in , ,

A tündérek világában jártak a bábosok

A játék körül forgott a világ a Dél-alföldi bábos tábor ideje alatt. A hangulatkeltő közösségi játékok végén pedig mindig várta a gyerekeket egy-egy mese, amit egymás szórakoztatására adtak elő. A július 25-29-e között megrendezésre került tematikus hétbe a szegedi Mókás Bocsok Bábcsoport is bekapcsolódott, akikkel már több már több mint tíz éves kapcsolat fűzi össze a szarvasi bábosokat. Mindemellett a mesék mellett a zene is szerephez jutott, amivel a gyerekek közötti kapcsolatokat erősítették.

– A központi témát idén a tündérek jelentik. Érdekesség, hogy korábban már készítettünk tündérbábokat, ezért kitaláltuk, hogy összeállítunk egy tündértáncot. Szokatlan módon ezúttal nem a pedagógusok, hanem a gyerekek koreografáltak, mi pedig folytattuk a megkezdett munkát. Nagyon jól sikerült – ecseteli a nyár egyik különleges színfoltját Gyekiczki Istvánné táborvezető.

A kezes-bábos tematikus hét leforgása alatt a résztvevők különféle kézműves anyagokkal dolgoztak. Lehetőségük nyílt tárgybábot és marionettbábot készíteni, a játéktárgyaknak pedig csak a fantáziájuk szabhatott határt: a kéz, a kesztyű és az árnyék is előkerültek, és egy általuk megálmodott történet részeseivé váltak.

– Az a játék ér valamit, amivel lehet valamit csinálni – vallja az óvodapedagógus. A báb épp ilyen, hiszen ebben rejlik a lényege. Azt látom, hogy életkori sajátosságukból kifolyólag a gyerekek életében mindig is előtérben áll a mozgás és játék, épp ezért egyáltalán nincs nehéz dolgunk, ha a bábozás világába szeretnénk bevezetni őket.

Az alkotó munkát olykor megszakították a mozgásos programok: Körös-parti sétát, mozit és szalonnasütést iktattak be a programokban, ill. felkeresték az indián tábort is.

Ottjártunkkor ugyancsak szorgos munka folyt a Gyakorló Általános Iskola tantermeiben. Az egyik helyszínen a Mókás Bocsok tagjai finomították a szövegkönyvet, a másik teremben pedig az apróságok egyik közkedvelt története elevenedett meg a paraván mögött.

– A gyerekek legkedvesebb meséit választom. Óvodapedagógus lévén tudom, hogy mik állnak a legközelebb a mai generáció szívéhez. Nagyon szeretik a Kiskakas gyémánt félkrajcárját és a Falánk tyúkocskát, éppen ezért ilyenkor ezeket a meséket húzzuk elő a tarsolyunkból, és el is bábozzuk.

A gyerkőcök átszellemülten figyelték a játékot, és sokadik megtekintésre is együtt izgultak a főhősökkel.

– Másodikos korom óta bábozom, és nem tudom, mikor fogom abbahagyni. A bábcsoporttal most épp a Három kismalaccal foglalkozunk, és már több helyen elő is adtuk. Én játszom a legkisebb kismalacot. Ő testvérei közül a legokosabb, felépíti a téglaházikót, amit a farkas végül nem tud elfújni – árulja el a nyolc éves Emma, aki gyorsan elő is húzza kis kedvencét.

A hét zárásaként a szülők is betekintést nyerhettek a bábozás rejtelmeibe, és rövid időre újra gyerekekké lényegülhettek. Július 29-én 14 órától ugyanis nem ők, hanem csemetéik meséltek nekik a feledhetetlen klasszikusokról.

Vélemény, hozzászólás?

Helló, Dolly! – a Turai Ida Színházzal

Sáfár Mónika (Glavari Hanna) és Egyházi Géza (gróf Danilovics Daniló)

Víg özvegy – Sáfár Mónikával és Egyházi Gézával