in , ,

Nagy sportágválasztó: Kuli István

Bátor György edző, Kirkov Valentin (elöl) és Kuli István (hátul)
Bátor György edző, Kirkov Valentin (elöl) és Kuli István (hátul)

Csütörtökön nyílt edzés keretében került sor a nagy sportágválasztóként ismert sorozat mintájára a szarvasi vízitelepen a kajak-kenu sport népszerűsítésére. Annak ellenére, hogy ilyen húzónevek mellett, mint Dombvári Bence, Homonnai Luca, Bodonyi Dóra, Bogár Gábor vagy Kuli István nincs népszerűség- és utánpótlásszűkében ez a sport Szarvason, ezen a napon a klub edzői testközelben szerették volna bemutatni a sportágat az érdeklődőknek.

Kuli Pistitől szerettük volna megkérdezni, hogy hogy talált a sportra, de vele ezúttal nem sikerült összefutnunk, viszont edzője, Bátor György elmesélte, hogy került neveltje a telepre: Pisti a Fő téri Általános Iskola diákjaként a névtelen focikapusok rögös útján volt elindulóban. Még egészen más testfelépítéssel rendelkezett, de a tesitanár Doxi szeme meglátta benne a lehetőséget. Látta, hogy erős, jó fizikumú. Egyszer odament hozzá, és azt mondta neki, hogy jöjjön le evezni, mert lát benne fantáziát. Ki mer egy tesitanárnak ellentmondani? Pisti le is ment barátjával Molnár Ábellel. Pisti ott ragadt, és mint kiderült, Doxi jól látta meg benne, amit látott. Ő jelenleg az egyik nagy ígérete a szarvasi kajaksportnak, de rajta kívül még számtalan hasonlóan ígéretes fiatal evez még Szarvason, akiket csak azért nem sorolnánk fel, mert nem szeretnénk kihagyni egy nevet sem. Eredmény és dobogólistájukat egy külön cikkben fogjuk részletezni.

Mintegy három hete, még az első válogató előtt szokatlanul hosszan sikerült beszélgetni Pistivel, aki közismerten nem túl bőbeszédű. Korábban már tettem rá kísérletet, de az első igen, a második nem válasz után feladtam, és elhittem edzőjének, Doxinak, hogy nem lesz könnyű dolgom. Végül is ő nem szóvivőket nevel, hanem kajakosokat.

– Hogy néz ki az idei versenynaptárad?
– Eddig az ifjúsági rangsorolón vagyok túl, ami egy erőfelmérő tulajdonképpen. 200 egyesben indultam, itt nyertem, ami jó okot ad arra, hogy az idén is bizakodjak a válogatókon a győzelemben. Az első válogató most hétvégén lesz, majd ezt követi még egy három hétre rá. Hogyha mindkettőt sikerül megnyernem, azaz megnyernünk 200 párosban, akkor kvalifikáljuk magunkat az ifjúsági világbajnokságra – mondta Pisti.

A rangsoroló tét nélküli, mondja. Edzésből megy oda mindenki. Igazából egy felmérő, hogy ki hol tart. Aztán van két válogató, amiből mind a kettőt meg kell nyerni, hogy a VB-re kijusson, kijussanak az ifjúsági világbajnokságra, ami Minszkben lesz július utolsó hétvégéjén. Pisti párja az FTC-s Kirkov Valentin.

– Miért csak 200? Hosszabb távok miért nem?
– Még az 500 ami fekszik de az sajnos a korosztályos világbajnokságon nincs, tehát nekünk csak 200, illetve 1000 van.

– Mi van még a versenynaptáradban a nyárra beírva?
– Igazából csak ez a két válogató, meg ez a világbajnokság, meg esetleg a szarvasi versenyen a 200 méter felnőtt futamban elindulok.

– A szarvasi verseny miért esetleges?
– Tavaly is úgy volt, hogy lezajlott a második válogató, és két-három nap pihenő után már mentünk is Dunavarsányba egy két-három hetes edzőtáborba. Valahogy így lesz az idén is, de a hétvégékre úgyis hazajönnék, esetleg a hajót is hazahozzuk és elindulok a versenyen.

Tavaly megnyerte a felnőttek között. Pisti júliusban lesz 18, jövőre az U23-as korosztályban folytatja.

– Ott hova pozicionálod magad?
– Az első évek ebben a korosztályban azért nagyon nehezek. Egy 18-19 éves versenyző nem biztos, hogy fel tudja venni a versenyt fizikálisan a versenyt egy 23 évessel. Igazából ott a túlélés lesz a cél, persze nem zárom ki, hogy egy U23-as EB-re vagy VB-re kijussak, de majd meglátjuk.

Ezen a hétvégén a második válogatóra készül, aminek a tétje a minszki ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságra való kijutás. Az első válogatón mindkettő számban, egyesben és párosban Kirkov Valentinnel a dobogó tetejére állhattak, úgyhogy ha a hétvégén meg tudják ismételni, megy Minszkbe.

Szintén ezen a válogatón szurkolhatunk Bodonyi Dórának, Bogár Gábornak és Homonnai Lucának is, akiknek hasonlóan Pistihez, a cél az U23-as vb.

Vélemény, hozzászólás?

Szabó Lajos (Kövérkirály) és Vadász Gábor (Casanova)

A Kövérkirály boldogtalansága és megtalált boldogsága

Bartus Gyula

Est a magyarságról