in , , ,

Badar Gergő a profi iromanesek élvonalába katapultált

Badar Gergő
Badar Gergő

Lanzarote a Spanyolországhoz tartozó, de Marokkó partjaitól nyugatra eső Kanári-szigetek Európához legközelebb eső szigete. Minden évben itt rendezik meg a Club La Santa IRONMAN 70.3 Lanzarote elnevezés, sokak szerint legkeményebb ironman, vagy ahogy Magyarországon a köztudatba bevonult vasemberpróbát. Így történt ez az 2016. szeptember 24-én is, de ez az idei annyiban különbözött, hogy a békésszentandrási származású Badar Gergő életében először részt vehetett ezen a versenyen. Szentandrásról más nem indult, de még Magyarországról sem. Gergő neve mellett a hivatalos adatlapján otthonaként Szarvas áll.

Az úszást a sziget észak-nyugati részén egy öbölben, a névadó Club la Santa előtti lagúnában rendezték. Egy kört kellett úszni, amit Gergő a 9. helyen abszolvált. Egy jóval korábbi, a szarvasi uszodában történt beszélgetésünkkor az úszást nevezte a leggyengébb számának. Erről a számról csak annyit mondott, “az úszás elég jól sikerült”. Ha továbbra is ez a leggyengébb az úszás-bringa-futás hármasból, akkor sokat fogunk még hallani róla.

A hivatalos eredményközlő honlapon így nézett ki az úszás utáni top 10:

1 42 Neil Peters LUX M PRO 00:24:56
2 4 Stephen Bayliss GBR M PRO 00:25:02
3 37 Cameron Good AUS M PRO 00:25:03
.
9 41 Gergo Badar HUN M PRO 00:26:46

A versenyt nem véletlenül emlegetik a legkeményebbek között, a bringapálya nagyon kemény volt. Szeles és 1388 méter szintemelkedéssel bírt. Ebből csak a 43,3 és az 56,1 alig 13 kilométeres szakasz között 550 méter. Csodálatos panoráma tárul a versenyzők szeme elé, már ha van idejük a 90 kilométernyi kerékpározás közben turistáskodni, pláne úgy, hogy ennek nagy része, igaz rendőri kontroll mellett, de forgalomban zajlik.

– Alföldiként egyelőre nem sok közöm van a hegyhez, de edzőmmel igyekszünk ezt a problémát kiküszöbölni, és hegyi menőként nekivágni a jövő évnek – ígérte.

A kimerítő bringázás után tizenkettedikként vágott neki a 21,1 kilométeres futásnak. A pálya három 7 kilométeres körből állt, meglehetősen dombos és szeles volt. Minden körben átfutottak La Santa halászfalunk, miközben vulkánokkal tarkított óceáni panorámában gyönyörködhettek, ha éppen volt érkezésük ilyesmire. Gergőnek sikerült négy helyet javítania a félmaraton alatt, így a futás végén a befutó a következőképpen nézett ki:

1 7 Pieter Heemeryck BEL M PRO 04:08:23
2 5 Kenneth Vandendriessche BEL M PRO 04:12:48
3 3 Domenico Passuello ITA M PRO 04:15:44
.
7 39 José Estrangeiro PRT M PRO 04:23:46
8 41 Gergo Badar HUN M PRO 04:26:04

Az MPRO kategória hivatalos végeredmény-listájából az egyébként hetedik helyen befutó portugál José Estrangeiro eltűnt, így Gerit hozza a hetedik helyen.

– Ismét sokat tanultam ezen a rendezvényen, próbálom felhasználni őket a következő megmérettetésen, ami szintén egy féltávú triatlon verseny lesz Porecben október 16-án – foglalta össze a versenyen szerzett tapasztalatait Gergő.

Vélemény, hozzászólás?

Mondd, szereted az állatokat?

Tök jó, hogy köztünk vagy…