in ,

A Szucsán-csapat vihette haza a halasnap különdíját

Szucsán György átveszi a különdíjat
Szucsán György átveszi a különdíjat

Szombaton zajlott a IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok rendezvénysorozata. A színpadi programok sokasága mellett az egyik legnagyobb érdeklődésre a főzőverseny tartott számot. Az idén négy, körösi halászlé, dunai halászlé, afrikai harcsa és egyéb halétel kategóriában hirdettek versenyt.

Az eredményhirdetésre megtelt a rendezvénysátor a csapatok reménykedő képviselőivel. A különdíjat – nem túl nagy meglepetésre – az idén Szucsán György vihette haza. Ő a szokásos körösi filézett halászléjét készítette pontyból, amivel a kategória második helyét csípte el.

– Úgy sikerült, ahogy vártuk. Jó lett – árulta el tömören kérdésünkre. Se többet, se kevesebbet. Jó halászlének nem kell a cégér.

Az afrikai harcsa kategória győzteséről, a töltött káposzta afrikai harcsával ételéről azért egy kicsivel többet sikerült kicsikarni belőle.

– Kipróbáltunk egy újdonságot is, töltött káposztát afrikai harcsával. Ez még jobban sikerült – hangzott a bővebb magyarázat.

Miután nem hagytuk ennyiben, kiderült, hogy a jövőre nézve sem tud jó hírrel szolgálni azoknak, akik egy mezőnybe neveznek vele és csapatával, mert még legalább 10 olyan újdonság van a tarsolyában, amit szeretne átadni a közönségnek, hogy ne csak ő vagy szűk baráti köre ismerje, hanem mindenki próbálja megfőzni.

– Interneten ilyen nincs – mondta, – de olyan se lesz, amit jövőre fogok csinálni – vette el a kedvét a leendő versenytársaknak, majd nagy vonalakban elárulta a kategóriagyőztes afrikai harcsás töltött káposztájának a receptjét.

A halat kifilézte, ledarálta. A darált húst dinsztelt hagymával, erős pirospaprikával, borssal, pici köménnyel ízesítette. Ebből kétféle tölteléket csinált. Az egyik félhez még a versenyre való felkészülés időszakában káposztaleveleket kovászolt. A darált fűszerezett halhúst kerek szemű rizzsel kavarta össze. A másikhoz kelkáposzta leveleket használt. Ezeket leforrázta, ezt megtöltötte a gerslis fűszerezett töltelékkel.

A bogrács aljába apróra vágott káposztát tett, amit egy kis hagymával és más fűszerekkel ízesített. Erre rakta szorosan körbe a töltelékeket. Alulra a rizzsel készült töltelékeket, amik több főzést kívánnak. Ezt megint egy réteg káposzta követte, majd a gerslis töltelékkel töltött káposztát.

Míg el nem felejtjük, a halászléhez készített harminc liternyi hal alaplevet, és abban főzte meg az egészet.

– Mindenkinek, aki megkóstolta, ízlett. Még nekem is ízlett, pedig az nagy szó – mondta. A zsűriből is többen kiválónak nevezték.

– Nem muszáj ennyire bonyolulttá tenni. Lehet egyszerűbben is, először megcsinálni egy sima rizzsel, csak én ezt kuriózumként főztem, mert úgysem csinálja más. Most itt volt az alkalom és megcsináltam. Kicsit azért tenni kell a gasztronómiáért, főleg a halért, hogy ismerjék meg. Én már 55 éve főzöm a halat – mondta a Szucsán-csapat névadó vezetője.

A halfőzés alapjait egy szentandrási kubikos bácsitól tanulta el 10 éves korában, mesélte. Akkor nyári munkán kiküldték, hogy fogjon valamit és délre csináljanak valami halételt.

– Azóta csinálom, horgászok, pecázok. Szeretem. Nagyon szeretem. Remélem, hogy még sok örömet tudok szerezni halban új receptekkel – mondta bizakodva.

Egy halas receptből készült étel egyébként szerinte a hal szeretetével és némi bátorsággal kezdődik. Az eddigiek szerint nála mindkettőből van bőven raktáron.

Vélemény, hozzászólás?

Óriási lelkesedés az első strandbirkózó versenyen

Ragány Misa és Réthy Zsazsa

Ragány Misa, „a szívek melegében”