in , ,

A Youtube-on a NégyBé, azaz Baráth Benjámin és Bercea Barnabás

A NégyBé, azaz Baráth Benjámin és Bercea Barnabás
A NégyBé, azaz Baráth Benjámin és Bercea Barnabás

A közelmúltban került a látóterünkbe egy fiatal szarvasi zenész, Baráth Benjámin. Beni a Szlovák Általános Iskolába járt, majd a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatára. Jelenleg hangtechnikusnak tanul és Budapesten tevékenykedik. Várja, hogy a szakmájában dolgozzon, de továbbra is nagyon közel áll hozzá a színpad. Ha egészen pontosak szeretnénk lenni, inkább a színpadon szeretne állni, mint mellette.

A youtubera is felkerült Bercea Barnabással közös legújabb száma. Ennek apropóján készítettünk online interjút a két ifjú zenésszel, akik jelenleg NégyBé néven futnak.

Mikor kezdtétek?

Beni: A gimnázium elején kezdtem el gitározni, azt hiszem innentől kezdve próbálkozom. Ahogy az szokott lenni, megtanultam pár akkordot, azzal kísértem magamat. Emlékszem, hogy sokszor Kispál szólt az autóban, és pár nap alatt már a Szőkített nőt is elsajátítottam, hatalmas sikerélmény volt.
Barni: 6 évesen kezdtem zenélni parasztfurulyán, aztán vadászkürtöltem és utána jött a gitár. 10 éve gitározom.

Hogyan találtatok egymásra?

Barni: Beni meghívott, hogy játszunk együtt aztán minden jött magától.

Beni: Nagyjából mindig egyedül léptem fel egy szál gitárral. Szerettem volna, ha van valaki mellettem, aki gitártémákat, illetve szólókat játszik. Szerencsém volt, mert Barni szerintem egy nagyon jó gitáros.

Milyen korábbi zenekari próbálkozásaitok voltak?

Beni: Régebben volt egy duó egy szál gitárral, két énekkel. Magyar feldolgozásokat játszottunk egészen a 60-as évektől mostanáig. Nagyon élveztem ezt is mert nagyon szeretek feldolgozásokat játszani és itt megzenésített verseket is játszottunk, ami a mai napig is közel áll hozzám.

Barni: Én játszottam punk rock zenekarban, indie zenekarban és hardcore zenekarban.

Mi a műfaj?

Beni: Nem nagyon szeretem, ha műfajhoz kell kötni valamit. Én ezzel sosem foglalkoztam, de ha tényleg meg kell határoznom, akkor az alternatív-rockhoz sorolnám.

A műfajt választja a zenész, vagy a műfaj választja a zenészt?

Beni: Engem mindig is érdekelt a szövegírás része a dolognak. Mindig is foglalkoztatott, hogy egy szöveg és egy dallam milyen hangulatot tud hozni együtt. Hogyan tud megszólalni egy dal, ha én írom meg. Valószínűleg a szövegközpontúság miatt van ez a műfaj is. Amikor feldolgozásokat játszottam már akkor is olyan számokat választottam, amiben a szöveget jó érzés volt énekelni. Szerintem a legfontosabb, hogy az előadó együtt rezegjen az adott zenebonával.

Hol lépetek fel először együtt?

Beni: Azthiszem, először Budapesten játszottunk együtt.

Tervezitek-em hogy indultok valamilyen tehetségkutatón, utcazenész-fesztiválon…?

Barni: Nagyon szeretnénk utcazenélni és játszani olyan fesztiválokon, mint a Művészetek Völgye és az Ördögkatlan.

Beni: Szeretnénk most egyenlőre klubokban játszani, illetve a nyáron eljutni kisebb fesztiválokra, amik hozzánk is közel állnak. Most fogjuk majd leadni a jelentkezéseket. Reméljük, hogy Szarvason is tudunk játszani a közeljövőben.

Egyelőre a Youtube-on hallhatók. Nyomjunk rájuk egy lájkot meg egy megosztást!

Vélemény, hozzászólás?

Visszatért az MSZP Jézuskája a Fő téribe

Ételosztással zárult a negyedik adventi gyertyagyújtás