in , , ,

Jókedvre derítő táborok

Kiemelkedően sikeres tanévet zárt iskolánk, a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, melynek bizonyítéka, az a sok-sok elégedett tanuló, aki remek bizonyítvánnyal örvendeztette meg szüleit, tanárait. Igyekeztünk az év során olyan életre szóló tudással, élménnyel gazdagítani diákjainkat, amelyek segítségével, eredményességüket erősíthetjük. Alig csengettek ki a tanév utolsó órájáról, alig száradt meg a tinta a bizonyítványokon, épp csak elbúcsúztunk végzőseinktől, máris újabb programokkal vártuk diákjainkat.

Nem könnyű feladat a szülőknek gyermekük nyári programjának megszervezése, de az elmúlt években megszokhatták, hogy a szünidőben sem hagyjuk magukra tanítványainkat, igyekszünk színesíteni a közös családi programokon kívüli időszakot.

Valljuk, hogy élmény, siker és öröm nem csupán a hatékony tanulást segíti, de fontos a szünidei elfoglaltságok kialakításakor is, hiszen a gyerekek ilyenkor „gyűjtjük a tanévre való muníciót”.

Iskolánk pedagógusai 8 héten át várták tanítványaikat egyrészt a tehetségműhelyekhez kapcsolódó szaktáborokkal, másrészt a hagyományos napközis táborral, ami természetesen ugyancsak lehetőséget kínált az aktív kikapcsolódásra.

Mit kínáltunk a gyerekeknek?

A matematikát kedvelők betekintettek a GeoGebra világába, melynek segítségével látványos kézműves alkotások születtek, matematikai rejtvényeket oldottak meg, előkerültek a logikai társasjátékok, megismerkedtek egy kínai kirakós játékkal, a tangrammal, lelkesen sudokuztak, logisztoriztak, vagyis észrevétlenül fejlesztették logikai gondolkodásukat.

A sakkozók a játszmákon túl, megelevenítették a sakkfigurákat fejbábon, vasaló gyönggyel készült képen, de visszaköszöntek a gyöngyfűzésben, zsugorfólián, dobókockán, ceruzatartón, sőt még mézeskalácsból is megformázták azokat. A csapat a hét zárásaként ellátogatott az ország egyetlen sakkmúzeumába is Hevesre. A tárlat anyaga közel hatvanéves gyűjtőmunka eredménye, melynek legidősebb darabja egy sevillai komplett készlet 1750-ből, s különlegessége a marokkói elefántcsontkészlet, a szantálfából készült indiai és ébenfából faragott tanzániai, kirgiz népművészeti és achát márványtáblás sakk, valamint a speciális, vak versenyzők számára készített játék.

Komoly feladatra vállalkoztak a rajztáboros gyerekek.  Közös munkával megfestették Noé bárkáját. A 150 képmozaikból álló fali kép a hajót és környezetét eleveníti meg. A monumentális alkotás az alsó tagozat folyosójának falát díszíti, szemet gyönyörködtető látványt nyújt!

Rendhagyó hét várta a zenei táborosokat, akiket Frankó Dorottya, volt benkás énekkarosunk is segített a kiválasztott kétszólamú zenei anyag megtanulásában. A sok gyakorlás mellett jutott idő a kézműveskedésre is, melynek során drótból, gyöngyből, fonalból és papírból készültek alkotások, de nem maradt el a Körös-parti fürdőzés sem, sőt a gyerekek ellátogattak a Körös-Maros Nemzeti Park Kölyök-Zug játszóterére is.

Hangszeres zenészeink sem maradtak tábor nélkül, az Ótemplom hűs falait vették birtokba.  A délelőttök próbával teltek, délutánonként pedig a gitár és a gospel zene alapjaival ismerkedhettek a résztvevők. Ebben az évben három új dal szólalhat meg a gyülekezeti és iskolai rendezvényeken a zenekartól. Az első bemutatkozást lelkesen fogadta a gyülekezet, reméljük, az évnyitón valamennyi benkás diák együtt örülhet a zenekari sikernek!

Színjátszó táborosaink a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódóan egy Luther Márton életét feldolgozó zenés darabra készülnek. Mindannyiuk számára óriási kihívást jelent hat mesejáték bemutatása után egy ilyen mély gondolatokat közvetítő előadás színpadra állítása. Bízunk sikerükben!

