in , ,

Zene, ami kizárólag az érzelmeket veszi célba

Különleges, meditatív csend telepedett a Tessedik Sámuel Múzeum nagytermére november 11-én. Egy misztikus zenei utazáson vettek részt azok, akik Márton-napján a libaevés helyett a lelküknek adtak emlékezetes táplálékot. A koncert Tóth Szabolcs szitárművész közreműködésével jött létre, akinek „második édesapja” Pandit Rajeev Janardan szitárvitruóz Magyarországra látogatott, hogy megismerkedjen tanítványa családjával.

– Mivel indiai férfiról beszélünk, nem a biológiai édesapám, viszont fiaként kezel engem, ha Indiában járok. Ez az elmúlt egy évben háromszor is megesett. Főz rám, és hajnaltól egészen lefekvésig tanítja ennek a bonyolult zenének a rendszerét – érzékelteti a köztük lévő szoros köteléket.

A „Raga” előadási rendszerben prezentált koncert alapja egy nagyon lassú ráhangolódás, amit apránként fokoznak. A hangverseny egyre gyorsabb lüktetésűvé válik, egészen addig, amíg olyan felfoghatatlan tempójú nem lesz, ami már csak az érzékek számára befogadható.

Tóth Szabolcs hangsúlyozta, az egyetemes jelző az indiai klasszikus zene esetében fokozottan igaz. Nem szükséges hozzá semmiféle zenei műveltség, csupán engedni kell a muzsika hívó szavának, és garantált a hatás: rockertől a véletlen arra tévedőig mindenkit „kenyérre ken ez a műfaj”, mint ahogyan Szabolcs életét is fenekestül felforgatta.

– Olyan végtelen energiát szabadít fel ez a zene, ami megdöbbenti még a zenében jártas hallgatóságot is. Eddig két koncert volt Magyarországon, mindkét esetben úgy sikoltozott a közönség, mintha a kedvenc popdaluk fejeződött volna be – meséli a tapasztalatokat.

Szabolcs története ugyancsak ezt az elementáris hatást bizonyítja. Korábban ugyanis volt egy zenei stúdiója, és különböző zenei stílusokkal foglalkozott. Egy idő után azonban elérkezett a holtpontra. Mint mondta, már nem tudta, hogy miről szól számára a zene, és mit is csinál pontosan. Ebben a vákuumban hallott meg egy 13 perces indiai zeneművet, ami teljesen letaglózta. Érezte, hogy a zene „beszél hozzá” és tanítja, befejeztével pedig valami kitörölhetetlenül megváltozott benne.

Azóta egy klasszikus zenei műsort vezet a Tilos Rádióban, 11 éve pedig koncerteket szervez, szitárművészként pedig rendszeres szereplője az indiai, nyugat-európai és amerikai színpadoknak, ahol világhírű tablások kísérik a játékát.

– Egyetlen célom van, mégpedig az, hogy az indiai zenén keresztül minél többen megtapasztalják azt a boldogságot, amit én is átéltem – fogalmazza meg, miközben a háttérből már indiai hangszermuzsika szűrődik.

Az est a templomokban több ezer éve megszólaló, Rudra-vínával kezdődött, majd Pandit Rajeev Janardan szitárjátékával folytatódott. Őket két magyar művész, Mótyán Tibor és Fodor Réka kísérte.

Vélemény, hozzászólás?

Takarékossági vetélkedő a csabacsűdi Trefortban

Dr. Dósa Zsuzsa az Egyenruhás szerepében

Valahol Európában Szarvason – az Egyenruhás szerepében Dósa Zsuzsa