in ,

„Évtized” vizsgálat: Vezető helyen az alkohol és a politoxikománia

A klasszikus drogok egyre inkább kiszorulóban vannak, helyüket a designer drogok vették át – ez az egyik következtetése annak az átfogó felmérésnek, amely a 12-18 éves korosztály körében vizsgálta a szerhasználatot. A szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) több mint tíz év elteltével arra volt kíváncsi, hogyan változott a fiatalok érintettsége a függőséget okozó drogok – alkohol, dohányzás, kábítószer – területén. Hipotézisük szerint a korábbi, 51%-os arány további romlására és megváltozott szerhasználatra számítottak, mint kiderült, részben nem alaptalanul. A vizsgálat 991 főre terjedt ki. Közülük 764-en (77%) töltötték ki a 38 kérdést tartalmazó íveket.

– A politoxikománia jelent meg a fiatalok körében, ami több élvezeti szer együttes használatát jelenti. Pl. együtt jár az alkohol a gyógyszerfogyasztással, esetenként az alkohol, dohányzás és a kábítószer kapcsolódik össze – ismerteti a kutatás egyik legmeglepőbb eredményét Szabó Szilvia társelnök az erről tartott konferencián.

Sajnálatos tényként említette, hogy a fiatalok gyakran nincsenek tisztában a legális és illegális drogok közti különbséggel, és figyelmen kívül hagyják az tiltólistán még nem szereplő drogok veszélyeit. Hozzátette, mivel folyamatosan módosítják a szerek összetételeit, előfordulhat, hogy néhány hét különbséggel ugyanazon név alatt egy teljesen megváltozott tartalmú szerhez jutnak hozzá, teljesen kiszolgáltatva magukat a káros következményeknek.

– Dr. Zacher Gábort, az addiktológia atyját idézném, aki azt mondta: ezekben a szerekben két dolog fordulhat elő, akármi és a bármi. Tehát aki ezeket magához veszi, azzal akármi és bármi történhet – figyelmeztetett a kábítószerek veszélyeire.

Elmondta, a vizsgálat eredménye csalóka, mivel személyekre lebontva csökkenő tendencia érzékelhető. Ellenben ha az összetett szerhasználatot is figyelembe vesszük, valamelyest nőtt a szerhasználók száma. További problémát jelent, hogy a fiatalokban kialakult egyfajta szerhasználati tolerancia is, vagyis elfogadóbban viselkednek a függőségekkel szemben. Igaz ez akkor is, ha ma az alkoholfogyasztást tekintve sajnos az alacsonyabb alkoholtartalmú italok helyett jelentős arányban (30,63%) a tömény italok kerültek előtérbe.

– Rosszabbra számítottunk – vélekedik optimistábban Földesi Zoltán, a helyi KEF elnöke a tapasztalatokról. Azt látjuk, hogy Szarvason egy jól behatárolt kör terjeszt és fogyaszt, de csak kismértékben érinti a tizenéves korosztályt.

A problémát véleménye szerint a helyén kell kezelni, hiszen míg országosan kb. 30-35 ezer drogost tartanak számon, addig 1,2 millió nagyivóról beszélhetünk. Ez a tendencia a fiatalok körében is igaz, súlyosbítva az internet és az elektronikus eszközök általi függőséggel. Eszerint míg a fiatalok 23,75%-a soha nem fogyasztott még alkoholt, addig minden harmadik megkérdezett (33,2%) havi, minden nyolcadik (13,28%) pedig heti rendszerességgel teszi. A jelenséget meggyőződése szerint csak összefüggéseiben, a társadalmi és a családi hátteret is figyelembe véve lehet megérteni, ill. kezelni.

Az „Évtized” felmérés nemcsak a függőségekre, hanem a generációt jellemző életmódra és a jövőbeli tervekre is kiterjedt. Ennek függvényében lényegesen megnyugtatóbb válaszok születtek. A többség reális tervekkel rendelkezik, az értékrendjük első helyén sikeres munka, anyagi jólét, egészség, szerelem, barátok, boldog család és önállóság szerepelnek. Vagyis a fiatalok mintegy 70%-a optimistán tekint a jövőre, és olyan célokat fogalmaz meg, amelyek érdekében hajlandó is lépéseket tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Védőné Dobrotka Edit

Már amikor idejöttem, tudtam, innen szeretnék nyugdíjba menni

Az alkoholszonda ittasságot jelzett a szarvasi férfinél