in ,

Tizennyolc főnek biztosít munkát a roma kisebbségi önkormányzat

Első negyedéves költségvetéséről adott számot a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Rostás Zsolt elnök tájékoztatása szerint szerény, de stabil pénzügyi keretek között működnek. A települési önkormányzat 1,4 millió Ft-tal járult hozzá a feladatok ellátásához, amelyből arányosan az első három hónapban 391 ezer Ft (22%) teljesült. A kiadási oldalt tekintve 446 ezer Ft-ot (24%) költöttek, amelynek túlnyomó részét személyi juttatások teszik ki. Március 31-én összesen 142 881 Ft állt az önkormányzat rendelkezésére.

– Április 1-től közcélú foglalkoztatásba vontuk be 18 személyt, ami nagy előrelépést jelentett a számunkra. Eleinte attól tartottunk, hogy ez némileg veszélyezteti a költségvetésünket, de az önkormányzat megelőlegezte a szükséges összeget. Az egy hónapos próbaidőt szerencsére a többség sikeresen teljesítette, ezért meg tudtuk hosszabbítani a munkaszerződésüket. Az elmúlt hónapokban bizonyítottak: rendbe tették a közösségi házat, a cigánytemetőt és az Arató utca mögötti vasúti telepet. Nemrég egyeztettem a Komép Városvezető Kft. vezetőjével is, akitől további területeket kértünk, hogy hasznos munkát végezhessenek ezek az emberek – értékelte a kisebbségi önkormányzat törekvéseit.

A létszámból mindössze 2-3 fővel akadtak munkamorálbeli nehézségek. Őket rövid időn belül elbocsájtották, és helyükbe újak léptek. Tapasztalatai szerint a programba bevont személyek örültek a lehetőségnek, többségük pedig becsülettel végezte a rá bízott feladatot.

– A problémát a megfelelő célszerszámok hiánya okozta. Fűnyíró, fűkasza vásárlását sajnos nem engedhetjük meg magunknak, egyedüli megoldás, hogy a dolgozók otthonról hozzák magukkal a szükséges eszközöket – ecseteli a felmerült kisebb bonyodalmakat.

Reményeik szerint a foglalkoztatási programot július 1-től meghosszabbítják, és lehetőség szerint akár egy éven keresztül tudják működtetni.

A közeljövő elképzelései közé tartozik az Arató utcai székház felújítása is, amit az ún. „városi LEADER” programon keresztül szeretnének megvalósítani. Ez az épület teljes lebontását és újjáépítését jelentené, ahol később kibővült programkínálattal várnák a fiatalokat.

– A legveszélyeztetettebb korosztályt a 16-20 évesek alkotják, akik sok esetben a kábítószer rabjává válnak. Számukra szeretnénk hasznos időtöltést kínálni, ezáltal segítséget nyújtani a veszély elkerülésében. Hiszem, ha egy fiatalt megmentünk, azzal további háromnak segítünk, mert legalább ennyit von magával egy rossz útra tévedt tinédzser – mondja meggyőződéssel.

Egyúttal felhívta a szülők figyelmét is, hogy vigyázzanak a gyerekeikre, beszélgessenek velük erről a témáról, aminek ugyancsak nagy szerepe lehet a megelőzésben.

Vélemény, hozzászólás?

Prológ: Szobor birtokbavétellel kezdődött a nyári színházi szezon

Holnap: Ákácillat és kaszinószag, azaz Szép Ernő szerelmes históriája charlestonra hangszerelve