in ,

Ideje készülni: Új pályázati lehetőségek nyílnak október 24-én

A LEADER nevében hívta megbeszélésre a vállalkozókat, vagy vállalkozást indítani akarókat Hodálik Pál elnök, aki kérdésünkre elmondta, hogy ezek fölött a pályázati pénzek fölött nem a LEADER diszponál, de ettől függetlenül tapasztalataikkal tudják segíteni a pályázókat.

– Ettől függetlenül mi úgy gondoljuk, hogy a vidékfejlesztési program majd minden pályázatáról, ami megjelenik, szeretnénk tájékoztatni a térségben a vidékfejlesztés szereplőit, azokat, akik ezekre sikeresen pályázhatnak. Mondjuk meg őszintén, sokszor az információ elvezik, nem mindenki jut hozzá kellő mértékben és kellő időben. Az egyesület eddig is betöltött egy olyan szerepet, hogy igyekeztünk a térség szereplőit segíteni, kicsit felkarolni a kezdeményezéseiket, akár projekteket is generálni. A meglévő projekteknek a kidolgozását, a pályázatra előkészítését segíteni – jelentette ki az egyesület elnöke.

Ez a nap is egy ilyen alkalom volt. A lehetőségeket Zsurzsucz Edina ismertette az érdeklődőkkel.

Jelen pályázat több célcsoportot érint. Az egyik az a vállalkozás, amelyik jelenleg mezőgazdasági tevékenységet végez, és az árbevétele legalább 50 százalékban ebből származik. Nekik nyílt most lehetőség arra, hogy valamilyen más irányba, pl. a turizmus irányába elmozduljon, de pályázhatnak magánszemélyek is, akik most szeretnének saját vállalkozást indítani.

Vidéki térségekből lehet benyújtani a pályázatot, ami azt jelenti, hogy a 10000 fő alatti népességű településekről bárhonnan, de az előző évben már ott kellett bejelentett lak- vagy telephellyel rendelkezni. A 10000 fő feletti településekből – mint pl. Szarvas – is lehet pályázni, de ott csak a külterületen levő fejlesztésekre, a külterületen élők, vagy a külterületen bejegyzett cégek pályázhatnak. Ezüstszőlőiek előnyben.

Október 24-től lehet a pályázatokat benyújtani. Átalányköltség formájában legfeljebb 40 ezer eurónak megfelelő forint vissza nem térítendő támogatásért lehet indulni, de nagyon szigorú a pályázati kiírás ha magánszemély pályázik, mondta Hodálik Pál.

– Ha magánszemélyről van szó, akkor a végére vállalkozóvá kell válnia, mikrovállalkozást kell indítania, legalább önfoglalkoztatóvá kell válnia, azaz legalább egy munkahelyet teremtenie kell ebben a pályázatban saját magának.

Az is feltétel, hogy magánszemélyként nem lehet semmilyen gazdasági társaságnak, kft.-nek, bt.-nek tagja. A megvalósítási időszak maximum 24 hónap, ami után következik a fenntartási időszak. Az általában öt esztendő.

A további részletekről a http://www.szechenyi2020.hu oldalon lehet tájékozódni.

Vélemény, hozzászólás?

Ezt jól kifőzték a “Székelyesek”!

Reggelivel mondtak köszönetet a bringázóknak