in , ,

Zöldülő lábnyomokon a városszépítők

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásában részesültek a szarvasi városszépítők, amit a környezettudatosság és a természetvédelem jegyében hasznosítanak. A „Zöld forrás 2016” címet viselő pályázat a természeti értékek megismertetését célozza meg a környezeti nevelés eszközeivel, melynek részeként többek között táborokból és jeles zöld napokból veszik ki a részüket. A projektnyitó rendezvény július 25-én az Arborétum vendégházában zajlott, ahol ezzel egy időben a pályázat egyik elemét jelentő indiántábor is kezdetét vette.

Dr. Hanyecz Katalin, a Pepi-kert igazgatója hangsúlyozta, minden lehetőséget megragadnak, hogy a fiatalok természetszerető és tisztelő felnőttekké váljanak, és maguk is tevékeny résztvevői legyenek a környezet megóvásának. Az induló programok is ezt a célt szolgálják, és végigkísérnek egy teljes évet.

– Ez egy közös összefogással létrejött siker – fordult a táborozók felé dr. Váradi Lászlóné, az egyesület elnöke. Már biztos sokat hallottatok az ökológiai lábnyom negatív értelméről, arról a kártételről, amit mi, emberek hozunk létre meggondolatlan, pazarló megnyilvánulásainkkal. Mi az ellenkezőjét szeretnénk megtanítani veletek, vagyis hogy tisztában legyetek vele, milyen hatással vannak tetteitek az élővilágra.

A projekt részeit képezik a nyári táborokban – indián tábor és természetbúvár táborok – való aktív közreműködés, a jeles zöld napokhoz, mint az Állatok világnapja, a Föld napja, a Víz világnapja és a Meteorológiai világnaphoz kapcsolódás, ill. a zöld lábnyom gyűjtő program és az ÖKO karácsony.

A civil szervezet elnöke örömmel számolt be arról, az utóbbi években érzékelhető elmozdulás történt a területen. Részben a médiumok, részben pedig a szülők és az intézmények nevelő hatására sokkal a lakosság egyre tudatosabban gondolkodik és cselekszik. Meggyőződése szerint a legnagyobb esélyt a gyerekek jelenthetik, hiszen a szokásaik megváltoztatásával hosszútávon jelentős változás érthető el.

A „zöld gondolkodás” már a július 25-én elkezdődött indián táborban megjelent. Kugyeláné Décsei Mónika táborvezető kiemelte, a héten olyan programelemeket valósítanak, amelyek a természet és az ember kapcsolatát erősítik.

Az aktivitásért cserébe a résztevők lábnyomot megformáló matricákat gyűjthetnek össze. A program május 31-én zárul, amikor a leglelkesebb környezetvédők értékes ajándékokban részesülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Kajak-kenu VB: Kuli István K1 200 és K2 200 méteren is futamgyőzelemmel jutott tovább Minszkben

Vastappsal és állva ünnepelték a Somnakajt