in , ,

Orvosi ügyeletről, útépítésekről, 56-ról Gajdos

Dankó Ervin (Rádió Szarvas) és Gajdos Attila
Dankó Ervin (Rádió Szarvas) és Gajdos Attila

Szokásos sajtótájékoztatóján Gajdos Attila, a Jobbik elnöke, önkormányzati képviselő a Szarvasi Polgármesteri Hivatal előtt adott számot a legutóbbi testületi ülésen hozott döntésekről, ill. arról, mit miért támogatott, mit miért nem.

Szociális rendelet módosításával a 70 éve feletti, de 70 ezer alatti nyugdíjasok egyszeri 10 ezer forintos juttatásban részesít az önkormányzat.

– Sok nyugdíjas nagyon rossz helyzetben van Szarvason. Szarvas város ezt meg tudta most lépni. Örülök ennek. Ez tízezer forintot jelent, de ez már hozzájárulást jelent az idei fűtésköltségekhez. – Aki megfelel mindkét 70-es feltételnek, igényelje a Polgármesteri Hivatalban, kérte.

A másik szociális támogatás már a karácsonyt vetíti előre. Azok a családok kaphatják, akik több gyereket nevelnek és rossz anyagi helyzetben vannak. Felhívta az illetékes bizottság, ill. a hivatali osztály figyelmét a visszaélések kiszűrésére.

A szarvasi önkormányzat az újszülötteknek életkezdési támogatást fog adni a jövőben. A babakötvényként ismert rendszer már több helyen működik. Az elvándorlás mértékét csökkentendő, lesz telekvásárlási hozzájárulás azoknak a fiataloknak a számára, akik helyben tervezik jövőjüket. Mindkettőt örömmel szavazta meg.

Az önkormányzat egy újabb védőoltáshoz, a bárányhimlő ellenihez is hozzájárul mostantól. Ezt is támogatta. Viszont nem támogatta a polgármester állami kitüntetéséhez járó pénzjutalom kiegészítését, ahogy korábban sem támogatott semmi ilyen jellegű jutalmat.

Az orvosi ügyelettel kapcsolatban elmondta, ahhoz, hogy itt lehessen tartani az orvosokat, nagyobb önkormányzati hozzájárulást kér a fenntartó, aki 2000-ről 2500 forintra szeretné felvinni az ott dolgozók óradíját. Szeretné, ha a következő bizottsági üléseken részletesen megtárgyalnák, hogy milyen pénzek hova mennek, mert elég zavaros számára a helyzet.

A gyomaendrődi kerékpárúttal kapcsolatban kijelentette, hogy az önkormányzatnak jobban oda kell figyelni, elhanyagolt, nem volt normálisan kezelve.

– A külterületi és belterületi utakra lényegesen nagyobb pénz kell. Én ezt eddig is elmondtam. Meg kell teremteni a forrásokat – mondta. – Az elmúlt évtizedekben lényegesen többet kellett volna erre költeni.

Járdaépítés lesz a Rákóczi utcán, de ahogy azt Szarvason közlekedve látja, hogy ennél sokkal rosszabb állapotú járdák is vannak. Jövőre még több járda fog megújulni, amivel kapcsolatban fontosnak tartja, hogy minél költséghatékonyabban történjen, lehetőleg a saját tulajdonú KOMÉP-en keresztül.

Elment Kondorosra, mert kíváncsi volt, hogy tudja az ottani önkormányzat a lakosság bevonásával 12 kilométer utat, 25 utcát megépíteni. Kondoros, ami burkolt utak tekintetében rosszabb helyzetben volt mint Szarvas, nagyon nagyot fog előre lépni. A lakosság számára lényegesen jobb feltételeket tudott adni az önkormányzat, amit szeretne a testület elé terjeszteni.

– Kisebb lakossági hozzájárulással, nagyobb önkormányzati önrésszel olcsóbban épülnének utak. Remélem, hogy az elkövetkezendő két évben ez fog történni. A költségvetés tárgyalásakor erre fogok konkrét javaslatokat tenni, hogy hogy valósulhat ez meg – tette hozzá.

Tavaly elkülönítésre került 10 millió forint, amit kevésnek tart, az önrészt, az 50 százalékot viszont soknak. Ezeknek köszönhetően nem is indultak meg a az útépítések, ezért ezen a konstrukción változtatni kell.

Dühítő, mondta, hogy a Fő téri iskola ablakait ismét fel kell újítani. Egy év garanciát vállalt a kivitelező.

– Ilyen többet nem történhet ebben a városban, hogy az önkormányzatnak kell hat-hét-nyolc-tíz év múlva ablakot cserélni – jelentette ki.

A testület levette napirendről az építményadó változásának kérdését, ami főleg a Mangolt, ill. a város vízmenti üdülőövezeteit érinti, de a polgármester visszahozta, mert lesz egy lakossági fórum az érintetteknek.

– Arra szeretném kérni azokat, akik ott élnek ebben a térségben, akiket érint, hogy a lakossági fórumra minél többen menjenek el, és ott mondják el a véleményüket. Én személy szerint nem tartom elfogadhatónak ezt a rendeletmódosítást, hogy növekedjen ez az adó.

Egy szerencsétlen elírással, az 56 hőseire és az “ellenforradalomra” való emlékezésre való felhívással kapcsolatban kérte a Babák Mihály polgármester Facebook-profilját kezelőket, hogy gondosabban járjanak el a városvezető nevében.

– Ez azért sérti az 56-osokat, azokat az embereket, akik az elmúlt évtizedekben valamilyen kárt szenvedtek, vagy 56 miatt valamilyen megtorlásban részesültek, ezért nagyobb elővigyázatossággal kezelje az oldalt – kérte az illetékeseket. Nem nem feltételezte, hogy szándékos elírásról, lenne szó, mint ahogy azt sem, hogy polgármesterünk kezelné az oldalt.

Ígéretet kapott rá, de nem történt meg Szarvas város napján, hogy a 60. évforduló alkalmából ezek a még élő szarvasi 56-osok valamilyen elismerésben részesüljenek. Erre javasolja, hogy legyen egy Szarvas város hőse díj.

Vélemény, hozzászólás?

Méltónak lenni…

Dr. Nemes-Nagy Tibor, Molnár József és Dankó Béla

Átadták a 44-es Szarvas és Csabacsűd közötti szakaszát