in , ,

Út Rióba – Dombvári Bence egysége nyerte a K-4 1000 métert

Férfi K-4 1000 méter: 1. Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila (BHSE, Vasas)
Férfi K-4 1000 méter: 1. Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila (BHSE, Vasas)

A Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású hajó nyerte a férfi kajaknégyesek csütörtöki versenyét Szegeden, a kajakosok és kenusok második olimpiai válogatóján. A favoritnak tartott, itthon évek óta veretlen Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta kvartett másodikként ért célba.

A vasasos Kuglerrel kiegészülő honvédos hajó végig vezetett a versenyben, s a hajrához közeledve robbantott, így az utolsó száz méteren már látszott, hogy a többiek nem tudják beérni. Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Eb-bronzérmes, Európa Játékok-győztes Kammerer, Tóth, Kulifai és Pauman alkotta négyesnek ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel, a harmadik pedig az olimpiai bajnok Dombi Rudolf vezette Dombi, Nádas Bence, Bán Kristóf, Boros Gergely összeállítású kvartett lett.

A K-4 1000 méteres szám abból a szempontból kilóg a sorból, hogy itt mindössze egyetlen ütközetet – a mostanit – rendeztek az olimpiai indulásért, igaz, a válogatási elvek szerint a moszkvai Európa-bajnokság eredménye alapján a szakvezetés még kiírhat egy új válogatót. Storcz Botond vezetőedző az MTI-nek azt mondta: a győztes négyes indulhat az Eb-n, s ha ott megfelelően szerepel, az olimpián is.

A 12 ötkarikás szám közül korábban háromban dőlt el, hogy ki a hazai különcsata győztese, a többiben a mostani, vasárnapig tartó viadal a válogató második fordulója. A női kajakosoknál Kozák Danuta 500 méteren, Douchev-Janics Natasa pedig 200 méteren, míg a férfi kenusoknál Vasbányai Henrik és Mike Róbert 1000 méteren már korábban megnyerte a magyar válogatót azzal, hogy a duisburgi világkupán, illetve az azt követő úgynevezett szétlövésen jobbnak bizonyult hazai ellenfelénél. A női kajaknégyest az egyesben és párosban nyújtott teljesítmények alapján állítják össze.

A Rióba utazó csapat végleges összetétele a június 24-26-án sorra kerülő Eb-t követően válik véglegessé. A magyaroknak 17 kvótájuk – 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra.

A hétvégi, szegedi versenyről – amely egyben az ötkarikás műsorban nem szereplő számokban a moszkvai kontinensviadal válogatója is – péntek délelőttől élőben közvetít a Duna World.

Eredmény:
férfi K-4 1000 méter:
1. Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila (BHSE, Vasas) 3:00.162 p
2. Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel (Graboplast Győr, Vasas) 3:01.494
3. Dombi Rudolf, Nádas Bence, Bán Kristóf, Boros Gergely (UTE, EDF Démász Szeged, FTC, ASE) 3:03.444

slr \ sgr \ kpl
MTI 2016. június 9., csütörtök 17:38

Vélemény, hozzászólás?

Kiváló eredmények az Országos szlovák ének- és szavalóversenyről

Ferenczy Beáta, Petneházi Andrea és Kovács Tibor

A gyékény és a csipke tölti ki az egész életét