in , , ,

Megkezdődött a vízi színházi évad

Hatodik alkalommal nyitotta meg kapuit a Szarvasi Vízi Színház a nyári évadra, ahol „minden nap történik valami”. Nyitányként Móricz Zsigmond – Kocsák Tibor – Miklós Tibor megható történetét, a Légy jó mindhalálig című musicalt láthatták, hallhatták a nézők a Békéscsabai Jókai Színház előadásában, Seregi Zoltán rendezésében.

Az előadás előtt a színpadról Babák Mihály Szavas Város polgármestere köszöntötte a nézőket Fekete Péterrel, Csasztvan Andrással és a jeltolmács Vörös Zsolttal. Fekete Péter elmondta, a hatodik évad újdonsága, hogy lefedték a színpadot, nem kell bérelni, és így olyan magasra építhették, hogy ne rontsa a gyönyörű természet adta hátteret, de mégis védi a lámpákat, a díszletet az esőtől. (A Magyar Teátrumi Társaság forrásaiból.) Felújították a színpadot és a kiszolgáló helyiségeket is. (Mindezt a Teátrum költségvetéséből.) Elmondta azt is, hogy a nyitó előadás jelelt és narrált lesz, bemutatta Vörös Zsoltot, aki a jeltolmács. A narrálás Komáromi Anett színművésznő hangján jut el azokhoz, akiknek szükségük van rá. Ebben az évben több jelelt, narrált előadás lesz, és a színpadon is bemutatkoznak majd a siketek és nagyothallók. Fekte Péter szólt a hatalmas ledfalról, amely tájékoztatja a nézőket és a Jókai Színház ajándéka, és nem hagyta szó nélkül a bejárat előtti két nagyon szép a karneváli hangulatot idéző szobrot, amely Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotása. Babák Mihály hozzátette, hogy lesz még szökőkút is a színház előtt. Újdonság és meglepetés volt a fahíd oldalából áramló vízfüggöny, amelyet Csasztvan Andás a Cervinus Teátrum igazgatója távirányítóval indított el. A szoborpár és a vízfüggöny Szarvas Városának forrásaiból valósult meg.

Nyilas Misi a kitűnően tanuló kisfiú (Bolla Márton), akinek a tanulás mellett két „állása” is van, lelkiismeretes, kötelességtudó – amilyennek szülei nevelték – felnőtt szeretne lenni mindaddig, amíg egy felnőtt – Török János (Vadász Gábor) – be nem csapja. Szívbemarkolóak a színpadon elhangzott szavak az előadás több pontján, de különösen az előadás végén, Misi becsületes tiszta lelke nem hiszi el, hogy olyan bűnért kell bűnhődnie, amit nem követett el. Nem akar többé debreceni diák lenni… Ám az Igazgató (Bartus Gyula) azt nem engedheti, hogy Misi ne tanuljon, ezért Patakot ajánlja, hiszen neki tanítania kell.

Seregi Zoltán rendező nagyon nagy érdemének tartom, hogy az előadás bár nagyon megható, mégsem szomorú végkicsengésű, mert az előadás folyamán láthatjuk a felnőtt Nyilas Misit filmen (Czitor Attila), aki tanár lett. Több szívhez szóló jelenet van az előadásban, mégis az édesanya hangja a levél olvasása közben és filmen is a háttérben – Horváth Teri az 1960-ban készült filmből – telitalálat volt.

Sok jó alakítást láthattunk az este. Bolla Márton Nyilas Misiként tudott felnőtt és gyerek is lenni, bár osztálytársaihoz képest nagyon is felnőtt. A pakkos jelenet volt az első, ami nagyon meghatott. Kitűnően alakított Bolla Márton. (Erre a szerepre a szarvasi Kozák Ádámot vártuk, de sajnos Ádám abban a korban van, amikor a fiúk hangja változik. Szerepelt az előadásban, azonban nem ő játszotta el Nyilas Misi szerepét. Ádám remélem, fogsz még főszerepet játszani a Vízi Színház deszkáin.)

