Connect with us

Koncert

Leánykérés családi hangversenybe csomagolva

Szabados-Tóth Ilona és Kulcsár Kristóf
Szabados-Tóth Ilona és Kulcsár Kristóf

A zene világnapján immár harmadik éveben adott koncertet a Szabados-Tóth család klarinét kvartettje a Tessedik Sámuel Múzeumban. A formációt két generáció két testvérpárja alkotja. Az idősebb korosztályt Szabados-Tóth Gábor és öccse, László, a fiatalabbat Szabados-Tóth Gábor két fia, Gábor és Bálint képviseli. A kvartettet kiegészítette Szabados-Tóth Ilona, és a koncert elején még barátja, Kulcsár Kristóf, mindketten zongorán. Az est háziasszony-műsorvezetője ismét Szabados-Tóthné Kozák Ilona volt.

– Valahogy mindig úgy időzítettük, hogy erre a környékre essen a koncert, de ilyen pontosan még soha nem trafáltunk bele mint most – mondta Szabados-Tóthné Kozák Ilona, majd reményét fejezte ki, hogy egy norvég szociálantropológus ismert tézisét, miszerint “olyan világban élünk, ahol egy öt centiméternél hosszabb gondolat megfontolására nincs időnk – ez a világ sebessége”, sikerül megcáfolniuk az este folyamán.

Druseczky György klarinétkvartettjének egy tételével kezdték, majd a nemzeti romantikusok sorakoztak szinte betűrendben. A kvartett Edvard Grieg egy darabjával kezdett, majd Brahms V. Magyar táncát Szabados-Tóth Ilona és Kulcsár Kristóf zongorakettőse követte. Csajkovszkij Csipkerózsika keringője, majd a Diótörőből A csokoládétündér tánca, valamint az szintén e darabból származó Induló után Dvorzsák két szláv táncát hallgathatta meg a közönség. A levegőt a terembe két, az Alpokat idéző vidám zene hozta be, majd Gershwin és Joplin szerzeményei révén Amerikába ugrottunk.

Meglepetésráadások sora után a családi hangverseny elérte csúcspontját, amikor a két zongorista magánszáma következett. A koncert elején még barátként Ilona mellé ülé Kristóf komoly döntéséhez vidám környezetet talált a Szabados-Tóth család koncertjének keretei között. A zenét Kristóf előadásában felváltotta a próza, amiben felvillantotta a Körös és a szarvasi utcák és ismerősök képe, majd a kezében megcsillant még valami, egy jegygyűrű, amit a zongoraszéken ülő barátnő, immár menyasszonya ujjára húzott.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Népszerű

A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán) A szakorvosi rendelők bejárata (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató a szakrendelésekről – 2020. május 15.

Egészségügy

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A járványhelyzet miatt csúszhat a múzeum tervezett nyitása

Szarvas

Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva) Kós Benedek, Nyerges Áron, Nyerges Attila és Opavszky Márk (Fotó: Hegedűs Éva)

Nincs megállás a kajakosoknál a koronavírus ellenére sem

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Naplemente Szarvas és Szentandrás határán

Virtuális turista

A rovatot támogatja:

Archívum

2016. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Hirdetés

Connect