in , ,

Hat előadás volt látható a szlovák színházi seregszemlén

Két előadás meghiúsult, ezért összesen hat szlovák nyelvű előadást láthatott a közönség a 8. Nemzetközi Szlovák Színjátszó Találkozó keretében. Az október 14-16-a között rendezett közösségi és szakmai napok nyitányaként a Vertigo Szlovák Színház előadását tekinthették meg az érdeklődők, de a terepszemlén vajdasági és felvidéki társulatok is bemutatkoztak.

– Közel 10 éve Tótkomlóson egy hasonló találkozóra került sor. Az indította el bennem a gondolatot, hogy érdemes lenne egyet szervezni. Az „Együtt a színpadon” elnevezésű program megvalósulásához hozzájárult továbbá egy háromoldalú nemzetközi szerződés is, ami vajdasági, magyarországi és romániai szlovákok között jött létre. Ez a találkozó is a közös rendezvények közé tartozik – utalt az előzményekre Onodi Daniela, a Vertigo Szlovák Színház igazgatója.

A helyszínválasztásról elmondta, Szarvason már korábban is rendeztek gyermekszínjátszó szemlét, ami lehetőséget adott a műszaki és színpadi körülmények megismerésére. A település továbbá a nagy Magyarország mértani középpontja is, ami ugyancsak erősíti az összetartozást.

A társulatok között túlnyomórészt amatőrök kaptak meghívást, néhány profi fiatal színésszel kiegészülve. A főszervező elárulta, nincs könnyű dolga a választáskor, mivel Vajdaságban pl. szinte minden településen működik egy-egy társulat, ezért szakmai segítséget kér a döntésben. A műfajok rendkívül változatosak voltak: a dráma, a vígjáték és a táncszínházi előadás is megjelent, vagyis a szlovák színház kedvelői biztosan találtak olyan darabot, ami maradandó élményt jelentett számukra.

Ottjártunkkor a késmárki Tote-Tam társulat foglalta el a színpadot.  A több mint 12 esztendeje működő csoportba bárki bekerülhet, de elsősorban azok alkotják, akik a színházi szakterületek irányába kacsingatnak. Ebből kifolyólag előadásaik is gyakran vizsgadarabnak tekinthetők, amelyeket általában év végén mutatnak be.

– A darab ötlete kb. egy évvel ezelőtt jött – mesél a migráció és tolerancia kérdését boncolgató előadásról Michal Tomala, aki szinte a kezdetektől a csoport tagja. Akkoriban erősödtek meg Szlovákiában a szélsőjobboldali erők. Ezzel párhuzamosan a migráció kérdése is napirendre került, amiben a szlovákok az elutasítást képviselték. Ekkor merült fel bennünk, hogy mutassunk be egy darabot, ami görbe tükröt tart a nép elé, vagyis megmutatja, hogy milyenek is ők valójában.

A célcsoport elsősorban a fiatalok voltak, akik közül sokan azonosultak ezekkel a nézetekkel. A társulat a színház nyelvén üzent nekik, és rávilágított az érem másik oldalára.

– A legfontosabb, hogy együtt legyünk. Beszélgessünk a színpadon kívül is, és érezzük jól magunkat – fogalmazta meg a színházi szemle legfontosabb célját a főszervező, bízva abban, hogy ahogyan eddig is, a jövőben is lesz igény a szlovák színjátszásra.

Vélemény, hozzászólás?

1956, ahogyan ma Szarvason látják

Kozák Ferenc gyűjteményéből összeállított kiállítással kezdődött az 56-os emléksorozat