Az angol nyelvű hittanos táborosok minden nap izgalmas és a táborozókhoz közel álló módon dolgoztak fel egy-egy történetet Lukács evangéliumából, a történetekkel párhuzamosan a szuperhősökkel ismerkedtek, ők adták az alapot a tábor tanításának tematikus felépítéséhez. Énektanulás, ismerkedés a brit játékokkal, sportokkal, kézműves foglalkozások, vetélkedők, jelenetek előadása, akadályverseny a templomban, múzeumban és a szeretetszolgálatnál színesítették a napokat, a „nyelvórák” mellett. Az utolsó napon a héten tanult angol nyelvű jelenetek előadásával zárult a tábor.

Régi hagyomány iskolánkban, hogy két klasszikus tábor is helyet kap a szünidei programok között. Ki ne emlékezne az első tábortűzre, a közös éneklésekre és a nagy kártyacsatákra, focimeccsekre?

Alsós táborozóink évről-évre igyekeznek olyan határon túli tájegységet felkeresni, ahol kulturális, néprajzi, irodalmi, természeti értékek elevenednek meg, válnak kézzel foghatóvá gyermekeink számára. 2016 nyarán Szilágycsehre esett a választás.  A szilágysági vidék igazán különleges volt, hiszen a táborozók szomszédságában tehenek legeltek, kecskék szaladtak a gazda előtt, este pedig a csorda miatt leállt az úton a forgalom, a lovas kocsi pedig teljesen megszokott látvány volt az utcákon. Megállt az idő!  Felkeresték Nagybányát, jártak Szilágysomlyón, Csórán, Zsibón, sőt lovas kocsival jutottak el Völcsökre. Ha nem kirándultak, akkor rajzoltak, fociztak, fagylaltoztak, élték a táborozók „hétköznapjait”.

Iskolánk felsőseinek balatoni tábora huszonéves múltra tekint vissza. Vannak olyan tanulók, akiknek már szülei is részesei lehettek ennek az élménynek. A helyszín ugyanaz, a programok újabbnál újabbak. Természetesen a balatoni fürdőzést egyik nap sem kellett nélkülözniük, de izgalmas programokban sem volt hiány! Siófokon megnézték a Makovecz Imre által tervezett evangélikus templomot, kipróbálták a balatonfűzfői bobpályát, megcsodálták Balatonedericsen az Afrika Múzeumot, gyönyörködtek a balatonboglári gömbkilátó nyújtotta panorámában. A Sió-Eckes üzemében végignézték a gyümölcs útját a ládáktól a tetrapack dobozig, utaztak kalózhajón, próbára tették Jack Spenót kapitányt, akinél több nyelvtörőt tudtak tanulóink.  Nem maradhatott ki a portugál- magyar mérkőzés sem, s a Himnusz közös eléneklése örök emlék marad… Néhányan ugyan honvággyal küszködtek, de jövőre újra útra kelnek!

A Hortobágyi Vadaspark által szervezett állatgondozó tábornak visszatérő vendégei iskolánk diákjai. A gyerekek betekintést kaptak a madarak, emlősök, kisemlősök, ragadozók és patások mindennapi életébe. Élmény volt számunkra a szafari buszos közlekedés, az állatgondozók munkájába való bekapcsolódás. Az idén is sok ismerettel gyarapodtak tanulóink, megismerkedtek azokkal a pusztai növényekkel – vadmenta, cickafark, fehér üröm -, amelyek az állatok öngyógyításában segítenek. Nagy élményt jelentett a hortobágyi motorcsónak túra, remek program volt a halastavi kisvasutazás és a  madárgyűrűző állomáson befogott nádiposzáta, barátposzáta és nádi tücsökmadár meggyűrűzése.

A Természetjáró tábor tagjai a mindennapi élet csodáinak eredtek nyomába. Kis növényhatározó segítségével azonosították be a lábuk előtt heverő növényeket. Túráztak gyalog és kerékpárral, két alkalommal is jártak Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Először, amikor a komppal átkeltek a Körösön, másodszor, amikor a Duzzasztón sétáltak át, és megnézték a hajózsilipet és a hallépcsőt. Ellátogattak Mótyóba, a Naplemente Idősek Klubjába, ahol újrahasznosítható anyagokból készült tárgyakat tekintettek meg. E munkákból ötleteket merítve az ügyes kis kezek úszó teknősöket, hercegnői várakat és erődöket, baglyokat és virágokat ábrázoló képeket, pillangókat és csillogó gyöngyfákat alkottak.

