in ,

Négymilliárd forintot fordíthat fejlesztésekre a szarvasi járás

Lengyel-palota
Lengyel-palota

Országos fejlesztési forrásokból 4-4 milliárd Ft-ot különített el a Békés Megyei Közgyűlés a szarvasi és az orosházi járás fejlesztésére, ami 2016-17-ben kerülhet felhasználásra.

– A 2020-ig nyitva álló lehetőségek jelentős pénzeszközt biztosítanak az EU-s források felhasználására, különösen a gazdaság élénkítésére. Ez meglehetősen tágan értelmezhető, bele lehet érteni a turisztikai fejlesztéseket, bizonyos tevékenységek gazdasági kiszolgálását. Az orosházi vezetéssel arra kértük a megyei közgyűlést, mint a területfejlesztésért első fokon felelős szervezetet, hogy a rendelkezésre álló forrásokból szíveskedjenek 4-4 millió Ft-os rezerválni – informál a látókörükbe került fejlesztési forrásokról Babák Mihály polgármester.

Hozzátette, ezáltal lépéselőnybe kerültek a többi Békés megyei járással szemben, akik csak később jelezték közös igényüket a megyegyűlés felé. Ebből kifolyólag azonban már csak hónapokkal később, várhatóan az ősz során kerül a kérdés napirendre.

– Nem titkolt cél, hogy a tervezett TOP-os fejlesztéseket egészítjük ki ebből az összegből. Sok minden szerepel a terveink között: kerékpárút, csapadékvíz elvezetés, Magyarország közepének, a Kacsa tó környékének turisztikai fejlesztése, épületenergetikai korszerűsítések, de biztos, hogy nem fog minden beleférni. Azokat az elképzeléseket, amik nem nyertek támogatást, szeretnénk ebből a forrásból pótolni. Emellett természetesen az elképzelésinknek olyan részei is vannak, amik a járási településeket érintik – vázolja az elgondolásokat a város első embere.

Jelenleg a beadvány Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter asztalán van. Amennyiben megfelel a minőségbiztosítási feltételeknek, ősszel zöld utat kaphat, vagyis az első látható nyomai már 2017-ben érzékelhetőek lesznek.

A financiális siker mellett egy erkölcsi elismerésben is részesült Szarvas, amelynek kezdetei a tavalyi évre nyúlnak vissza. A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület ugyanis 2016-ban Nívódíjjal ismerte el a Vízi Színház épületét. Ugyanerre a pályázatra a városrehabilitáció is nevezett, akkor eredménytelenül.

Az idei felhíváson is hasonló nagyságrendű jelentkező vett részt. A bíráló bizottság két kategóriában, a Lakókörnyezet közterei és Településközpont, főtér kategóriában hirdetett eredményt. Az utóbbiban nem osztott ki díjat, míg az elsőben az Újpesti Lakótelep Közterület-rehabilitációjának I. üteme érdemelte ki a kitüntető címet. Szarvas város a lakókörnyezet közterületeinek megújításáért dicséretben részesült.

A díj várhatóan augusztus 24-26. között Kecskeméten kerül átadásra, a XXI. Országos Főépítészeti Konferencián.

Vélemény, hozzászólás?

Abszurd vígjáték teltházzal

Sikeres beugrás