in ,

Szarvas volt a III. Békekenyér találkozó és konferencia helyszíne

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Lázár Zsolt esperes és Svilen Kostov, bolgár agrárminiszter-helyettes
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Lázár Zsolt esperes és Svilen Kostov, bolgár agrárminiszter-helyettes

A kelet-közép európai országok egymásra utaltságát fejezi ki a Békekenyér kezdeményezés, mutatja azt, hogy csak békés viszonyok között tudunk megoldást találni országaink gondjaira, problémáira – fogalmazta meg dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szeptember 22-én, a III. Békekenyér Miniszteri Találkozó és Konferencia nyitórendezvényén.

A rendezvényt (Friedensbrot) a német agrártárca indította el 2014-ben, 25 évvel a berlini fal és a vasfüggöny lebontása után, ezzel is elismerve Magyarország és a térség többi országának szerepét a német újraegyesítés létrejöttében. A kezdeményezés a fenntartható vidékfejlesztés és a béke biztosítása közti kölcsönös összefüggés hangsúlyozására jött létre. A Békekenyér Egyesület tagja Magyarország és Németország mellett Bulgária, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Csehország. 25 évvel a berlini fal és a vasfüggöny leomlása után sütöttek első ízben kenyeret az ezekben az országokban learatott gabonából. Számos program, konferencia és egy ökumenikus aratási hálaadó istentisztelet kísérte a szimbolikus rendezvényt Németországban. A résztvevők közös nyilatkozatban rögzítették Berlinben azon meggyőződésüket, hogy a „béke és a mezőgazdaság“ kölcsönösen feltételezi egymást.

Az első berlini eseményt követően minden évben más kelet-közép európai EU-s tagország ad helyszínt az eseménynek, idén Magyarországra került a sor. Az Evangélikus Ótemplomban útjára indult konferencián a tárcavezető hangsúlyozta, a jövő azon múlik, meg tudjuk-e tartani az élelmiszertermelés szoros kapcsolatát a természet rendjével. Ehhez pedig gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságra, és életerős gazdatársadalomra van szükség. Rámutatott, minden nemzet életében a 21. században központi kérdés, mi történik természeti erőforrásainkkal, vizeinkkel, termőföldjeinkkel és a levegővel. Fontos, hogy megőrizzük a természetes élőhelyeinket, sokszínű növény-és állatfajainkat, a mezőgazdasági termelés sokszínűségét és GMO-mentességét.

Christian Schmidt német szövetségi agrárminiszter köszöntőjében emlékeztetett, az európaiak közreműködése nélkül a berlini fal magától sosem omlott volna le. Meggyőződése szerint a ma élő generáció egyáltalán tisztában jelenlegi viselkedése következményeivel. Hálásabbnak kellene lennie, összefogva egymást segíteni, nem pedig megmondani a másiknak, mi nem jó. Nem egymásról, hanem egymással kellene beszélni – fogalmazott.

Svilen Kostov bolgár agrárminiszter-helyettes utalt a nemzete szempontjából is fontos napra, hiszen valamivel több, mint 100 éve Bulgária egyesítésével született meg országa.Vallja, hogy csak közös erőfeszítéssel lehet legyőzni a mezőgazdaság mai kihívásait beszélt, ami figyel a környezetvédelemre, a gazdasági növekedésre és a társadalmi felelősségvállalásra is.

– Jó, ha az ember érti a magyar ember gondolkodását. A parasztember, ha valamit nagyon akar, fohászkodik. Azt mondja, hogy amit szeretne, olyan fontos számára, mint egy falat kenyér. Nagyanyám mindig hozzátette, ahhoz, hogy meglegyen a mindennapi kenyered békére van szükség – kezdte köszöntőjét Babák Mihály, Szarvas város polgármestere.

Felidézte a török hódoltság, az elnyomás és a háború évszázadait, rámutatva, mennyit küzdött a magyarság – köztük Szarvas népe – a földért és a békéért. Ezeket az értékeket féltik most a magyarok.

Gibfried Schenk, a Békekenyér Egyesület vezetője felelevenítette a kezdeményezés útját, köszönetet mondva a vendéglátóknak és a résztvevőknek. Mint mondta, olykor barátok között is előfordulnak nézeteltérések, ezért fontos, hogy legyenek ilyen alkalmak a találkozásra, megbeszélésre. Az konferencia egyik fő vezérfonala a fiatalság és a vidék kérdése lesz, ami sok érdekes felvetésre világíthat rá.

A köszöntőket követően a Tessedik Táncegyüttes hálaadó énekére, majd ökumenikus kenyérszentelésre került sor Lázár Zsolt evangélikus esperes, Pentaller Attila református lelkész és Seidl Ambrus katolikus plébános közreműködésével. A rendezvény zárásaként dr. Fazekas Sándor átadta a Békekenyeret a bolgár agrárminiszter-helyettesnek, jelképezve, hogy jövőre Bulgária biztosítja a rendezvény helyszínét.

Végül az Ótemplom bejáratánál kis cipókat osztottak ki a részvevők között, pénteken pedig kezdetét vette a miniszterek tártkörű konferenciája a Körös-Maros Nemzeti Parkban, melyben megvitatták a Közös Agárpolitika 2020 utáni lehetséges irányait.

Vélemény, hozzászólás?

Dósa Zsuzsa és Zsurzs Kati

„Jóéjszakát”, Mama!

Emléktáblát kapott Bankó Sándor, a szarvasi kézilabda megteremtője