Connect with us

Szarvas

BikeSafe: Nagyobb biztonság a kerékpárnak

A kerékpárlopások számának csökkenését és hatékonyabb felderítést vár a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság attól a regisztrációs rendszertől, ami a nyári hónapokban indult útjára. A BikeSafe adatbázis lényege, hogy a kerékpár műszaki és tulajdonosának legfontosabb személyi adatait rögzítik, majd egy országos rendszerben tárolják.

A közelmúltban megyeszerte több rendőrségi pont települt ki a városok egy-egy frekventált helyszínére. Gyula, Békés, Orosháza és Szeghalom után kedden a szarvasi piactéren tűnt fel a figyelemfelkeltő logó. A regisztrációt végző rendőrökhöz egyre több kíváncsiskodó érkezett, néhányan pedig már céltudatosan gurították biciklijüket a kijelölt irányba.

– Szarvason elég sok kerékpárt használnak olyanok, akikről tudni lehet, hogy nem a boltban vásárolták meg – fejezi ki rosszallását Szpisjak János. Bár az én biciklim nem új, azért féltem. Mindig lezárom. Ez az életem, ha csak tehetem, ezzel járok. Bízom benne, hogyha bekerül egy központi rendszerbe, baj esetén könnyebben előkerül.

A regisztrációhoz név, cím, személyiigazolvány-szám és lakcím szükséges, ill. a kerékpárhoz tartozó adatokat – kerékméret, vázméret, márka, modell, típus, évjárat – is meg kell adni. Az adatokat lefénymásolják vagy fényképezik, valamint a kerékpárról is fotó készül. Jelképes momentumként a kétkerekűre kis matricát ragasztanak, ami igazolja a sikeres regisztrációt.

– Ez a módszer leginkább a rendőrség munkáját könnyíti meg. Ha ugyanis eltulajdonítanak egy kerékpárt, akkor nemcsak a színét fogjuk tudni, hanem az összes szükséges adattal rendelkezni fogunk. Ha pl. egy elkövetőnél több kerékpárt találunk, azt is látjuk, hogy kinek kell visszaadni a járművet. Abban az esetben pedig, ha regisztrált kerékpárt lopnak el, a rendszer figyeli az eladásra felkínáltakat, és ha egyezést talál, jelzéssel él a rendőrség felé – magyarázza az adatbázis előnyeit Szlovák Zsolt rendőr százados.

Az adatok kizárólag rendőrségi felhasználásba kerülnek, vagyis más szervezetnek vagy magánszemélynek nem továbbítják. A tapasztalatok szerint a program egyre többek érdeklődését kelti fel, ami a regisztrált kerékpárok számában is megnyilvánul.

A Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársától megtudtuk, Békés megyében eddig több mint kétszázan éltek a lehetőséggel, a szarvasi kitelepülés ideje alatt pedig 13 újabb jármű került nyilvántartásba.

Regisztrálni nemcsak személyesen, hanem interneten keresztül is lehet. A Bikesafe.hu oldalon keresztül – 300 Ft-os regisztrációs költség fejében – egy gombnyomásra bárki csatlakozhat a programhoz, aki nagyobb biztonságban szeretné tudni kerékpárját.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

Vádemelés egy idős nő sérelmére elkövetett rablás miatt

Szarvas

Fotó: police.hu Fotó: police.hu

Terjesztő és fogyasztók rendőrkézen

Szarvas

Kábítószer gyanúját keltő anyag a zsebben

Szarvas

Fotó: police.hu Fotó: police.hu

Elektromos kerékpár és biciklis gyerek ütközött

Szarvas

A rovatot támogatja:

Hirdetés

Archívum

2016. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Connect