Bartus Gyula igazgatója szelíden szeretetteljesen szólt, míg Tomanek Gábor Sarkadi tanár ura a Réthy bástyán keményen kíméletlenül vádolta Misit. Ez is jó rendezői fogás volt, hogy Sarkadi, Gyéres és Báthory tanár urak Réthy bástyáról vádoltak, Valkay tanár úr egyedül, a Bolza bástya tetejéről védte Misit, akinek lelke a színpadon szakadt darabjaira Sarkadi vádjai hallatán. Az ellenpont nagyon érezhető volt, a jelenet katarzist teremtett. Katkó Ferenc Valkay tanár úr szerepében ugyanúgy becsületes, hisz az igazságban, mint Misi, amit a színész nagyon jól, szerethetően alakított.

Török Jánost Vadász Gábor formálta, aki a Kisfiú című dalt szívbemarkolóan adta elő. Pósalaky urat az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze Vókó János játszotta, énekelte, erős, tiszta hangon.

Nagy úr (Ragány Misa) és Misi kettőse üde színfoltja volt az előadásnak. Misi csak ebben az egy jelenetben volt gyermek. Liszi Melinda Viola kisasszonya karakteres, jó alakítás.

A gyermekszereplők vidámak, gonoszkodóak, de nagyon fegyelmezetten voltak jelen a színpadon.

Az előadás erőssége volt a Gulyás Levente vezényelte 12 fős zenekar, aki az előadás zenei vezetője is. A koreográfia Topolánszky Tamás munkája, asszisztense Darida Ildikó volt. A jelmezeket Vesztergombi Anikó, a díszletet Juhász Katalin tervezte. Korrepetitor Galambos Hajnalka. Az átkötő jeleneteket Pinczés István írta.

Az előadás jelelt (Vörös Zsolt), narrárt (Komáromi Anett) volt. Ami azt jelenti, hogy a színpad szélén Vörös Zsolt egymaga eljátszotta az előadást, érdemes volt rá figyelni. Komáromi Anett is ezt tette a stúdióban, csak szavakkal. Ebben az évben több ilyen produkció lesz, ígylesz rá alkalom, hogy többet megtudjunk fogyatékkal élő embertársainkról. A Jókai Színházban már évek óta működik ez a fajta előadás tolmácsolási forma.

Az előadás végén, talán pár perccel korábban, mint kellett volna (hiszen megszakította tapsot) hosszú tűzijáték hirdette megkezdődött a Szarvasi Vízi Színház hatodik évada!

Miklós Tibor nagyon szép szövege, „A szívek melegében”, amit Nyilas Misi énekel Bella kisasszonynak

Fáj, ha magad vagy, és nincs kihez szólj,
nagy-nagy tüzet raksz, és mégis fázol.
De lásd a szívek melegében, könnyű dacolni a téllel,
ott, hol szeretnek, ott sosincs hidegség.

Télből tavasz lesz egy pillantástól,
jön egy boldog perc és elvarázsol.
És így a szívek melegében könnyű megférni a téllel,
künn a szél süvít, de hozzád el nem ér.

Bármily nehéz súly a szegénység,
ketten elbírhatják, van kit félts.
De ha nincsen egy társ, mit ér a gazdagság.
Legyen minden ujjadon gyémánt, fizesd szolgák hadát,
semmi nincs, ami pótolhatná egy lélek jóságát!

Kell egy kicsiny pont a nagyvilágból,
melyhez hű maradsz, járhatsz bárhol.
Hisz ott a szívek melegében tőled, s tőle szépül minden,
rossz vagy jó a sors, te mindig visszatérsz.

Bármily nehéz súly a szegénység,
ketten elbírhatják, van kit félts.
De ha nincsen egy társ, mit ér a gazdagság.
Legyen minden ujjadon gyémánt, fizesd szolgák hadát,
semmi nincs, ami pótolhatná egy lélek jóságát!

Vélemény, hozzászólás?

Holnap: Ákácillat és kaszinószag, azaz Szép Ernő szerelmes históriája charlestonra hangszerelve

A zsűri legnagyobb elismerésében részesültek a csabacsűdi iskolások