in , ,

Földesi: A 2018-as választás kulcsa a mai ellenzék kezében van

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Felesleges volt, és kizárólag belpolitikai célokat szolgált – így értékelte a kötelező betelepítési kvótáról tartott népszavazást Földesi Zoltán. Az MSZP helyi elnöke hozzátette, nagyon költséges kampányt folytatott a kormány, hiszen közel 17 milliárd Ft-ot költöttek erre a célra. Felháborítónak tartja továbbá a jelenlegi kommunikációt, ami eredményesnek könyveli el a pedagógusnyelven szólva „majdnem kettes feleletet”.

– Orbán Viktor hason szúrta magát, és meg is forgatta a kamikazekést, amikor 2010-ben azzal kezdte a kormányzást, hogy a népszavazásról szóló törvényt megváltoztatta. A cél az volt, hogy amíg kormányon van, ne legyen érvényes népszavazás, vagyis az ellenzéknek ne legyen ütőkártya a kezében – mutatott rá az összefüggésekre.

Mindazonáltal komoly belpolitikai problémákkal kell szembenéznie az országnak az oktatás-és az egészségügy terén, amelyekről továbbra is igyekeznek elterelni a figyelmet. A választás azt igazolta, hogy a miniszterelnök elvesztette az ország többségének a bizalmát. Ezzel együtt az államforma kilépett a demokráciából, mivel a kormány átalakította az ország jogrendjét, és jobboldali beállítottságú alkotmánybírák irányítják. A fékek és ellensúlyok szerepe elveszett, ami az ellenzéki létszámban és a médiában is érzékelhető. Ezt erősíti a „bebetonozottnak” kikiáltott Alaptörvény hetedik, folyamatban lévő módosítása is.

Aláhúzta, a 2018-as választás kérdése nem a kormány, hanem az ellenzék kezében van. Eszerint, ha megfelelő alternatívát és egy irányba mutató erőt tudnak képviselni, meg lehet dönteni a regnáló hatalmat.

Ennek alátámasztásként kitért arra a „lopásra, képmutatásra, nagyképűségre”, amit tapasztal. Név szerint említette Matolcsy Györgyöt és Rogán Antalt, akik milliós nagyságrendű fizetés és önkényes helikopterhasználat révén híresültek el az országos médiában. A diktatórikus vezetés irányába mutat az is, hogy megtörtént a magyar média zászlóshajójának kivégzése. A Népszabadság fennmaradása véleménye szerint nem gazdasági kérdés, kormányzati hirdetésekkel és tőkeinjekcióval meg lehetne menteni. A kormányzat célja ellenben az, hogy 2017-től a lehető legkisebbre zsugorodjon a baloldali médiumok száma, hogy ellenszél nélkül futhassanak neki a választási kampánynak.

Mint mondta, az MSZP nem kíván részt venni az Alaptörvény körüli vitában, ugyanis Orbán Viktor mást mond Brüsszelben, és mást itthon.

Az 1956-os forradalom jubileuma kapcsán felidézte a tíz év évvel ezelőtt történteket. Szólt az MTV-székház ostromának nehéz óráiról, aminek tanúja volt, és a közös ünneplésről, amelyet 47 állam-és kormányfő tisztelt meg. Párhuzamba vonta a vasárnapi eseményekkel, ahová mindössze a lengyel elnök látogatott el. Meglátása szerint az EU vezetői protestálásként nem jöttek volna el, hiszen a magyar vezetés már nem egyszer szembement velük.

– Ez az ünnep talán azt az üzenetet hordozta, hogy megindult az együttgondolkodás – vonta le a baloldal konklúzióját. Remélhetőleg oda vezet, hogy Magyarország 2018 után visszatér az európai útra, és megbecsült tagja kíván lenni az Európai Közösségnek.

Helyi ügyekre evezve ugyancsak érintette a megemlékezést, ami szerinte „elég light-osra” sikerült. Kevesen vettek részt a kiállítás megnyitón, ill. az ünnepséget is alig negyvenen tisztelték meg.

A közelmúlt eseményei között idézte fel az idősek világnapját, amelyről Szarvason több civil szervezet és intézmény is megemlékezett. Sajnálattal konstatálta, hogy a város polgármestere és rajta kívül a többi képviselő nem megy el a választópolgárokhoz, és távol marad a városi eseményektől.

A testületi ülés döntéseit értékelve kitért az oktatásügy helyzetére, ami hamarosan azt fogja eredményezni, hogy Békés megyében alig 1-2 állami fenntartású gimnázium marad. Éppen ezért jó döntést hozott a város, amikor intézményét egyházi fenntartásúvá tette.

Az orvosi ügyelettel kapcsolatosan elmondta, az önkormányzat havi 1 millió Ft-tal és további 300 ezer Ft-tal járul hozzá a Tb-finanszírozáshoz. Emelkedik az orvosok díja, ennek ellenére folyamatos panaszok jutnak el hozzájuk.

Gratulált Babák Mihály polgármester elismeréséhez, melyhez komoly pénzjutalom is jár.

– Nem akarok demagóg lenni, de ha ennek a városnak a vezetője az elmúlt években annyit ment városi ügyek és pluszforrások után, hogy megérdemli a méltányos elismerést. A többi Fideszes ugyanis lop. A tisztességes munkát meg kell fizetni – kommentálta.

Zárszóként a október 29-i Szegfűbálba invitálta az érdeklődőket, ill. két karitatív akcióra hívta fel a figyelmet. Az egyik a hamarosan kezdődő karácsonyi gyűjtés, amelynek keretében idén is megajándékozzák a rászorulókat. A másik kezdeményezésükben a szegénységre irányítják a figyelmet. Egészen márciusig várják a felajánlásokat, amiket a legelesettebbeknek juttatnak el.

Vélemény, hozzászólás?

Mendöl Tibor szobra mellett egy új feszület is felavatásra került a Vajdában

Életre keltek a családi emlékek az Aranykornál