in , , ,

Eperjes Károly, a filmszínész és az EMBER

Hétfőn este a Vízi Színház színpadán nagyon lakájosan kialakított díszletek között Fekete Péter Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas színművészt, rendezőt, egyetemi tanárt faggatta filmjeiről a Film a víz fölött első előadásán. A két művész színrelépése előtt Tusjak Lászlóné, a Szarvasi Evangélikus Egyházközösség levéltárosa köszöntötte a közönséget, és ismertette Eperjes Károly és Fekete Péter művészetét.

A majd kétórás beszélgetést leírni nem lehet, de minden perce tartogatott meglepetést. A színész negyvenkilenc mozifilmje közül Fekete Péter csak néhányat idézhetett meg, és nem lehetett könnyű a válogatás sem. Többek között a Könnyű testi sértés, az Uramisten, az ikonikusnak számító Eldorádó, de a Hyppolit, a 6:3 avagy, Játszd újra Tutti!, és a Hídember című filmekről is beszélgettek, s közben kibontakozott a színész mellett az ember is. Mert Eperjes Károly azon kevés művészek közé tartozik, aki nem vállalt olyan munkát, ami elveivel, nézeteivel össze nem egyeztethető, csak azt, ahol új arcát mutathatta meg, és mindennek igazi nyertese a közönség. Ezért van az, hogy filmjeiben mindig más-más arcát láthatták a nézők, filmjei pedig értéket képviselnek. A filmek történetének mesélése során szóba került Bereményi Géza, mint barát és alkotótárs, aki filmjeiben, hagyta kibontakozni, egyéniségét. A Hippolyt részletének vetítése után Fekete Péter színpadra hívta Fehér Tímeát, aki a Jaj, de jó a habos sütemény című dalt énekelte el. A kapcsolat az, hogy 2012-ben Eperjes Károly rendezte a Békéscsabai Jókai Színházban a Hippolyt, a lakájt, ahol Fehér Tímea Schneidernét, Arankát alakította. A dal közben a közönség is kapott igazi habos süteményt.

Fekete Péter úgy irányította a beszélgetést, hogy nem csak Eperjes Károlyt, a színészt ismerhettük meg, hanem az embert is, aki elveihez hű, közvetlen EMBER.

Fekete Péter ígéretet tett arra, hogy jövőre is láthatjuk a művészt, hiszen filmek maradtak bőven, lesz miről beszélgetni. A következő évadban Eperjes Károly rendezni is fog Békéscsabán, Schiller Ármány és szerelem című drámáját békéscsabai színészekkel, ahol Fehér Tímea is szerepet kapott.

Izgalmas, élmény-dús estének lehettünk tanúi.

Vélemény, hozzászólás?

Újra pezseg a birkózóélet Szarvason

Határtalanul Erdélyben a trefortosok