növényt vásárolni, amire ne mutatkozna igény. Nemcsak a legszebbeket válogatják ki, hanem azokat is viszik, aminek alig van virága.

A kár a becslések szerint elérheti az 50-100 ezer Ft-ot. Nehézséget okoz a hiányzó virágok pótlása is, amiket színek szerint elkülönítve, gondos szakmai munkát követően ültettek el. A Kft. egyszeri pótlást végez, a későbbiekben azonban nincs lehetőség újabbak ültetésére.

A héten zajlik egyébként a város virágosítása is, péntekig bezárólag mintegy 10000 növényt helyeznek el a közterületeken. Újdonságként a Vajda Péter utcát tíz fa virágoszloppal és új kőedényekkel díszítik, amik a közmunkaprogram keretében készültek. Hogy a munkaszüneti napok után mennyi marad belőlük, egyelőre nem lehet megjósolni, de a cég munkatársai remélik, ezúttal jobban megbecsülik sokak fáradságos munkáját.

Dombvári Bence - MTI Fotó: Kovács Tamás

Hufnágellel K-2 1000-en is nyert Dombvári Bence

Hodálik Pál

Megjelent a „városi LEADER” pályázat