in ,

Könyvtári hét az olvasás és a retro jegyében

Babák Mihály és Baginé Tóth Erika
Babák Mihály és Baginé Tóth Erika

Előadással egybekötött sajtótájékoztatóval nyitotta meg a kapuit Szarvason a Nagy Könyvári Beavatás névre keresztelt egy hetes programsorozat. Előhangként pénteken az intézmény munkatársai az egyik vendéglátó egységben népszerűsítették a rendezvényeket, szombaton pedig a Népmese napjához kapcsolódtak. Október 3-9. között pedig akár igaz lehetne rájuk a Vízi Színház mottója is, vagyis nem múlik el nap előadás nélkül.

– A könyvtárnak két elképzelése van: egyik az, hogy beavassuk azokat a könyv szeretetébe, akik a mindennapokban ezt nem tartják fontosnak, a másik pedig az, hogy megismerjük a régmúlt értékeit is. Tudnunk kell, hogy a Könyvtár Régi Gyűjteménye nemrégiben bekerült a Békés Megyei Értéktárba is. Persze ez nem olyan, mint a Pannonhalmi vagy az Országos Széchényi Könyvtár, de a miénk, és büszkék lehetünk rá – fogalmazta meg Babák Mihály polgármester.

Továbbfűzve az elhangzottakat, Baginé Tóth Erika könyvtárvezető elmondta, az intézmény fő célja, hogy ma már ne csak az olvasással fonódjon össze a nevük, hanem a folyamatosan megújuló szolgáltatásokkal is. Az internetes világ térhódításával párhuzamosan ugyanis megnőtt az információéhség, az olvasási kedv pedig némileg visszaszorult. Éppen ezért a mai kor könyvtárának az is feladata, hogy megtanítsa az olvasókat a hasznos információgyűjtésre.

Az országos kezdeményezés célja, hogy népszerűsítse a lelki feltöltődést és kikapcsolódást egyben jelentő tevékenységet, aminek érdekében minden korosztályt megszólító, egymásra épülő programokkal várják az érdeklődőket.

– Az Országos Könyvtári Napok alatt azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen sok kulturális, tanulási, tájékozódási és szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban – foglalja össze a hét célkitűzéseit az intézményegység-vezető. Az elkövetkező napokban a témakörök sorában felbukkan a múltidézés, természetismeret, de megismerkedhetnek a kortárs magyar irodalommal és a helyi értékekkel is.

Kiemelte, valamennyi rendezvény díjmentesen látogatható, amiért köszönet illeti a szarvasi intézményeket és az önkormányzatot. Hozzátette, a „Fogadj örökbe egy könyvet” akción vagy a Szarvasi Bibliothéka Alapítványon keresztül bárki a jövőben is kifejezheti támogatását.

Folytatásként Paluska György képben és hangban is múltat idézett. „A fonográftól a kazettás magnóig” című előadásában felvillantotta a hangtechnikai eszközök fejlődésének legfontosabb állomásait, miközben gyűjteményének egy-egy darabját keltette életre.

– Mindig is szeretettem a régi berendezéseket. Évtizedeken keresztül azt láttam, hogy nagyon sokan ezeket a készülékeket semmibe vették, és kidobálták őket. Ahol sikerült egyet közülük fellelnem, lehetőség szerint igyekeztem is megmenteni. Most jutottam el arra a pontra, hogy olyan sok összegyűlt, hogy komolyabban is elkezdtem foglalkozni a témával. A célom az, hogy egy élő múzeumot hozzak létre – avatott be hobbija részletibe az előadó.

A könyvtárba mintegy harminc retro szerzeményt hozott el, amelyekből közel húszat meg is szólaltatott.

Kedden 16.30-kor Kovács József, az ELTE tudományos főmunkatársa mesél a „Csillagok között” című film tudományos hátteréről.

Vélemény, hozzászólás?

Ismét felgyulladt a tűz a Körös közepén Szent Mihály napján

Öt csapat nevezése mellett zajlott le az I. Nebuló kupa Szarvason