in , , ,

Túl az első olvasópróbán: húsz gyermekszereplő is játszik a Cervinus Teátrum új darabjában

Szusszanásnyi ideje sem volt a színházi szekciónak – kezdte a 2016-17-es évadmegnyitóját Csasztvan András művészeti igazgató. Indoklásként a Cervinus Fesztivált, a Magyar Teátrum Nyári Fesztivált és a Nyárasdi Fesztivált említette, amelyek folyamatos fellépési lehetőséget kínáltak a helyi művészeknek.

Ezzel egy időben összeállították az őszi bérletes előadásokat is, ill. a közelmúltban az árusítást is megkezdték. Mindemellett hamarosan új arculatot ölt a Margócsy-terem. Egy 100%-os finanszírozású pályázatnak köszönhetően ugyanis színházi kamarateremmé alakítják, és több színházi eszköz is beszerzésre kerül.

Örömmel számolt be arról, hogy a települési önkormányzat 2016-ban először 6 millió Ft-ot különített el új színházi produkció elkészítésére. Magyarázatként elmondta, ez az összeg azért fontos, mivel regisztrált nemzetiségi szlovák színházként csak saját költségvetésből hozhatnak létre magyar darabokat. De ezzel párhuzamosan Budapesten zajlanak a „Jóéjszakát mama” próbái is, amit szeptember végén tűz műsorra a teátrum.

– Ha a mögöttem ülő szereplőkre nézek, akkor azt kell mondanom, hogy jó lesz a darab, mert sok fiatal játszik benne, és mivel sok a gyerek, ezért lesz néző is – mondta némi humorral fűszerezve Babák Mihály polgármester az ősz legnagyobb szabású produkciójáról, a Valahol Európában című musicalről.

Az augusztus 24-i, sajtótájékoztatóval egybekötött első nyilvános olvasópróbán Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója kiemelte, a darab a „szíve csücske”, mivel a történet mindenkinek megmelengetni a szívét. Hozzátette, a színészek többségét jól ismeri a közönség, új arcként pedig Timkó János lép be az egységessé kovácsolódó társulatba. A díszlet és a jelmez Nagy Szilvia munkáját fogja dicsérni, a koreográfusi feladatokkal Magyari Lászlót, a tánckar művészeti vezetésével pedig Csasztvan Andrást bízták meg.

A musicalbe húsz Békés megyei gyermek is bekapcsolódik, akiket kétkörös casting alapján választottak ki. Köztük a főszerepet Laurinyecz Szilveszter (Kétsoprony) és Szemenyei Kevin (Szarvas) formálja meg.

– Volt nálunk egy szlovák szavalóverseny, ott talált rám a darab rendezője. Már elolvastam a történetet, és nekem nagyon tetszik. Nagyon komoly, van benne sírós rész, és vidámabb is – mondja a Kuksit alakító, második osztályos Szilveszter.

Varga Viktor, darab rendezője rámutatott, míg a korábbi színpadi adaptációk elsősorban a II. világháborút helyezik a középpontba, addig ő a világban zajló mindenkori háborúkra szeretné ráirányítani a figyelmet.

– Teljesen mindegy, hogy mikor volt vagy van egy háború, az emberséget, az egymás iránti tiszteletet és szeretetet meg kell őrizni. Csak akkor várhatjuk el másoktól is, ha mi magunk is megtesszük – húzta alá a történet mögött megbújó üzenetet.

A musical próbái napokon belül megkezdődnek, a főpróbára november 17-én, 14 órakor, a premier előadásokra pedig 18-án és 19-én, 19 órától kerül sor.

Vélemény, hozzászólás?

Egy szentté avatás margójára (2.)

Gulyás Attila

Gulyás Attila, a polihisztor színművész