in ,

Szerkezetkész az új tűzoltólaktanya

A jelenlegi tűzoltólaktanyába 1953-ban költöztek lánglovagjaink. Maga az épület 1911-ben épült, korábban egy polgári lakóház volt és az államosítását követően került a tűzoltók használatába. Már akkor látszódott, hogy nem tűzoltólaktanyának lett építve. Kisebb átalakításokkal, gyakorlatilag változatlan formában áll most is az 1953-as állapot.

A szarvasi tűzoltólaktanya meglehetősen hányatott három évtizedet tudhat maga mögött. Már a 70-es évek óta porondon van, hogy kellene egy új épület, ami különböző okok miatt nem valósult meg mind ezidáig. 2001-ben volt egy pályázati lehetőség, de akkor nem nyert a város. Akkor az egyébként tűzoltólaktanyának sokkal megfelelőbb elhelyezkedésű MHSZ épület helyére szóltak a tervek. 2009-ben ismét kiírtak egy pályázatot a nyolc évvel azelőttihez hasonló tartalommal. Akkor nyert a város, de akkor az MHSZ tisztázatlan tulajdonviszonyai miatt nem valósulhatott meg. Ezért kerül kijelölésre a jelenlegi, vasút melletti terület. Ennek még 2014. április 2-án helyezték el az alapkövét, majd hosszas, majd másfél éves közbeszerzési eljárást követően, annak nyerteseként 2015. december 7-én került aláírásra a vállalkozási szerződés, majd ez év január 10-én az alapozással megkezdhette a kivitelezési munkákat az Integrál Építő Zrt.. Tegnap bokrétaünnepen jelentették be, hogy a tűzoltólaktanya szerkezetkész.

– A szarvasi hivatásos tűzoltóság elhelyezése céljából épülő új tűzoltólaktanya beruházása ma egy kiemelkedően fontos állomásához érkezett. A tűzoltólaktanya épületének tartószerkezete elérte a legmagasabb pontját. A fedélszék összes szerkezeti alkotórészét elhelyeztük, és az deszkázásra készen áll. Továbbá elkészítettük a 14 méter magas tömlőszárító vasbetontornyot is, tehát teljesen szerkezetkész az épület – mondta Bődi János csütörtökön az új tűzoltólaktanya bokrétaünnepségén.

“Az Integrál 34 éve alatt sem sok bokréta-ünnepet tartottak még, aminek több oka van”, mondta a Zrt. elnöke. Bokréta még csak lett volna, de épület, amire ilyen látványosan, 14 méter magasra helyezhették volna fel a bokrétát, kevés.

– A bokrétaünnepség hagyományosan az építők ünnepe. Hagyományosan azoknak a dolgozóknak szokták ajánlani, akik hőségben, fagyban, esőben, szélben folyamatosan dolgoznak. Ebben az esetben napi szinten 35-40 ember tevékenykedik azon, hogy a laktanya határidőre az elvárt minőségben elkészüljön – mondta Bődi János, majd reményét fejezte ki, hogy októberben, jóval a szerződéses határidő letelte előtt az átadó ünnepségen végső köszönetet mondhat minden közreműködőnek.

Dankó Béla országgyűlési képviselő és Tóth Tibor dandártábornok köszöntője, valamint a nemzeti színű szalagok felkötése után a bokréta egy daru segítségével felkerült az épület legmagasabb pontjára. Az ünnepi esemény bejárással folytatódott, amin az építők bemutatták a szerkezetkész épületet a leendő lakóknak.

– Az új tűzoltólaktanya minden igényt ki fog elégíteni, amire a 21. században szükség lehet. Funkcionalitásában teljesen egymásra épül, mindennek helye van, minden azért kerül oda a laktanyaépületben, mert oda kell hogy kerüljön. Más, kiegészítő épület nem fog épülni, minden funkció ezen belül lesz megtalálható, egy komplex kis laktanyáról beszélhetünk, ahol a tűzoltók is tényleg 21. századi elhelyezési körülmények között fognak majd dolgozni, illetve a kiképzésüket tudjuk biztosítani – árulta el a katasztrófavédelem részéről kérdésünkre Bíró Zoltán tűzoltó alezredes.

Persze egy-két dolgot még meg kell oldani, pl. azt, hogy a tűzoltólaktanyáknak két kijáratának kell lennie, hogy ha az egyiken akadály van, riasztáskor a másikon ki tudjanak vonulni.

Vélemény, hozzászólás?

Ittasságot jelzett az alkoholszonda egy szarvasi segédmotorosnál

Védőné Dobrotka Edit

Már amikor idejöttem, tudtam, innen szeretnék nyugdíjba menni