in ,

A nyílt utcán lehetett beiratkozni a Szarvasi Városi Könyvtárba

A Szarvasi Városi Könyvtár lépést tart a korral. Néhány éve követi a „Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez” elvét, ami ez esetben azt jelenti, hogy évente több alkalommal a könyveket viszi el az olvasókhoz. Vagy legalábbis némi ízelítőt a kínálatból.

Legutóbb szeptember utolsó napját ragadták meg az alkalmat, hogy az őszi napsugarak fényében kitelepüljenek a Mokka Delicates Bistro teraszára. Könyvespolccal, szórólapokkal és egy csésze kávéval késztették megállásra a járókelőket, a beiratkozást pedig kávéval köszönték meg.

– A megmozdulás aktualitását az Országos Könyvtári Napok jelenti, amelyet mindig október első hetében rendeznek meg. Fő célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és az olvasás jelentőségére, ill. arra, hogy van a városban egy olyan hely, ahol bárki kötetlenül, a kultúra jegyében, hasznosan töltheti el a szabadidejét – magyarázza a rendhagyó program okát Baginé Tóth Erika könyvtárvezető.

Az érdeklődők, ha teret engedtek a fantáziájuknak, máris a könyvtárban érezhették magukat. Újságokat, magazinokat lapozgathattak, a gyerekek kreatív alkotásban vehettek részt, ill. megspórolhatták a könyvtárig vezető utat a beiratkozás tekintetében is.

– Ha könyvtárba megyek, mindig előveszek egy könyvet, és nézegetem. És csendben szoktam maradni – újságolja az öt éves Csongor az intézménnyel kapcsolatos élményeit. Otthon is van egy nagy könyvem, magyar népmesék vannak benne. A kedvencem tíz és fél oldalas, apa egyszer majdnem elaludt rajta, amikor elolvasta – teszi hozzá gyermeki őszinteséggel.

A nagymamájával sétálgató óvodástól azt is megtudtuk, rendszeresen felkeresi a könyvtárat, elsősorban a rendezvényeket megcélozva. Kísérője büszkén mesélte, hogy mindkét unokája szívesen forgatja a mesekönyveket, ami a beszédkészségükön és a szókincsükön is megmutatkozik.

A rendezvény során napészlelésre is sor került. Az intézmény nemrég beszervezett távcsövét és Szklenár Tamást, a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Körének vezetőjét hívták segítségül a nappali égbolt megfigyelésére.

A könyvtárvezetés szeretné elérni, hogy ne a hagyományos értelemben gondoljanak rájuk. Az olvasás mellett ugyanis egyre nagyobb teret hódítanak a közösségi programok, és a fejlődő digitális technikával is igyekeznek felvenni a versenyt.

Az október 3-9. közötti időszak ezeknek a céloknak lesz jó példája. Hétfőn 16.30-től „A fonográftól a kazettás magnóig” címmel hallhatnak előadást, kedden ugyanebben az időpontban pedig Kovács József, az ELTE tudományos főmunkatársa a „Csillagok között” című film hátterébe avatja be a hallgatóságot. Október 5-én, 16.30-től közönségtalálkozóra hívnak mindenkit Péterfy Gergely József Attila-díjas íróval, egy nappal később pedig a Könyvtár régi gyűjteménye mutatkozik be. Zárásként a nyelvtudomány kerül előtérbe, dr. Janurik Tamás a szlovák nyelv rejtelmeiről mesél a közönségnek.

A könyvtár ebben az időszakban nemcsak nyitott kapukkal várja az érdeklődőket, hanem ingyenes beiratkozásra is lehetőséget nyújt. Ezzel párhuzamosan meghirdetik a megbocsájtás hetét, vagyis minden olvasónak elengedik a késedelmi díjakat.

Vélemény, hozzászólás?

A negyedik Csernátoni burrogtatón jártunk

Seidl Ambrus plébános és Finta Lajos missziós pap

A hithez az elfogadáson és a tanításon keresztül vezet az út