in ,

A huszonnegyedik órában mentették meg a Szlovák Tájházat

A Szlovák Tájház
A Szlovák Tájház

Nyolc éves huzavona után végre pont került a Szlovák Tájház sorsára. A Szirén Ruházati Kft. tulajdonában lévő ingatlant 2008 óta folyamatosan a Szarvasi Szlovák Önkormányzat üzemeltette, egészen tavaly augusztusig, amikor Samu Tamás ügyvezető komoly eladási szándékra hivatkozva visszavonta a kezelési jogot. Közös megegyezés alapján azonban még a szezon végéig, azaz október 31-ig még folyt az üzemeltetés, majd hosszú hónapokra bezárták az épület kapuit.

– Októberben megkerestük az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyát, és tájékoztattuk a kialakult helyzetről. Ő segítő kezet nyújtott, és ígértet tett, hogy forrást talál a tájház megvásárlásához. Ezt követően megkereste Fuzik János szlovák szószóló urat, aki egyben a parlamentben a Nemzetiségi Bizottság elnöke is. Együtt dolgoztak ki egy pályázatot az Emberi Erőforrások Nemzetiségi Főosztályához, amit februárban nyertesnek értékeltek. 7 millió Ft-ot ítéltek meg számunkra – számol be a kedvező fordulatról Frankó Anna, a Szarvasi Szlovák Önkormányzat elnöke.

A folyamat ettől az időponttól kezdve felgyorsult. A kedvezményezett helyi önkormányzat több árajánlatot is tett a Kft.-nek, míg végül a 7 millió Ft-os tételre a tulajdonos rábólintott. Az adásvételi szerződést június 15-én írták alá, az összeg pedig már a rákövetkező napon átutalásra került. Jelenleg a földhivatali ügyintézés zajlik, melynek lezárultával a tulajdonjogi viszonyok véglegessé válnak.

Ugyancsak sikerült átmenteni az utókornak az elmúlt 40 évben felhalmozott berendezési tárgyakat, amelyekt a Szirén ajándékba adott az új tulajdonosnak.

Ottjártunkkor épp a Komép Kft. munkatársai végeztek tereprendezést. Az elmúlt több mint fél évben meglehetősen elburjánzott a növényzet az udvaron, és az utcafrontot is belepte a gaz. Emellett továbbra is problémát jelent a fal felvizesedése, amely az utcára néző szoba esetében kisebb süllyedés formájában is jelentkezett. A tetőszerkezet alapjai is korhadásnak indultak, a szalma pedig több helyen kilyukadt.

– Csatlakoztunk a Helyi Akciócsoporthoz, amelynek révén egy nagyobb pályázati összeghez juthatnánk. Augusztus 31-ig döntés születik az ügyben, és nagyon bízunk benne, hogy pozitív bírálatot hoznak. Emellett nekünk is van megtakarításunk, amivel hozzájárulunk felújításhoz – tekint a jövő felé bizakodóan a nemzetiségi önkormányzat elnök asszonya.

A tervek között szerepel egy közösségi tér létrehozása, ill. a hátsó udvari részen egy nyitott csűr kialakítása. Egy kemencét is beszereznének, ami hagyományőrző rendezvényeken jól hasznosítható lenne. Az épület végén továbbá egy mosdó és egy kiszolgáló helyiség kerülne kiépítésre, amelyek révén ki tudnák szélesíteni a korábban jellemző szezonális nyitvatartási időszakot.

A tájház az elmúlt évek alapján 2-3 ezer fős látogatottságra tartott számot, ami főként a nyári időszakra koncentrálódott. A nemzetiségi önkormányzat bízik benne, hogy jövő nyáron már megújult keretek között fogadhatják az érdeklődőket, megőrizve a felbecsülhetetlen szlovák örökség gyökereit.

Vélemény, hozzászólás?

Romantikus este Gábor Anitával és Nagy Róberttel

Afrofonáson összefonódott fodrászcsapat