in , , ,

A Lili stábja sárkányhajóval érkezik

Fotó: Valló Zoltán
Fotó: Valló Zoltán

Csütörtök délutáni sajtótájékoztatóra kaptunk meghívást a Lili bárónő pénteki előadása előtt. A résztvevők sárkányhajóval érkeztek a találkozóra, ami csak egy pihenő volt, hiszen másfél órája indultak el. A hajó ritmusának irányítója, a dobos – ki is lehetne más, – mint Csasztvan András a Cervinus Teátrum igazgatója. A pihenő alatt beszélgethettünk az alkotókkal.

Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató válaszolt kérdéseimre.

G. E.: Hogyan értékeled a Cervinus Fesztiválotok elmúlt öt napját? Változatos programokat tálaltatok fel a nézőknek…
D. Zs.: Úgy gondolom, hogy a program összeállításánál figyelembe vettük azt, hogy mindenki megtalálja a kedvére való művészeti ágat. Teret tudtunk adni egy amatőr társulatnak – a gödöllőieknek – volt zene, tánc, próza és még lesz fúvós zene, operett és mesejáték.

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Rossz idővel kezdtünk, ezzel nem volt mit tenni. Igyekszünk az előadások köré társadalmi eseményeket is szervezni. Ilyen volt a fiatal házasulandó és a hatvan éves házaspár ünneplése.

Vannak azonban történések, amelyek nem rajtunk múlnak, ezeken változtatni nem tudunk. A szarvasi közönség szeret minket és mi is őket, ezért arra törekszünk, hogy tökéletesen tudjuk véghezvinni terveinket. Januártól már készültünk a Fesztiválra, le van bontva a legapróbb részletig minden, nem csak szakmai, hanem technikai, műszaki részletek is. Bekavartak kicsit az események, de túl vagyunk rajta.

Nagyon jól sikerült a TáncMese, a gyermekek élvezték, így lesz további ilyen jellegű előadás majd, hiszen jól fogadták. Örülnénk, ha Gödöllőt is vendégül láthatnánk a jövőben is. Nem mellékes az sem, hogy mi is be tudunk mutatkozni ott.

A mai nap meglepetés volt, mert megérkeztek a színészek, ezért valósítottuk meg ezt a programot, mindenki örömére kipróbáltuk a sárkányhajózást.

G. E.: Honnan jött az ötlet?
D. Zs.: Az elmúlt évben valamelyik próba szünetében itt ebédeltünk, és az egyik színésznő rácsodálkozott a vízen sikló hajóra. Anna (Szigeti Anna) megjegyezte, és nemrég megkérdezte, hogy nem lenne-e kedvünk hajókázni, mert megszervezné. Egy gyors felmérés és kiderült, mindenki örömmel benne van.

G. E.: A hátralévő napok eseményei? Holnap lesz valami újdonság a Liliben?
D. Zs.: Nagyon készülünk. Ma este próba, még a színházban. Viktor kitalált néhány újdonságot, de ez legyen titok. A közönségnek is lesz meglepetésünk.

Szombaton Szarvas Város Napja, ott is lesz mit ünnepelni, este Csík János koncertjére, amelyre már pótszék sem kapható. Vasárnap Gombóc Artúr, a nagy utazó jön a Játékszín előadásában, Zsurzs Kati rendezésében, amiben Erdélyi Timi is játszik, itt is meglepetés vár a közönségre.

Nyáron még van több előadásunk, és itt az évadkezdés nemsokára…

G. E.: A felolvasóesttel megint megleptétek a nézőket, mert értékes, elgondolkodtató előadást készítettetek. Mikor találkoztál először a drámával?
D. Zs.: Varga Viktor rendező találta. Nem könnyű műfaj, mély mondanivalója van, de nagyon örültünk, hogy 300 jegyet adtunk el rá, hogy ennyi embert érdekel. Az is fantasztikus, hogy nagyon jó visszajelzéseket kaptunk.

Nagyon nagyra becsüljük, hogy Szarvason értékelik a szakmai színházat, nem kell harcolni érte, ez nagyon nagy előny. A darab minden egyes mondata szerepe, üzenete rólunk szól, a múltunkról, szüleink múltjáról, a jövőnkről. Egy mementó, egy pillanat, amin az ember elgondolkodik. Sok minden kavargott bennem, amikor olvastam, de arra jutottam, hogy be kell mutatni, mert az a kötelességem, hogy megmutassuk a múltat, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő, hogy a gyermekeink ne éljenek meg ilyen dolgokat. Nyitott, szabad, alkotó, gondolkodó embereket neveljünk.

G. E.: Nem gondoltatok arra, hogy színpadra vigyétek?
D. Zs.: De! Két nyelven visszük színpadra nemsokára.

És a hajó indul tovább a Lili bárónő lelkes csapatával!

Vélemény, hozzászólás?

Első közös kiállításán a Terhes család

Állva ünnepelte a közönség a tótkomlósi fúvósokat