Az ÖKO tábor tagjai szintén a természetben töltötték a hetet, ahol változatos feladatokat oldottak meg. Nem bánták, ha esett, ha sár volt, ha kánikula érkezett, minden nap kirándultak. Madárhangot „gyűjtöttek”, gyógynövényekkel ismerkedtek, képeket készítettek a Vadaspark állatairól, végigjárták az Anna-ligeti tanösvényt, felfedezték az új játszóteret, megtekintették a haltenyésztő üzemet, részt vettek Emma és Karcsi, a fiatal emu pár etetésében. Az élményeket gyönyörű rajzok, festmények, fényképek örökítették meg! A tábor utolsó napján krumplipaprikás és gofri készült a gyerekek nagy örömére!

Természetesen a sport sem maradhatott ki diákjaink nyári táborai közül. Nagyon népszerű volt a focitábor, igazi EB lázban égtek a benkások is. A tábor résztvevői két korcsoportban dolgoztak, s a lányok is szép számmal képviseltették magukat. A focistapalánták kipróbálták magukat aszfalton, füves pályán, részt vettek akadályversenyen, de lehetőségük volt fürdőzésre is a Körösben. A hetet mini tornával zárták, amely kiváló meccseket hozott, külön öröm, hogy a labdarúgással most ismerkedők is ki tudták venni részüket a mérkőzésből!

Az elmúlt tanévben a röplabda tömegsport foglalkozáson részt vevő benkás tanulók számára szerveződött a nyári „röpsuli”, melynek keretén belül délelőtt az 5-6-7., délután pedig a versenyző 8. évfolyamosok vehettek részt a technikát javító, gyakorló edzéseken. A közösségi szolgálatot teljesítő vajdás középiskolások segítették a szakmai munkát, lelkesen mutatták be a feladatokat, és támogatták a gyermekek fejlődését. A városi lehetőségeket kihasználva sok mérkőzést játszottunk a homok – és a salakpályán, valamint az Ifjúsági táborban. Nem maradt el a fürdőzés és motorcsónakázás sem, mely sok vidám pillanatot szerzett a táborozóknak!

Az idei évben is várta a mozogni vágyó kisdiákokat a Benkás sporttábor. Kisdiákjaink nagy lelkesedéssel teljesítették a kihívásokat a város környéki helyszíneken. Programjaik között szerepelt a gyaloglás, kerékpározás, sárkányhajózás, strandröplabda, strandfoci, váltóversenyek, sorversenyek, labdajátékok és természetesen a strandolás a Holt- Körösön. A gyerekek új ismeretségeket, barátságokat kötöttek. A tábor, a sportágakkal való ismerkedés az egészséges életmód iránti igény felkeltését is célul tűzte ki, reméljük, sikerrel jártunk!

A nyári napközi utolsó hetében zajlott az Izgő-mozgó sporttábor. A programban szerepelt gyalogtúra, ismerkedés a tenisz sportággal, egész napos kerékpártúra Kondorosra, labdarúgás, sőt horgászat is! Bár az időjárás nem mindig fogadta kegyeibe a gyerekeket, de vidám játék nélkül egyetlen nap sem telt el: társasjátékok, labdajátékok és egyéni versenyek is színesítették a hetet. Az utolsó remekül sikerült a bográcsozás, a munkából mindenki alaposan kivette a részét.  Élményekkel teli, mozgalmas hetet zártak.

A 16 szaktáborban 401, a napközis táborban 40 tanuló vett részt! A tantestület valamennyi tagja lelkes szervezője, lebonyolítója volt a tábori programoknak.

Remélem, sok-sok élménnyel ajándékoztuk meg tanítványainkat, abban azonban biztosak lehetünk, iskolánk nem csupán az országos kompetenciamérésen teljesített átlag felett, jól állunk az egy négyzetméterre jutó nyári táborok tekintetében is!

Jövőre folytatjuk!

A tantestület nevében Hovorkáné Hegedűs Hajnalka

Vélemény, hozzászólás?

Vas István: Nincs jó zene vagy rossz zene, csak a zene van

Egy szentté avatás margójára (2.)